Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο άθλος των ιατροδικαστών

❱❱ Από τις πιο δύσκολες αποστολές το Μάτι, παραδέχθηκε ο Νίκος ΚαρακούκηςΩς μία από τις δυσκολότερες αποστολές στην 30χρονη πορεία του χαρακτήρισε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης (μικρή φωτό) το διήμερο της φρίκης, κατά το οποίο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τις δεκάδες σορούς των ανθρώπων που χάθηκαν στις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. 

Σε συνέντευξή του, μάλιστα, τη συνέκρινε με την πτώση του αεροσκάφους «Ηλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. «Παρά την εξοικείωσή μας με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν παύουν να είναι έκδηλες η αγωνία και η λύπη στο πρόσωπο του ιατροδικαστή» παραδέχτηκε, εξηγώντας πως και ο ιατροδικαστής «είναι πρωτίστως άνθρωπος».

Περιγράφοντας τον άθλο που έφεραν σε πέρας οι ιατροδικαστές μέσα σε μόλις δύο ημέρες και κάτω από συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης πίεσης, τόνισε:

«Η ιδιαιτερότητα της ιατροδικαστικής έρευνας στις πυρκαγιές έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λίστες επιβαινόντων, όπως στο “Ηλιος” και το “Σάμινα”, κι έτσι προέκυψε η αδήριτη ανάγκη επιστημονικής αναγνώρισης μέσω DNA».

Ο κ. Καρακούκης χαρακτήρισε «υπεράνθρωπες» τις προσπάθειες των λειτουργών που μετείχαν στη διαδικασία της νεκροτόμησης και εξήγησε πως κάθε ομάδα αποτελούνταν από ιατροδικαστές, φωτογράφους και γενετιστές. Ανέφερε, ακόμη, πως αυτή η μέθοδος είχε ως αποτέλεσμα «να μην έρχονται σε επαφή με συγγενείς προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση» και πρόσθεσε πως, παρότι ο ιατροδικαστής προσπαθεί να ξεχνά τις παραστάσεις που αντικρίζει, «αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δεν είναι βέβαιος αν θα διάλεγε ξανά το ίδιο επάγγελμα, εάν γυρνούσε πίσω ο χρόνος! Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν στιγμές ικανοποίησης, όταν βοηθά στην τιμωρία των ενόχων εγκληματικών ενεργειών.

—-

Τα αίτια της πυρκαγιάς σε γαλλικό «μικροσκόπιο»

Τα εγκληματικά λάθη που άνοιξαν τον δρόμο για την επέλαση της φονικής πυρκαγιάς, η οποία μετέτρεψε μέσα σε ελάχιστες ώρες το Μάτι σε κρεματόριο, αναλύουν δύο Γάλλοι εμπειρογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που επισκέφθηκαν την περιοχή δύο μέρες μετά τη φονική καταστροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βασικές αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της φωτιάς σχετίζονται, αφενός, με τους πολύ ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, αφετέρου, με την καύσιμη ύλη σε αυλές σπιτιών και οικοπέδων και τις προβληματικές αναδασώσεις. Συγκεκριμένα, εξηγούν οι Γάλλοι, οι φυτεύσεις χαμηλών δέντρων συνέβαλαν στη διάδοση της πυρκαγιάς στην αστική ζώνη, αυξάνοντας την έντασή της, ενώ οι αναδασώσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν σωστά. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως «ακόμα και αν είχε τεθεί σε εφαρμογή ένας σημαντικότερος προληπτικός μηχανισμός, πάλι θα είχε καταρρεύσει μπροστά στο πύρινο μέτωπο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει».

Κατά τον κορυφαίο καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης» είναι τα βασικά αίτια της πυρκαγιάς. Ο έμπειρος καθηγητής, που επισκέπτεται τη χώρα μας από το 1985, προτείνει την εκπόνηση ενός εθνικού, ολιστικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, τονίζοντας πως πρέπει «να αποχαιρετήσουμε τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα».

—-

Στους 90 έφτασε ο αριθμός των νεκρών

Ολο και μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα της εθνικής τραγωδίας που χτύπησε πριν από δύο εβδομάδες την ανατολική Αττική, προκαλώντας τον φρικτό θάνατο δεκάδων ανθρώπων, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στο φλεγόμενο Μάτι. Το Σαββατοκύριακο προστέθηκαν ακόμη δύο στη λίστα του πύρινου ολέθρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους ενενήντα.

Ενας 85χρονος που νοσηλευόταν με βαριά εγκαύματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού εξέπνευσε το πρωί της Κυριακής, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο άφησε την τελευταία της πνοή μία γυναίκα ηλικίας 55 ετών το βράδυ του Σαββάτου. Ακόμη, 37 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται με εγκαύματα σε νοσοκομεία της Αττικής, οκτώ εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Τέλος, ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

offer

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...