Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

«Χάθηκαν» στην… επικοινωνία!

❱❱ «Πηγές» της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν ότι, εάν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, δεν θα χάνονταν τόσοι άνθρωποι στο ΜάτιΑπό τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Θα είχαν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι εάν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση και διαρκή επικοινωνία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, υποστηρίζουν στην «Espresso» καλά ενημερωμένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνώση της κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε την 23η Ιουλίου με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα καταγγέλλουν ότι η μοναδική επικοινωνία που είχε η ΓΓΠΠ με το συντονιστικό κέντρο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να τους ενημερώσει για την άμεση ανάγκη εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων σε Ραφήνα και Μάτι, κάτι που έγινε άλλωστε άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ. Εκτοτε η επαφή της ΓΓΠΠ με το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς, περίπου 250 άτομα, να λειτουργούν αυτοβούλως και όχι κατόπιν του κεντρικού σχεδιασμού!

Μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν αιχμές ότι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος του πύρινου μετώπου που «κατάπιε» ανθρώπους και περιουσίες. Αν άλλωστε είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να αποσπαστούν δυνάμεις από τη φωτιά της Κινέτας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ίσως η πυρκαγιά στην Πεντέλη να μην έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση, ενώ παράλληλα θα υπήρχε χρόνος για συγκέντρωση επιπλέον δυνάμεων για την άμεση εκκένωση περιοχών.

Οπως και να είναι, την ώρα που οι εμπλεκόμενοι φορείς εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες, συνολικά 92 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά, σύμφωνα με τη λίστα που διαβιβάστηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μεταξύ αυτών παραμένουν αταυτοποίητες δύο σοροί, ενώ βάσει της λίστας θα κληθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ως μάρτυρες τα συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων. Ηδη η Εισαγγελία έστειλε παραγγελία για την εξέτασή τους στα Αστυνομικά Τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Μέχρι στιγμής το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν περάσει με την ιδιότητα του μάρτυρα τουλάχιστον 25 πρόσωπα από τους φορείς που ενεπλάκησαν στην πυρκαγιά, ενώ χθες έδωσε κατάθεση και ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, που ήταν υπαρχηγός κατά τον χρόνο της φονικής πυρκαγιάς.

Στην Εισαγγελία οι συνομιλίες

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική διαβίβασε στην Εισαγγελία τις συνομιλίες στελεχών της από τις τραγικές ώρες που ξέσπασε ο πύρινος όλεθρος στο Μάτι, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαβιβαστεί και ο φάκελος με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει η Πυροσβεστική από τη δική της έρευνα.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για «κρυφτούλι» με τους νοσηλευόμενους εγκαυματίες στις ΜΕΘ, καταλογίζοντας στην ηγεσία του σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης. H ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οκτώ ασθενείς από τις φωτιές (σ.σ.: το υπουργείο μιλά σήμερα για έξι), ενώ άλλα έξι άτομα νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου με πολύ σοβαρά εγκαύματα».

«ΟΥΡΕΣ» ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ! ΣΤΙΣ 3.130 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Τις 3.130 έχουν φτάσει οι αιτήσεις των πυροπλήκτων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης μετά τον πύρινο όλεθρο της 23ης Ιουλίου, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και μετέτρεψε σε στάχτες τους κόπους μιας ζωής. Ηδη 426 φυσικά πρόσωπα και 27 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής έχουν λάβει συνολικά το έκτακτο επίδομα (περίπου 2.140.000 ευρώ), ενώ οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας εκατοντάδες πληγέντες συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στα τέσσερα γραφεία του υπουργείου Υποδομών που λειτουργούν για τον σκοπό αυτό.

Από τις 3.130 αιτήσεις οι 1.157 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.136 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για όσους είδαν τα σπίτια τους να καίγονται ανέρχεται σε 5.000 ευρώ (6.000 για τριτέκνους και πολυτέκνους) και σε 8.000 ευρώ για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...