Ψυχανάλυσέ το: Το καλοκαίρι δεν θέλει κατάθλιψη!

❱❱ Πώς μπορείτε να «φρενάρετε» τη  μελαγχολία της εποχήςΤο καλοκαίρι μάς ξυπνά χαρούμενες μνήμες και προκαλεί σχέδια για νέες εμπειρίες! Για κάποια άτομα, όμως, οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να αποτελέσουν ένα άσχημο διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου η κακή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά τους, ακόμα και στις διακοπές.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή παθολογική θλίψη με ψυχοσωματικές επιδράσεις στο άτομο και το περιβάλλον του.

Συνήθως συνοδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα, απαισιοδοξία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, ενδιαφερόντων και ματαιότητα. Δεν είναι μόνο η λύπη, η θλίψη αυτή που στοιχειώνει την καθημερινότητά τους, αλλά το άτομο νιώθει ανεπαρκές και ανίκανο να δει την ουσία σε οτιδήποτε πράττει.
Η συναισθηματική αυτή κατάσταση επηρεάζει ακόμα και σε σωματικό επίπεδο, με πονοκεφάλους, γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, μυϊκούς πόνους, ταχυκαρδίες, αλλά και διαταραχή ύπνου.

Οι λόγοι

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που κλονίζουν την ισορροπία πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Γιατί εμφανίζεται θλίψη αυτή την εποχή;

1 Η υπερβολική ζέστη αποτελεί παράγοντα που ρίχνει τη διάθεση. Πολλοί νιώθουν κατάπτωση και αδυναμία, οπότε περιορίζονται σε κλιματιζόμενους χώρους και απέχουν από κοινωνικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
2 Η ρουτίνα αλλάζει: Εάν το άτομο έχει ιστορικό κατάθλιψης, ξέρει ότι η καθημερινή ρουτίνα είναι ένα μέρος της αντιμετώπισής της, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα. Το καλοκαίρι, όμως, η ρουτίνα αλλάζει και αυτό, αντί να χαλαρώνει, μπορεί να αγχώνει.
3 Εικόνα του σώματος: Η εικόνα επηρεάζει τις περισσότερες γυναίκες. Ελάχιστες είναι εκείνες που δεν νοιάζονται για την εικόνα τους φορώντας το μαγιό τους. Πολλές μπορεί ακόμα και να αποφεύγουν την παρέα που θα πάει στη θάλασσα ή μια εκδρομή ή ακόμα και μια βόλτα παραθαλάσσια, με αποτέλεσμα να χάνουν στιγμές χαλάρωσης.
4 Οικονομική δυσκολία: Ο οικονομικός προγραμματισμός δεν επιτρέπει φέτος διακοπές! Τα πλάνα ακυρώνονται, το άγχος αυξάνεται, η απογοήτευση έρχεται, η πίεση μεγαλώνει και οι πιθανότητες μελαγχολίας βρίσκουν γόνιμο έδαφος.

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι «πικρό» για κάποιους ανθρώπους. Πιο απλοϊκά, λέγεται «σύμπτωμα εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής», όταν εμφανίζονται συμπτώματα αρνητικά, με διάρκεια, ροή και συχνότητα, μια συγκεκριμένη εποχή του έτους. Η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως και το καλοκαίρι υφίσταται σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο.

7+1 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ώστε να τους αντιμετωπίσετε και να βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους δικούς σας:

•Χαλαρώστε στον ελεύθερο χρόνο. Το καλοκαίρι μάς δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε, έστω για λίγο, από το στρες της καθημερινότητας. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας ως μια ευκαιρία να ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες, να ενισχύσετε τη σχέση με τους φίλους σας και την οικογένειά σας, να αποτοξινωθείτε από την τοξικότητα της καθημερινότητας.
•Ο ύπνος είναι ένας σύμμαχος που θωρακίζει την υγεία μας. Η έλλειψη και ο διακεκομμένος ύπνος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Σίγουρα το καλοκαίρι ξενυχτάμε λίγο παραπάνω, όμως μη φτάσετε στη στέρηση του νυχτερινού ύπνου. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμηθείτε αρκετά.
•Διατροφή: Μην ξεκινάτε εξαντλητικές δίαιτες, αλλά ακολουθήστε μια πιο προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η διατήρηση της γλυκόζης στα φυσιολογικά επίπεδα, η κατανάλωση υδατανθράκων, η επιλογή τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσουν μόνο θετικά τη διάθεσή μας και να ενισχύσουν την ψυχολογία μας.
•Γυμναστική: Είναι αποδεδειγμένο ότι η γυμναστική, ιδίως η αερόβια, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση, συμβάλλει στη δυναμική παραγωγή ορμονών (ενδορφίνες). Ο σκοπός είναι, είτε για εμάς τους ίδιους είτε για να στηρίξουμε ένα δικό μας πρόσωπο, να κάνουμε μια αρχή και να έχουμε θετική διάθεση.
•Συναναστροφή με αγαπημένα και θετικά άτομα: Συχνά η κατάθλιψη οδηγεί σε απόσυρση και απομόνωση, κάτι που θα επιδεινώσει τη θλίψη. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη θετική ενέργεια και προτροπή, τις οποίες μπορούμε να λάβουμε από τους αγαπημένους μας.
•Νέα χόμπι: Οτιδήποτε μας κάνει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας έχει μόνο θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία μας. Νέα χόμπι και δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα μιας θετικής στάσης και προσέγγισης της ζωής.
•Αυτοεκτίμηση και εικόνα εαυτού: Μη νιώθετε άσχημα ή ντροπή για το σώμα σας – αγαπήστε το περισσότερο. Είναι ο δικός σας φόβος για την εξωτερική εμφάνιση και όχι τόσο η κριτική που μπορεί να εισπράξετε από τον περίγυρο. Η έκθεση του σώματός μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τις ανασφάλειές μας. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η εσωτερική και η εξωτερική ομορφιά μας καθορίζονται από τα επίπεδα αυτοπεποίθησης, τη γνώση του εαυτού μας μέσα από τα προτερήματά μας και τα μειονεκτήματα, τα χαρίσματα και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτά ή να τα προβάλουμε. Δώστε βάρος στο να καλλιεργήσετε στον εαυτό σας τα στοιχεία που σας κάνουν να νιώθετε πιο όμορφα. Επίσης, βρείτε τον χρόνο να επεξεργαστείτε τις ενδεχόμενες αλλαγές που θέλετε να κάνετε, συζητήστε με φίλους και ακούστε γνώμες εποικοδομητικές. Αξιολογήστε, εκτιμήστε εσάς και τις δυνατότητές σας!
•Ζητήστε στήριξη: Μία επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, κλινικό ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή για μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την διάθεσή σας, να βρείτε το κέφι και τη θετική πρόθεση. Ετσι θα αποδυναμώσετε την «εποχιακή – καλοκαιρινή» κατάθλιψη. Αυτό το καλοκαίρι είναι η στιγμή να αντιμετωπίσεις κατάματα τη συναισθηματική σου πτώση!

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

«Παράσημο» τιμιότητας σε στρατιωτικό! Βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε

Υπόδειγμα τιμιότητας έγινε ένας στρατιωτικός στα Τρίκαλα, καθώς δεν σκέφτηκε ούτε...

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στον Άρειο Πάγο με αμαξίδιο και μάσκα

Με αναπηρικό καροτσάκι επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Αρειο Πάγο ο...

Ο ΟΠΑΠ στην κορυφή των Sports Marketing Awards

Δυναμική ήταν και εφέτος η παρουσία του ΟΠΑΠ στα Sports Marketing Awards....

Οι οίκοι ανοχής «βαράνε μύγες» λόγω κορονοϊού! Σε απόγνωση κορίτσια και ιδιοκτήτες

Η πανδημία του κορονοϊού έχει βάλει lockdown και στο... πληρωμένο σεξ,...

Η «μαύρη χήρα» του facebook θέλει να σπάσει τα ισόβια!

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη στυγερή δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη,...

19χρονη πήγαινε σε ραντεβού για δουλειά στα Jumbo και εξαφανίστηκε

Πάνω από το τηλέφωνο μετρούν κάθε λεπτό που περνά χωρίς νέα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Μαλεκάκης για τη φωτογράφηση στο GNTM: «Δεν μπορούσα να έχω την επικοινωνία που ήθελα με την παραγωγή» (video)

Ο Γιώργος Μαλεκάκης, ο φωτογράφος που ήταν υπεύθυνος για τη χτεσινή δοκιμασία φωτογράφισης των μοντέλων σε γνωστό πάρκο αναψυχής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του από...

GNTM: «Στο makeover έδειξα έναν άλλον εαυτό, βρισκόμουν σε σοκ» (video)

Καλεσμένη το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «η Φωλιά των Κου Κου» βρέθηκε η Ειρήνη Μητράκου η οποία αποχώρησε στο επεισόδιο της Τρίτης από...

Μέγκι Ντρίο: «Δεν μοιάζω καθόλου με τη Ρασελ γιατί εκείνη προσβάλει» (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία στην εκπομπή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου «Pop Up» είχε η Μέγκι Ντρίο, η οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ανδρέα που έγιναν στο χθεσινό...

Espresso Girl: ΙΩΑΝΝΑ ΝΕΡΟΥΤΣΟΥ

Πεισματάρα! Ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας, την κέρδισε η ιατρική αισθητική και υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι Η Ιωάννα είναι...

Θεία δίκη 19 χρόνια μετά για τον «σατανικό εραστή του Βόλου»!

Της Ιωάννας Τσέφλιου Στην άσφαλτο γράφτηκε ο επίλογος της στυγερής δολοφονίας του επιχειρηματία Αχιλλέα Τέντα που καθήλωσε το πανελλήνιο το 2001, αφού ο δολοφόνος του,...

Η Κατερίνα Στικούδη ερωτοτροπεί με τον φακό μοιράζοντας εγκεφαλικά στους θαυμαστές της

Τώρα όμως η τραγουδίστρια, που παρουσιάζει καθημερινά το «My Style Rocks», δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί μπροστά στον καθρέφτη με τη μόδα, ούτε να μας...

«Παράσημο» τιμιότητας σε στρατιωτικό! Βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε

Υπόδειγμα τιμιότητας έγινε ένας στρατιωτικός στα Τρίκαλα, καθώς δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να κρατήσει το πορτοφόλι που βρήκε πεσμένο στον δρόμο και περιείχε το...

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στον Άρειο Πάγο με αμαξίδιο και μάσκα

Με αναπηρικό καροτσάκι επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον Αρειο Πάγο ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος...

Η Δωροθέα Μερκούρη θα υποδυθεί την ηρωίδα του 1821 Μαντώ Μαυρογένους

Καλλιτεχνική (αλλά και εθνική!) έκπληξη από τη Δωροθέα Μερκούρη. Θα υποδυθεί στο θέατρο τη Μαντώ Μαυρογένους! Σχεδόν μισό αιώνα μετά την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας...

«Άγριες μέλισσες»: Ο τσιφλικάς του κάμπου παθαίνει έμφραγμα και τον σώζει ξανά η Ασημίνα

Oι «Άγριες μέλισσες» μπήκαν στη μηχανή του χρόνου, μεταφέροντας τους τηλεθεατές στο... 1965 και ο ΑΝΤ1 μπήκε στο κλίμα της εποχής ανεβάζοντας στον λογαριασμό...