Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου!

❱❱ Alert από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας! Τι πρέπει να προσέξετεΤη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλαμβάνει η Ελλάδα σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς, σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), έως τις 3 Αυγούστου έφτασαν τα 43. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιθανότερες αιτίες τις φετινές κλιματολογικές συνθήκες με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που μολύνονται από άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του είναι σύνθετη. Ως εκ τούτου, σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται απρόβλεπτες η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζει ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο του 1% εμφανίζει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό.

Προσεκτικοί

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται η εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων της λοίμωξης στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στους πολίτες επισημαίνεται η ανάγκη να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου, σίτες και κουνουπιέρες, ανεμιστήρες και κλιματιστικά, καθώς και να απομακρύνουν το στάσιμο νερό από αυλές και μπαλκόνια. Ιδιαίτερα σχολαστικά πρέπει να είναι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι επαγγελματίες υγείας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Αρχές δημόσιας υγείας, προς τους οποίους επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και την εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...