Βαριές οι ευθύνες από κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς για το ανύπαρκτο επιχειρησιακό σχέδιο

❱❱ Η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στην ανατολική Αττική αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων.Η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη υποτιμήθηκε, καθώς δόθηκε βαρύτητα στην Κινέτα, και εξελίχτηκε μέσα σε λίγη ώρα σε πύρινο όλεθρο, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στη Ραφήνα. 
Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος αποδείχτηκε ανύπαρκτο, όπως και το σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα. Για μέτρα πρόληψης, ούτε λόγος. Ολα αφέθηκαν στην τύχη τους και η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Τόσκας, πολλοί συναρμόδιοι υπουργοί και η Ρένα Δούρου οχυρώθηκαν πίσω από τις υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και την «ασύμμετρη απειλή», που κατήγγειλαν το 2007.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα και έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες πυρκαγιές, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της ανατολικής Αττικής ήταν το γεγονός ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει εν πολλοίς βασιστεί στα εναέρια μέσα, που όμως δεν μπόρεσαν να συνδράμουν χθες, κυρίως γιατί οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, σε συνδυασμό με το «μανιτάρι» καπνού που δημιουργήθηκε από την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, τα κράτησαν μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Τα Καναντέρ δεν επιχείρησαν σχεδόν καμία ρίψη νερού, ενώ ακόμη και τα ευέλικτα πυροσβεστικά ελικόπτερα με δυσκολία κατάφεραν να επιχειρήσουν για λίγο. 

Αφού «εξουδετερώθηκαν» τα ιπτάμενα μέσα, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, όπως λένε οι ίδιοι αξιωματικοί, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να δημιουργηθεί μία ισχυρή ζώνη ασφαλείας επί της λεωφόρου Μαραθώνος, με επίγειες δυνάμεις και ενδεχομένως κάποιες ρίψεις νερού από αέρος, με στόχο η πυρκαγιά να μην περάσει προς τη θάλασσα και μπει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Μάτι, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη φωτιά και η τραγωδία πλέον με τη δύναμη του αέρα ήταν θέμα χρόνου. Κανείς δεν έχει πρόθεση να υποτιμήσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά η ηγεσία του Σώματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όφειλαν να έχουν οργανώσει καλύτερα το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα τραγικά αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Τεράστιες ευθύνες υπάρχουν και για το ανύπαρκτο σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν. Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι δεν μπόρεσαν να συντονιστούν και να καταφέρουν να απομακρύνουν τους πολίτες που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις πύρινες «γλώσσες». Συνέπεια ήταν να εγκλωβιστούν δεκάδες άνθρωποι, να χαθούν ζωές και περιουσίες.

Ολιγωρία υπήρξε και για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις παραλίες όπου βρήκαν καταφύγιο. Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος έφτασαν με καθυστέρηση, ήταν λίγα και χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών ίσως τα θύματα να ήταν περισσότερα. Η πρόληψη για τον καθαρισμό των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η συντήρηση του συστήματος λήψης νερού από τα πυροσβεστικά οχήματα είναι επίσης στοιχεία της τραγωδίας για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες. Ενδεικτικό είναι ότι πυροσβεστικά οχήματα πήγαιναν σε κρουνούς να κάνουν λήψη νερού και αυτοί ήταν εκτός λειτουργίας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ