Ελεύθερη η πρόσβαση αποφοίτων λυκείου σε σχολές ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης

❱❱ Ανατροπές στο λύκειο αλλά και στον τρόπο εισαγωγής σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, που θα διαφοροποιήσουν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας…… περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που βασίστηκε στην εισήγηση των επτά «σοφών» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Αναλυτικότερα, καθιερώνονται το εθνικό απολυτήριο και η ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου σε μικρό αριθμό σχολών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, η βασική παράμετρος που θα εξακολουθεί να υπάρχει και στο νέο σύστημα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία θα παραμείνουν τέσσερα.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η αύξηση των διδακτικών ωρών (έξι ώρες ανά εβδομάδα) στα μαθήματα που θα εξετάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Ακόμη, οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε ένα επιπλέον, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στις σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα παραμείνουν όπως και στο ισχύον σύστημα, ανάλογα με την κατεύθυνση των υποψηφίων, δηλαδή Αρχαία Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά κ.λπ.

Την ίδια ώρα, κομβικό στοιχείο θεωρείται ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της γ’ λυκείου το εθνικό απολυτήριο. Θα λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα -ή πέντε, αναλόγως με την επιλογή του μαθητή- σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις επιδόσεις στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου μόνο με το απολυτήριο σε ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν περάσει το «φίλτρο» των εξετάσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Αφροδίτη Γραμμέλη: Χέρι χέρι με τον νέο της σύντροφο – Το τρυφερό στιγμιότυπο

Μια όμορφη περίοδο φαίνεται πως διανύει στην προσωπική της...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της – Η πιπίλα και τα ροζ τριαντάφυλλα

Ξεχωριστή ήταν η Παρασκευή για την Κατερίνα Καινούργιου, καθώς...

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.

Μίνα Καραμήτρου: Το μήνυμα όλο νόημα στον αέρα και η απουσία Στραβελάκη

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Μίνα Καραμήτρου βρέθηκε μόνη...