Πλήρως θωρακισμένη η Παγκρήτια Τράπεζα σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

H θετική αξιολόγηση ξεπερνά σε αναλογία ακόμη και αυτήν των συστημικών ιδρυμάτωνΣτο ίδιο επίπεδο με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατατάσσει πλέον η Moody’s την Παγκρήτια Τράπεζα. O Διεθνής Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, μάλιστα, τοποθετεί την Παγκρήτια σε υψηλή βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης (Rating Caa2), με σταθερές προοπτικές, γεγονός που συνιστά αναμφίβολα σημαντική επιτυχία για την τράπεζα. Η πιστοληπτική διαβάθμιση, που απέδωσε για πρώτη φορά η Moody’s στην Παγκρήτια Τράπεζα, αναμένεται να της δώσει ισχυρή ώθηση για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, καταλύτης για την απόφαση αυτή υπήρξε το υγιές χρηματοδοτικό προφίλ της τράπεζας μεταξύ των ανταγωνιστών, χωρίς εξάρτηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Ως ισχυρό πιστωτικό σημείο αναφέρεται επίσης η σταθερή πελατειακή βάση στην Κρήτη, η οποία διασφαλίζει μια πιστή αγορά για την Παγκρήτια Τράπεζα, που υποστηρίζει μεν την κερδοφορία της αλλά με σχετικά μικρή γεωγραφική διαφοροποίηση εσόδων.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, η Moody’s εστιάζει στο γεγονός ότι το δίκτυό της βρίσκεται κυρίως στην Κρήτη. Με το τρόπο αυτό περιορίζεται η γεωγραφική διαφοροποίηση και η διασπορά της κερδοφορίας της. Οσον αφορά τα ασθενή πιστωτικά σημεία, ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, που επηρεάζουν τις επιδόσεις της τράπεζας. Χαρακτηρίζει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα, εκτιμώντας ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs) αποτελούν σημαντικό μερίδιο στα εποπτικά κεφάλαιά της.

Για τη διαμόρφωση της γνώμης του οίκου και σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, ελήφθησαν υπόψη τόσο το δίκτυο της τράπεζας για την εξυπηρέτηση των πιστοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Κρήτη, κατά κύριο λόγο, όσο και η σταθερή καταθετική βάση της, που υποστηρίζει το καλό χρηματοδοτικό προφίλ της, χωρίς εξάρτηση από τον ELA. Σημειώνεται ότι η Moody’s αξιολογεί και αποδίδει ratings στις συστημικές τράπεζες για περίοδο άνω των 20 ετών.

Ετσι προχωρά απερίσπαστα το επιχειρηματικό σχέδιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, που μεταξύ άλλων προβλέπει σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, αύξηση των καταθέσεων και εξυγίανση του χαρτοφυλακίου με δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε τη νέα εταιρική ταυτότητά της, με βασικό στοιχείο το νέο λογότυπο. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί διεύθυνση διαχείρισης διαθεσίμων, νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking και mobile banking, νέα ιστοσελίδα και εξελιγμένα πελατοκεντρικά συστήματα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ