Σεξουαλικός e-κβιασμός

❱❱ Απατεώνες απειλούν μέσω e-mail ανυποψίαστους ότι θα ανεβάσουν «ροζ» βίντεό τους στο διαδίκτυο αν δεν τους δώσουν «λύτρα» σε bitcoinsΚαταγγελίες για μια νέα μορφή ηλεκτρονικής απάτης μέσω e-mail που στόχο έχει την άντληση χρημάτων έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανυποψίαστοι πολίτες καταγγέλλουν ότι πέφτουν θύματα σεξουαλικού εκβιασμού -γνωστού διεθνώς και ως «sextortion scam»- μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συγκεκριμένα, οι άγνωστοι δράστες ενημερώνουν μέσω e-mail τους αποδέκτες ότι γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασής τους από διάφορες σελίδες που επισκέπτονται. Στη συνέχεια τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Τέλος, οι δράστες απειλούν με δημοσιοποίηση του επίμαχου σεξουαλικού περιεχομένου σε όλες τις επαφές που έχουν οι αποδέκτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins. Μάλιστα, οι αποστολείς των μηνυμάτων, στην προσπάθειά τους να φανούν όσο το δυνατόν περισσότερο πειστικοί και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, στέλνουν στον ανυποψίαστο πολίτη έναν κωδικό που είχε χρησιμοποιήσει αρκετά παλαιότερα, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπήρξε διαρροή δεδομένων.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες, προτρέπει τους πολίτες να αγνοούν τα μηνύματα, να μην καταθέτουν χρήματα σε λογαριασμούς που τους παραθέτει ο δράστης, να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, να μην επικοινωνούν ποτέ με τους εκβιαστές, να αλλάζουν άμεσα κωδικό ασφαλείας και να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα ή επώνυμα με τη Δίωξη προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, καλώντας στον αριθμό 111 88 ή στέλνοντας e-mail στο [email protected] Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω twitter στο προφίλ με την ονομασία «Γραμμή SOS Cyber Alert», ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη» θα βρουν αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ