Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ψυχανάλυσέ το: Η ανασφάλεια της (νέας) μητέρας

❱❱ Η απόφαση για δημιουργία οικογένειας φέρνει άλλα δεδομένα, υπευθυνότητες και άγχοςΤο σώμα και η λογική λένε «ναι», αλλά η ανασφάλεια λέει «όχι»; Θέλετε χρόνο για να ωριμάσει μέσα σας η ιδέα της μητρότητας. 

Η απόφαση για οικογένεια και παιδιά είναι από εκείνες που αλλάζουν καθοριστικά, αμετάβλητα και πολύ όμορφα τη ζωή! Η μητέρα βιώνει μοναδικά συναισθήματα και έχει σπουδαίο ρόλο στη ζωή των παιδιών, όμως η αλλαγή αυτή φέρνει νέα δεδομένα, νέες υπευθυνότητες και άγχος για το αν μπορεί να είναι καλή στον νέο ρόλο της.

Πολλές φορές νιώθει ένοχη και ανικανοποίητη, άλλες καταπιεσμένη από τα παιδιά της. Συχνά οι έννοιες της καλής και της κακής μητέρας θα τη γεμίζουν ανασφάλεια. Το να ξέρεις να αναθρέψεις και να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου σημαίνει να το μάθεις να γίνει καλό άτομο.

Το μωρό γεννιέται με τις παρορμήσεις και τα πρωταρχικά του ένστικτα. Ζητά να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες. Κι επειδή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, η επιβίωσή του εξαρτάται από τους γονείς. Η απόλυτη εξάρτηση του βρέφους από τη μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με πολλές από τις ανάγκες της.
Σίγουρα, καλή μητέρα είναι αυτή που προσπαθεί να βάλει στην άκρη τη δική της κακή διάθεση και να προσφέρει στα παιδιά της το καλύτερο. Είναι όμως κι αυτή που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι υπάρχουν στιγμές που το μόνο που θα ήθελε είναι να μη βλέπει και να μην ακούει κανέναν, ούτε και τα παιδιά της. 

■Η μαμά θυμώνει

Ενας γονιός χρησιμοποιεί τον θυμό για να ελέγξει το παιδί του. Ολοι οι γονείς θυμώνουν κάποιες φορές και σχεδόν όλα τα παιδιά νιώθουν πολύ άσχημα και αμήχανα απέναντι στον θυμό του γονιού. Οταν ο θυμός ενός γονιού είναι βίαιος και ξαφνικός, το παιδί βρίσκεται μονίμως σε αναμονή, περιμένοντας συναισθηματικές εντάσεις.

■Η πιεστική επίβλεψη

Ολοι οι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν το παιδί, να το επιβλέψουν και να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του. Μια ελεγκτική μητέρα επιβάλλει τις προσδοκίες της για το τι άνθρωπος πρέπει να είναι το παιδί και για το τι πρέπει να σκέφτεται ή να αισθάνεται. Ο έλεγχος οδηγεί σε μεγάλη συναισθηματική καταπίεση. Σε περίπτωση αντίδρασης του παιδιού, επηρεάζεται η σχέση με τη μητέρα.

Επιβολή

Η μητέρα επιβάλλει στο παιδί να γίνει το άτομο που θα την υπακούει. Το παιδί παραμερίζει τις δικές του ανάγκες και μετατρέπεται σε υποστηρικτή της μητέρας, με σκοπό να ικανοποιεί τις δικές της ανάγκες.

Ανταγωνισμός

Εδώ προκαλείται η μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση του παιδιού. Ο ανταγωνισμός είναι μια παράξενη αντίδραση που γεννιέται ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό του.

Παραμέληση

Η έννοια της παραμέλησης καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών. Υπάρχει παραμέληση όταν ο γονιός δεν ενδιαφέρεται για το παιδί. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις παραμέλησης της φροντίδας ενός παιδιού, μεταξύ των οποίων η συστηματική βία και η εγκατάλειψη.
Μπορεί η παραμέληση να οφείλεται σε κατάχρηση ουσιών, σε κάποιον εθισμό της μητέρας, σε ψυχική νόσο και σε σκληρό, κακό χαρακτήρα, που, αν εξεταστεί και αξιολογηθεί από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, θα φανεί ότι υποβόσκει κάποια ψυχική νόσος.

Η σημασία της επιβράβευσης και η απαραίτητη τρυφερότητα 

1. Τέλος οι συγκρίσεις
Αρνητικό συναίσθημα και σε υπερθετικό βαθμό βιώνουν τα παιδάκια όταν τα συγκρίνεις με τα αδελφάκια τους ή με άλλα παιδιά. Προσπάθησε να εξηγήσεις με επιχειρήματα γιατί μια συμπεριφορά δεν είναι σωστή και επιβράβευσε κάθε προσπάθεια προς βελτίωση. Δείξε στο παιδί πως οι προσπάθειές του είναι σημαντικές και ότι είσαι περήφανη γι’ αυτό!

2
. Τα παιδιά μιμούνται!
Η διαδικασία της μάθησης στηρίζεται στη μίμηση και τα παιδιά μιμούνται τρόπους συμπεριφοράς από τους γονείς και τα άτομα του περιβάλλοντος.

3.
Μην υπόσχεσαι αν δεν μπορείς
Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι βασικός κανόνας για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Είναι καλύτερα να εξηγήσεις στα παιδιά πως κάτι δεν μπορεί να γίνει και να θέσεις χρονικό περιθώριο που θα γίνει. Δείξε τους τον τρόπο να μάθουν τη συνέπεια και την ανάληψη ευθυνών.  

4.
Δείξε την αγάπη σου
Η στοργή και η αγκαλιά είναι απαραίτητες, δείχνουν έμπρακτα την αγάπη μας. Η καλή μαμά είναι πάντα δίπλα στο παιδί, του συμπαραστέκεται και το στηρίζει σε κάθε πρόβλημα, ακούει τα παράπονα και τις αγωνίες του. Η στοργή, η τρυφερότητα και ο διάλογος είναι πολύ σημαντικά! 

5
. Η τεχνολογία
Μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο μάθησης και να βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τη μνήμη και τις γνωστικές τους δεξιότητες. Η τεχνολογία δεν είναι ένα άγριο ζώο, πρέπει να τη χειριστούν οι γονείς με προσοχή, να θέσουν όρια και έλεγχο.

6. Ασκηση

Οι γονείς δίνουν σημασία στην πνευματική ανάταση των παιδιών, παραμερίζοντας συχνά τη σημασία της άσκησης. Η γυμναστική βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν το πνεύμα συνεργασίας, να γίνουν πιο δυνατά σωματικά και νοητικά. 

7. Βρες χρόνο
Προσπαθήσε να βρίσκεις χρόνο ώστε να παίζετε παιχνίδια, να συζητάτε, να γυμνάζεστε μαζί, να βλέπετε το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση παρέα, να συμμετέχετε σε διάφορες παιδικές εκδηλώσεις κ.λπ.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...