Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Το φαγητό στο… γραφείο και ο κίνδυνος για στρες

Πώς επιδρούν στην ψυχολογία οι συνθήκες ενός γεύματος

Το πληκτρολόγιό σας μαρτυρά τι έχετε φάει την τελευταία εβδομάδα; Είστε ένας από τους πολλούς που έχουν μετατρέψει λόγω τεντωμένου ωραρίου το γραφείο σε τραπεζαρία και θέτετε σοβαρή υποψηφιότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, για μεγάλες επιδόσεις στο στρες!

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου συνέκριναν και παρουσίασαν σε σχετική δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One» την επίδραση του γεύματος στο γραφείο και του διαλείμματος για γεύμα σε άλλο χώρο στην ψυχολογία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν 32 γυναίκες τις οποίες είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες: οι πρώτες έπρεπε να τρώνε μόνες τους το έτοιμο γεύμα τους στο γραφείο σ’ ένα διάστημα 15 με 20 λεπτών, ενώ οι δεύτερες απολάμβαναν ένα διάλειμμα μεγαλύτερης διάρκειας κατά το οποίο έτρωγαν με παρέα σε ιταλικό εστιατόριο. Στο τέλος κάθε γεύματος όλες οι συμμετέχουσες περνούσαν από μια σειρά τεστ, για να διαπιστωθούν η ψυχολογική κατάστασή τους και οι πνευματικές επιδόσεις τους.

Το πρώτο τεστ που αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση έδειξε ότι όσες έτρωγαν στο εστιατόριο ήταν πιο χαλαρές. Ωστόσο, η παραγωγικότητά τους έδειχνε να μειώνεται όσο πιο πολύ τραβούσε η διάρκεια του γεύματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια εναλλακτική που θα κατάφερνε να συνδυάσει τη χαλάρωση με τις καλές εργασιακές επιδόσεις θα ήταν να αλλάζουν οι συνθήκες του γεύματος ανάλογα με τις δουλειές που έχει να κάνει ένας υπάλληλος μετά το μεσημέρι. Για παράδειγμα, το παρεΐστικο γεύμα φαίνεται να βελτιώνει τις επιδόσεις του εργαζομένου σε τομείς όπως η διοργάνωση συσκέψεων.

Βέβαια, σημασία έχει και η σύσταση του γεύματος. Ερευνα που πραγματοποίησε το 2006 ο Εντουαρντ Λι Γκίμπσον του Κέντρου Ψυχικής Υγεία του Λονδίνου έδειξε ότι ένα ελαφρύ γεύμα προσφέρει χαλάρωση στον εργαζόμενο, ενώ ένα βαρύ προκαλεί άγχος και θλίψη.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νικολοπούλου

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα