Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Αυτοί έκαψαν τους ανθρώπους μας»

❱❱ Στον Ψινάκη έσκασε η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων! Στη «μαύρη λίστα» Καπάκης και ΔούρουΣυγκεκριμένα πρόσωπα κατηγορούν ως υπευθύνους για την τραγωδία που προκάλεσε η φονική φωτιά στην ανατολική Αττική και τον άδικο χαμό των δικών τους οι συγγενείς δύο θυμάτων και υπέβαλαν μήνυση εναντίον τους, με την οποία ζητούν την ποινική δίωξή τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Τα συγγενικά πρόσωπα του Βασίλη Κατσαργύρη και της Μαρίας Παγωμένου, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μέσα στις φλόγες, είναι οι πρώτοι που κατέθεσαν προσωποποιημένη μήνυση, δηλώνοντας παράλληλα και παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. Με τη μήνυσή τους στρέφονται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα, αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις του.

Οι μηνυτές ζητούν να διωχθούν οι υπεύθυνοι για κατά συρροήν κακουργηματική έκθεση, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εμπρησμό δάσους από αμέλεια, σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν από την έρευνα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι υπάρχει «μέγιστο θέμα και με τις κυβερνητικές παραλείψεις και ευθύνες», εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε «τις πολιτικές ευθύνες, τις δικές του και των αρμόδιων υπουργών του».

«Βεβαίως, οι πολιτικές ευθύνες είναι διαφορετικές από τις ποινικές, αλλά η διάκρισή τους και ο διαχωρισμός τους είναι πολύ λεπτός και απαιτείται προς τούτο ειδική και εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα για να διακριβωθεί εάν, πέραν των δημοσίως αναληφθεισών πολιτικών ευθυνών, υπάρχουν και ποινικές για μερικά μέλη της κυβερνήσεως» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στις σελίδες της μήνυσης περιγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και η ανυπαρξία οποιασδήποτε ενέργειας από τους υπευθύνους, είτε προληπτικά είτε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Μάλιστα, επικαλούνται και σχετικές μαρτυρίες γειτόνων, που αναφέρουν ότι κανένας αρμόδιος δεν προσπάθησε να τους βοηθήσει.

Οπως περιγράφει η σύζυγος του 70χρονου εκπαιδευτικού που χάθηκε άδικα, δύο ημέρες πριν από την τραγωδία είχαν παντρέψει την κόρη τους και παρέμειναν στο εξοχικό, φιλοξενώντας μάλιστα και μια οικογένεια από την Αμερική. Στο κάτω διαμέρισμα διέμενε η 73χρονη νοικάρισσά τους, η οποία δεν κατάφερε να γλιτώσει από τις φλόγες, όπως και ο σύζυγός της. Οι καπνοί ήταν αυτοί που έπνιξαν το σπίτι και αποφάσισαν να φύγουν χωρίς κανείς να τους έχει ειδοποιήσει.

«Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και, όπως ήταν φυσικό, μας κατέλαβε μεγαλύτερος φόβος και μεγαλύτερη ανησυχία και ιδίως για τους ξένους φιλοξενουμένους μας και αποφασίσουμε μαζί με την 73χρονη να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς τη θάλασσα» υπογραμμίζεται στη μήνυση.

Οι μηνυτές κάνουν λόγο για «μεγάλο πανικό», πάνω στον οποίο ενήργησαν αυτόβουλα, με τη σύζυγο του 70χρονου να φεύγει από το σπίτι γύρω στις 6 το απόγευμα με τους φίλους τους από το εξωτερικό. Θα ακολουθούσε με δεύτερο αυτοκίνητο ο σύζυγός της, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί κόπηκε το ρεύμα και δεν μπόρεσε να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ! Η γυναίκα περιγράφει τις απελπισμένες προσπάθειές της να επιστρέψει στο σπίτι της, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.
«Περιπλανήθηκα σε διάφορους χωματόδρομους και χωράφια, αλλά δεν τα κατάφερα κι έτσι εγκατέλειψα και το αυτοκίνητό μου γιατί έφτασα σε αδιέξοδο…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωρες αργότερα, κατάφερε με τη βοήθεια εθελοντή να επιστρέψει και με το πρώτο φως της ημέρας διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της και η 73χρονη ενοικιάστριά της είχαν βρει τραγικό θάνατο, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι τους στον Νέο Βουτζά.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...