Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ψυχανάλυσέ το: Ευτυχισμένοι στις διακοπές

❱❱ Τα «μυστικά» για πραγματική ξεκούραση και διάλειμμα από το καθημερινό άγχος ώστε να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίεςΣυχνά τίθεται το ερώτημα: Πώς ορίζουμε τις διακοπές; Ποια είναι τα στοιχεία που θα μας κάνουν να ανανεωθούμε πραγματικά; Πώς θα κάνουμε διακοπές, κάνοντας κυριολεκτικά διακοπή από το πρόγραμμα της καθημερινότητας χωρίς άγχος;

Διακοπές σημαίνει να αλλάξουμε τη ροή της καθημερινότητάς μας, να διακόψουμε τη ρουτίνα μας και να αφιερώσουμε χρόνο σε δραστηριότητες με τις οποίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε.
Οσον αφορά τη δουλειά, χρειάζεται και βοηθά να απέχουμε από επαγγελματικά καθήκοντα και ευθύνες.

Αν χρειάζεται να εργαστούμε στις διακοπές, τότε αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο ωράριο.

Οι διακοπές δεν είναι απαραίτητα οι εξωτικοί προορισμοί, οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Διακοπές είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα, η διακοπή από τον προκαθορισμένο καθημερινό προγραμματισμό, η αλλαγή παραστάσεων και η ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε έναν προορισμό που θα επιλέξουμε, ο οποίος μας εκφράζει και θα μας χαλαρώσει.

Μια έρευνα, υπό τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ Τόμας Γκίλοβιτς, ανοίγει μια άλλη προοπτική και δείχνει ότι η προσμονή της ξεκούρασης μας κάνει πιο ευτυχισμένους απ’ ό,τι το διάστημα των διακοπών!

Αποσυμπίεση

Η προσμονή για τις διακοπές προσφέρει περισσότερη χαρά σε κάποιον, επηρεάζοντας τα συνολικά επίπεδα της ευτυχίας του, απ’ ό,τι η εξόρμηση καθαυτή αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η καθημερινότητα της εποχής μας είναι απαιτητική και οφείλουμε να αποσυμπιεζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε με συνέπεια σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ενα επιτυχημένο σλόγκαν λέει: «Για να επιτύχεις τους στόχους της ζωής σου πρέπει να έχεις πειθαρχία, συγκέντρωση, οργάνωση και να κάνεις τακτικές διακοπές».

«3+1 οφέλη» κατά το διάστημα των θερινών «αποδράσεων»

1 Μειώνουν το άγχος. Το άγχος αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι διακοπές, λοιπόν, αποτελούν τον ιδανικό χρόνο για να σταματήσει το άτομο, έστω για λίγες ημέρες, να έχει άγχος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το άτομο επιστρέφοντας από τις διακοπές του εμφανίζει λιγότερο άγχος για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

2
Βελτίωση πνευματική. Το μυαλό μας, όπως ακριβώς και το σώμα μας, δεν μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις όταν είναι εξαντλημένο και κουρασμένο.
Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στον νου να αποφορτιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός. Το μυστικό, όμως, για να συμβεί αυτό είναι το άτομο να αποκοπεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά από τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του.

3
Οι οικογενειακές σχέσεις. Οι διακοπές αποτελούν την καλύτερη στιγμή για να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να φροντίσουμε τη σχέση μας. Ερευνες αποδεικνύουν ότι οι εντονότερες αναμνήσεις όλων των ανθρώπων προέρχονται από την περίοδο των διακοπών, τα άτομα που πάνε διακοπές με τον σύζυγο/σύντροφό τους βιώνουν περισσότερη ευτυχία και καλύτερη επικοινωνία με τον σύντροφό τους.

4
Καλοκαιρινή απόλαυση. Η ζωή δεν είναι μόνο στρες, πίεση και προβλήματα. Το άτομο έχει την ανάγκη να ασχολείται με δραστηριότητες που του αρέσουν και το ολοκληρώνουν ως άνθρωπο, να μιλήσει, να διασκεδάσει, να έρθει σε επαφή με τη φύση και μετά να επιστρέφει ξεκούραστος και ανανεωμένος ψυχικά και σωματικά στην καθημερινή ζωή του.

Οι διακοπές τού δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να επισκεφτεί μέρη που πάντα ονειρευόταν να απομακρυνθεί από τα προβλήματα και να μην έχει κανένα συγκεκριμένο καθημερινό πλάνο υποχρεώσεων, παρά μόνο αυτών που επιλέγει και το χαροποιούν με αυτούς πουrt4w35twe5g 2 αγαπά!

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...