Κάθειρξη 16 ετών με αναστολή στον Δημήτρη Φουρλεμάδη

❱❱ Τα… κατεψυγμένα κοτόπουλα στο Ιράκ και οι υπόλοιπες «φιλανθρωπικές» αποστολές σε τρίτες χώρες, για τις οποίες εξασφάλιζε παχυλές επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να τις υλοποιεί, είχαν ως αποτέλεσμα……την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη (φωτό) σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ένοχο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία. Ωστόσο, του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κατηγορούμενος ιδιοποιήθηκε παράνομα χορηγία ύψους 5.100.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ, καθώς και άλλα 450.000 ευρώ από ακόμη πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ την περίοδο 2005-2007. Οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση-καταπέλτη της εισαγγελέως, η οποία επισήμανε ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές» για δαπάνες που δεν είχαν σχέση με… φιλανθρωπίες, όπως μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους ή επιταγές προς τρίτους. Παρά τη βαρύτατη ποινή στον Δημήτρη Φουρλεμάδη, πάντως, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του κατηγορουμένου για ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής έως το Εφετείο και του επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Ενοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του κ. Φουρλεμάδη κρίθηκε κατά πλειοψηφία και η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της «Αλληλεγγύης», η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή. Μάλιστα, το δικαστήριο της αναγνώρισε τα ίδια ελαφρυντικά με αυτά του συγκατηγορουμένου της, ενώ επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον κ. Φουρλεμάδη και 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορουμένη. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Ντέμη Ντάβαρη

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ