Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

Πύρινη «Λερναία Ύδρα»

❱❱ Οι φλόγες κατάπιαν σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Αττική και ΚορινθίαΗ πύρινη Λερναία Υδρα ξύπνησε και πάλι χθες στην Αττική κατακαίοντας σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που ξεσπούσαν διαρκώς και κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 25 άτομα μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα στα Νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός, ενώ πληροφορίες ήθελαν τουλάχιστον δύο άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους. Ολα άρχισαν με την ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κινέτα, ενώ στη συνέχεια τον τρόμο έζησαν οι κάτοικοι περιοχών της ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, σκηνές απόλυτης καταστροφής ζούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Ραφήνα και Κάλαμο. Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές απομακρύνθηκαν ακόμη και με σκάφη προκειμένου να σωθούν από τα πύρινα μέτωπα. Οι εστίες βρίσκονταν σε traymatiasπλήρη εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ, όταν πλέον οι δυνάμεις από αέρος ήταν αδύνατον να επιχειρήσουν. Τα πύρινα μέτωπα προκάλεσαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ δεν γινόταν καμία προσγείωση στον διεθνή αερολιμένα, με τα αεροσκάφη να οδηγούνται σε κοντινά αεροδρόμια, κατά κύριο λόγο στα νησιά, ενώ με μεγάλη δυσκολία πραγματοποιούνταν και οι απογειώσεις των αεροπλάνων.

Στην Κινέτα

Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε χθες η παραθαλάσσια περιοχή της Κινέτας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 12 το μεσημέρι σε πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη. Πολύ γρήγορα, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, οι οποίοι άγγιζαν ακόμα και τα 7 μποφόρ, η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν κατοικημένες περιοχές, ενώ περισσότερα από 30 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ενοίκων τους να τα σώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Πολλοί κάτοικοι βρήκαν προσωρινά καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιστράτευσαν ακόμα και σκάφη προκειμένου να φύγουν από την περιοχή.

Στη μάχη με τις φλόγες κόντρα στους ισχυρούς ανέμους βρέθηκαν 150 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, έξι οχήματα του δήμου, τρία οχήματα του Στρατού, τέσσερα εθελοντικά οχήματα και δύο ελικόπτερα Super Puma. Το δύσκολο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι περίμεναν σαν μάννα εξ ουρανού τις βροχές που είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συνέδραμαν οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ενώ σε μερική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η μεγάλη ένταση της πυρκαγιάς οδήγησε στο κλείσιμο της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, και διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα – Κιάτο και αντίστροφα.

penteni

Σε Πεντέλη και Ραφήνα

agia varvara rafina 0

Δραματικές στιγμές έζησαν χθες οι κάτοικοι σε Πεντέλη και Ραφήνα. Σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ οι φλόγες πέρασαν και στον Νέο Βουτζά. Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, ενώ έπειτα από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη εκκενώθηκαν τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι. Συνολικά 50 πυροσβέστες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μάχη με τις φλόγες. Η πύρινη λαίλαπα έφτασε και στο Μάτι, όπου οι κάτοικοι πήγαν στην παραλία για να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα, πολλοί χρησιμοποίησαν σκάφη προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, αφήνοντας τις περιουσίες τους παραδομένες στις φλόγες.

kineta

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω των πύρινων μετώπων που έκαιγαν σε όλη τη χώρα.

4513402

Στη μάχη με τις φλόγες στην Κινέτα Αττικής ρίχτηκαν οι δυνάμεις του Στρατού, που βρίσκονταν διαρκώς σε εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης όλων των επικίνδυνων πυρκαγιών που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις διέθεσαν επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (τέσσερα αεροσκάφη CL-415, ένα αεροσκάφος CL-215 και δύο ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων, αναλόγως τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες Αρχές.

Τσίπρας: Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές

Τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν μέσα σε μία ημέρα στην Αττική δεν έκρυψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από το Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Ολες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο. Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε από την πλευρά του ότι «όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα», ενώ για την πυρκαγιά στην Κινέτα τόνισε: «Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03 το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των Δήμων Μεγαρέων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων, που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών». Εξάλλου, χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για να ενημερωθεί.

kineta

Μέτωπα σε Χανιά και Κόρινθο

Ακόμα ένα απειλητικό μέτωπο φωτιάς, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, στις Βρύσες Χανίων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, παράπλευρα στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, και έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν να περιορίσουν τις φλόγες για να μην επεκταθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές. Το έργο των πυροσβεστών εμπόδιζαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αναζωπυρώνοντας συνεχώς τις εστίες. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 20 οχήματα με 44 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Μέχρι αργά το βράδυ, πάντως, το μέτωπο ήταν ενεργό. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε μέρος υπό ανέγερση κατοικίας, ενώ σοβαρές βλάβες έχει υποστεί και το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς κάηκαν στύλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλά σημεία της περιοχής.

Στην Κόρινθο, εκτός από το πύρινο μέτωπο στην Κινέτα, φωτιές ξεπήδησαν στις περιοχές Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη, ακόμα δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν οχήματα της Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

neos voutzas

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...