Θλίψη για τον αθόρυβο εξομολόγο των ψυχών

❱❱ Ο πατήρ Γαβριήλ Τσάφος «έφυγε» χθες σε ηλικία 74 ετών! Διακονούσε από το 1974 στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στα ΠατήσιαΕφυγε χθες από τη ζωή προκαλώντας θλίψη στους εκκλησιαστικούς κύκλους μία σεβάσμια μορφή της σύγχρονης Εκκλησίας, που υπήρξε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες ιερείς και τις οικογένειές τους. 

Ο πατήρ Γαβριήλ Τσάφος, που διακονούσε από το 1974 στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα -κοντά στην πλατεία Αμερικής-, εκοιμήθη σε ηλικία 74 ετών.
Ο μακαριστός π. Γαβριήλ με καταγωγή από τη Μικρασία ήταν πνευματικό παιδί του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου και είχε δείξει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τη βαθιά του πνευματικότητα.

Ηταν ιδιαίτερα ταπεινός, αθόρυβος, χαμογελαστός και ουδέποτε επιδίωξε την εκκλησιαστική εξέλιξη και τα αξιώματα, παρά τις πιέσεις που του ασκούσαν. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έγινε σημείο αναφοράς, κυρίως ως πνευματικός των κληρικών, με επίκεντρο το εκκλησάκι όπου ιερουργούσε και αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου της αγίας Φιλοθέης.

Ως άνθρωπος της αγάπης, με τεράστιο έργο, μιλούσε απλά χωρίς λόγους ακαδημαϊκούς, με μειλίχιο τρόπο, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν. Ηταν βαθιά λαϊκός και αφτιασίδωτος, και μετέτρεψε από τη δεκαετία του 1980 και εξής το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα σε κέντρο «εναλλακτικής» πνευματικότητας, κυρίως για εκατοντάδες νέους από κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου, αλλά και έξω από τα όρια της Αττικής, των οποίων ήταν προσωπικός εξομολόγος.

Από τις νεανικές συντροφιές που οργάνωνε δημιουργήθηκαν πολλά ζευγάρια που έκαναν οικογένειες, αρκετές από αυτές μάλιστα ιερατικές. Τα τελευταία 30 χρόνια θεωρούνταν ο βασικός τροφοδότης έγγαμων κληρικών για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ πολλοί κληρικοί που είναι πνευματικά του παιδιά επανδρώνουν και άλλες μητροπόλεις.

Ο π. Γαβριήλ δημιούργησε το Κέντρο Νεότητος του Αγίου Ανδρέα στο Μήλεσι Ωρωπού, η οργάνωση του οποίου λένε ότι έγινε μέσα σε ένα βράδυ, για να μην προλάβει να αντιδράσει ο τότε μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης, που δεν έβλεπε τα ησυχαστήρια με καλό μάτι.
Το Κέντρο Νεότητας αποτελεί το σημερινό Μοναστήρι της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, όπου σήμερα στις 11 θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή του π. Γαβριήλ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ