Ψυχανάλυσέ το: Ο δύσκολος δρόμος της αποδοχής

❱❱ Το μυστικό για να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του γι’ αυτό που είναι και να δεχτεί τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντός τουΗ επιστήμη της ψυχολογίας έχει μιλήσει, έχει γράψει και έχει αναφερθεί πολλές φορές στον όρο «αποδοχή και αποδέχομαι». 

Θεωρεί ότι είναι μια καλή βάση για τον δρόμο προς την ωριμότητα, την πνευματική ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση:

«Το παράδοξο είναι ότι, όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω». Carl Rogers

«Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι. Δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι. Είμαι αυτός που είμαι».

Χόρχε Μπουκάι

Η αποδοχή είναι μια έννοια που μας απασχολεί πολύ και σε διάφορους τομείς -στις διαπροσωπικές σχέσεις μας, στην εργασία, στις φιλίες, στην οικογένεια- και αφορά την αποδοχή του εαυτού μας και την αποδοχή των ατόμων που μας περιβάλλουν: δύο παράμετροι οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται, επιδρούν και καθορίζουν τη συμπεριφορά μας.

Η αυτο-αποδοχή δηλώνει την αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι, με τα ελαττώματα, τα προτερήματα που έχουμε, καθώς και τη γνώση των δυνατών και των αδύναμων σημείων του χαρακτήρα μας. Αποδεχόμαστε, λοιπόν, ό,τι είμαστε ως προσωπικότητες, χωρίς να κρίνουμε συνέχεια αυστηρά τον εαυτό μας και χωρίς να περιμένουμε πάντα την απόλυτη αποδοχή από όλους για όλα.

Συχνά η αποδοχή των άλλων μπορεί να οδηγήσει στην παρερμηνεία ότι μπορούμε να προσπερνούμε τα όριά μας ή τα όρια των άλλων. Λειτουργικό είναι να τονίσουμε τη σημασία της επίγνωσης αλλά και του σεβασμού των ορίων μας και των άλλων. Αποτελούν μια «ασπίδα προστασίας» και μας επιτρέπουν να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, τις σκέψεις, τις επιλογές και τα συναισθήματά μας από των γύρω μας.

Ο καταναγκασμός

1. Στερείσαι τη δημιουργικότητά σου όταν αναζητείς διαρκώς την αποδοχή από τους άλλους. Οι επιθυμίες σου είναι οι στόχοι σου, και δεν γίνεται να τις αλλάζεις ή να τις καταπιέζεις επειδή δεν αρέσουν. Ετσι περιορίζεις τη μάθηση που πρόκειται να πάρεις, εφαρμόζοντας τις επιλογές σου.

2. Αλλοιώνεται η ταυτότητά σου όταν αναζητείς την αποδοχή, μειώνεις την αυτοεκτίμησή σου. Οι θέσεις σου, η στάση σου και οι συμπεριφορές σου είναι η εικόνα σου, η απεικόνιση της προσωπικότητάς σου. Οταν καταπιέζεις την εκδήλωση του χαρακτήρα σου, χάνεις σιγά σιγά την υπόστασή του.

3. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τα όνειρά σου και τις δυνατότητές σου. Να μένεις συγκεντρωμένος ως προς το πού θέλεις να φτάσεις και να μην επηρεάζεσαι από το τι πρόκειται να πουν οι άλλοι και αν συμφωνούν. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις κάτι ολοκληρωμένο αν το κίνητρό σου είναι κάποιος εξωτερικός παράγοντας και η αποδοχή από το περιβάλλον.

4. Οταν βρίσκεσαι συνεχώς σε μια κατάσταση άγχους και ενοχής για να γίνεσαι αποδεκτός από τους άλλους, τότε καταπιέζεις τις δικές σου ανάγκες σε σχέση με τους άλλους. Ετσι, δεν είσαι ευτυχισμένος και μοιάζει να ζεις για τους άλλους!

5. Ζεις με τον φόβο και την ανησυχία αν θα γίνεις αποδεκτός. Φοβάσαι τις συνέπειες των επιλογών σου. Το παράδοξο με τη διαδικασία της ανάγκης για αποδοχή, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζες, συνήθως είναι ότι θα είσαι ο πρώτος που θα δεχτεί όλες τις συνέπειες.

Οι νέες εμπειρίες αναδεικνύουν τις δυνάμεις μας

Εξέλιξη σημαίνει να δημιουργείς τις διαδικασίες και τις εμπειρίες, μέσω των οποίων μαθαίνεις τι θέλεις και τι δεν θέλεις. Οι εμπειρίες μας δείχνουν τι χρειάζεται να κάνουμε αλλά και τι χρειάζεται ν’ αποφεύγουμε και, τέλος, τι μπορούμε να υποστηρίξουμε και αντέχουμε να φέρουμε εις πέρας. Μαθαίνεις τις αξίες σου και τις δυνάμεις σου.

Η αποδοχή από τους άλλους είναι ένας τρόπος ανολοκλήρωτος για να καταλάβεις και να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου. Καθένας έχει τις δικές του αξίες προκειμένου να κυνηγήσει τους στόχους του και το όραμά του. Οσο περισσότερες εμπειρίες έχεις τόσο πιο γρήγορα θα ελέγξεις και θα μετρήσεις τις δυνάμεις σου, τις δυνατότητές σου και τα χαρίσματά σου.

Γίνεσαι πιο ενδιαφέρων άνθρωπος, γνωρίζοντας καθημερινά νέα πράγματα και συντηρώντας πιστά και αυτά που έχεις ήδη επιλέξει να είναι στο σταθερό πλάνο σου. Το να ασχολείσαι με τις ίδιες δραστηριότητες κάθε μέρα δεν θεωρείται νέα εμπειρία. Είναι έλλειψη εμπειρίας και γίνεται καθημερινή ρουτίνα. Κυνηγώντας εμπειρίες, προσφέρεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθεις, να προσπαθήσεις και να πραγματοποιήσεις κάποιον στόχο, που ήταν ο σκοπός σου!

Οι σχέσεις σου με τους άλλους θα δυναμώσουν και θα σταθεροποιηθούν. Οταν έχεις κοινές εμπειρίες με άλλα άτομα, οι δεσμοί που σας ενώνουν μένουν για πάντα. Αυτό που βιώσατε σας ενώνει, ακόμα κι αν λειτουργήσατε διαφορετικά και δεν αποδεχθήκατε την τακτική. Οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα σου στο κυνήγι νέων εμπειριών είναι άτομα με τα οποία βρήκατε κοινά σημεία επαφής.

Οταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, επεκτείνεις την αντίληψή σου, διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Ανυψώνεις τον εαυτό σου στο επόμενο στάδιο, αποκτάς αυτοεκτίμηση και σεβασμό, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, στηρίζεις τις αποφάσεις σου και θέτεις νέες επιθυμίες ως στόχους και είσαι έτοιμος ξανά για νέες εμπειρίες. Εχεις πια αποδεχτεί τον εαυτό σου και προχωράς με ασφάλεια, ξέρεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και δεν φοβάσαι!
Το κυνήγι νέων εμπειριών είναι μια διέξοδος προς νέους κόσμους, νέες «πίστες» εμπειριών, που σου δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώνεις συνεχώς την προσωπικότητά σου, εμπλουτίζοντάς την με γνώση και ψυχική δύναμη.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ