Η Παναγία έκανε το θαύμα της! Στις αγκαλιές των οικογενειών τους οι δύο στρατιωτικοί

❱❱ Συγκινημένοι οι γονείς του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη μίλησαν για το μεγάλο δώρο της Θεοτόκου που έφερε πίσω τα παιδιά τους

Παραμονή της γιορτής της Μεγαλόχαρης εισακούστηκαν οι προσευχές σύσσωμου του Ελληνισμού για την επιστροφή του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη στην πατρίδα! Υστερα από πέντε απορριπτικές αποφάσεις η τουρκική Δικαιοσύνη άναψε στις 14 Αυγούστου το πράσινο φως, ώστε οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί να πατήσουν ξανά, ξημερώματα της Παναγίας, ελληνικό έδαφος, φέρνοντας δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των οικογενειών τους αλλά και των χιλιάδων Ελλήνων που παρακολούθησαν καρέ καρέ την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης!

Οι δύο Ελληνες, που είχαν συλληφθεί στις 2 Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στις Καστανιές του Εβρου και έκτοτε κρατούνταν στις φυλακές Αδριανούπολης, αποβιβάστηκαν φορώντας στολές εκστρατείας και χαιρέτισαν το άγημα της Στρατονομίας που είχε παραταχθεί για να τους αποδώσει τιμές. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, πριν παραδοθούν στις αγκαλιές των γονιών τους, που είχαν φτάσει από νωρίς στο αεροδρόμιο και τους περίμεναν με αγωνία.

«Θέλουμε να πούμε “ευχαριστώ” σε όσους μας στήριξαν και για όλα τα άλλα έχουμε χρόνο» ήταν τα πρώτα λόγια του Αγγελου Μητρετώδη επί ελληνικού εδάφους, με τον πατέρα του Νίκο να μιλά για θαύμα της Παναγίας, μετά την πεντάμηνη ταλαιπωρία που βίωσαν οι δύο στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους.

«Δεν περίμενα απελευθέρωση, αλλά είχα κρυφή ελπίδα ότι η Παναγία η Ελευθερώτρια θα κάνει το θαύμα της. Πήγαμε στην Παναγία τη Σουμελά και ζητήσαμε να κάνει το θαύμα της, και αυτό έγινε» αποκάλυψε ο κ. Μητρετώδης αναφερόμενος στη δύναμη της πίστης και τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα τα δύο παιδιά επέδειξαν ήθος, αξιοπρέπεια και υψηλό φρόνημα.

«Ευχαριστούμε τον Θεό»

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Αγγελου» δήλωσε ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, ευχαριστώντας «τους γονείς απ’ όλον τον κόσμο, που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας».

«Είχα προσμονή – λόγω και της γιορτής της Παναγίας παρακαλούσαμε την Παναγία να επέμβει… Γνωρίζαμε ότι πάρα πολύς κόσμος προσευχόταν γι’ αυτό το θέμα» τόνισε και ο θείος του Χρήστος Κούκλατζης.
Ως ένα μεγάλο δώρο της Παναγίας χαρακτήρισε από το Σχοινούδι της Ιμβρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ στο ηρωικό πνεύμα που επέδειξαν τους πεντέμισι μήνες που κρατούνταν αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης στην Αθήνα.

Γέλια και τσούγκρισμα ποτηριών στο αεροσκάφος

Χαμόγελα ανακούφισης πλημμύρισαν την καμπίνα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους μόλις η πόρτα επιβίβασης έκλεισε ερμητικά, επισφραγίζοντας την οριστική λήξη της πεντάμηνης περιπέτειας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οταν οι ρόδες του αεροσκάφους εγκατέλειψαν το τουρκικό έδαφος και το αεροδρόμιο της Αδριανούπολης, ο εφιάλτης των 167 ημερών κράτησης αποτελούσε πια παρελθόν.

Ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς την πατρίδα και το σύντομο ταξίδι τους ως τη Θεσσαλονίκη περιλάμβανε γέλια, στιγμές χαλάρωσης, φωτογραφίες και τσουγκρίσματα με ποτήρια μπίρας!
Τους δύο στρατιωτικούς συνόδευσαν στα πάτρια εδάφη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που συνομιλούσαν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της πτήσης και τους ενημέρωναν για όσα αγνοούσαν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους. Μάλιστα, λίγο πριν από την αποβίβαση οι δύο στρατιωτικοί έβγαλαν τα πολιτικά ρούχα και φόρεσαν τις στολές τους.

Το χρονικό της σύλληψης και της πεντάμηνης κράτησής τους

Το έκτο αίτημα αποφυλάκισής τους ήταν αυτό που έβαλε τέλος στη διάρκειας 167 ημερών οδύσσεια των Κούκλατζη και Μητρετώδη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης χωρίς να τους απαγγελθεί επισήμως καμία κατηγορία. Τα προηγούμενα πέντε αιτήματα είχαν απορριφθεί και παρέμεναν υπό ομηρία έως την προχτεσινή απελευθέρωσή τους.

Η εφιαλτική περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αρχίζει την 1η Μαρτίου στις Καστανιές του Εβρου, όπου συλλαμβάνονται από τους Τούρκους σε ενέδρα, με πρόσχημα ότι είχαν περάσει τα σύνορα. Οι Κούκλατζης και Μητρετώδης έκαναν περιπολία ρουτίνας στα χερσαία σύνορα, κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες και με ομίχλη που προκαλούσε έλλειψη ορατότητας.

Τη σύλληψή τους ακολούθησαν διαβουλεύσεις που έφτασαν σε επίπεδο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, με την πλευρά της Αγκυρας να καθιστά σαφές ότι δεν θα επρόκειτο για ένα σύνηθες τουρκικό «καψώνι». Οι δύο στρατιωτικοί οδηγούνται με χειροπέδες από τη στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας στα δικαστήρια της Αδριανούπολης και εν συνεχεία διατάσσεται η προσωρινή κράτησή τους.
Στις 5 Μαρτίου οι τουρκικές Αρχές λένε το πρώτο «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης. Η ομηρία του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη συνεχίζεται με πρόσχημα την ολοκλήρωση του ελέγχου των κινητών τηλεφώνων τους και οι Τούρκοι αρνούνται την αποφυλάκισή τους ως τις 18 Ιουλίου, όταν εκδικάστηκε το πέμπτο σχετικό αίτημα.

Τον γολγοθά των δύο στρατιωτικών έζησαν και οι γονείς τους, που χρειάστηκαν περισσότερο από έναν μήνα για να καταφέρουν στο πέμπτο επισκεπτήριό τους στις φυλακές Αδριανούπολης να δουν τα παιδιά τους χωρίς τη μεσολάβηση του διαχωριστικού τζαμιού, τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου. Από την πρώτη στιγμή η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών προκάλεσε συγκίνηση στο πανελλήνιο και στις 11 Μαρτίου διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος το οποίο τους παρέλαβε ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης περιέγραψε στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο τις στιγμές κατά τη σύλληψή τους στις Καστανιές και συγκεκριμένα πώς ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο για να τραβήξει με το κινητό τα ίχνη που είχε εντοπίσει μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη πάνω στη συνοριακή γραμμή και έμοιαζαν να ανήκουν σε παράνομους μετανάστες.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο καθηγητής και ο έρωτας για μαθήτρια

Στο σκαμνί ο σάτυρος καθηγητής. Στις 25 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη του...

Χρυσή Αυγή: Νύχτα στη Γαδά με ταπεράκια και «Ιλιάδα»

Πώς πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης στη ΓΑΔΑ οι καταδικασθέντες της...

Νόμιζαν ότι πέθανε ο πατέρας τους, αλλά κήδεψαν άλλον μακαρίτη

Σοκ για δύο αδέρφια στη Ρόδο και προκαταρκτική έρευνα για απόδοση...

Αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής ύστερα από πέντε χρόνια – Στη φυλακή 13 (πρώην) βουλευτές!

Xειροπέδες στη συντριπτική πλειονότητα των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «φόρεσαν»...

Ισόβια στον φονιά του Γραικού – Η εισαγγελέας τον χαρακτήρισε «αμετανόητο»

Με σκυμμένο κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα άκουσε την απόφαση του Μικτού...

«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Αδελφική σχέση

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζώδια: Προβλέψεις Κυριακής 25 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Θα σας ανοίξουν καινούργιοι δρόμοι για να φτάσετε και να υλοποιήσετε τους στόχους σας, αλλά αν η εμπειρία σας στους ανθρώπους δεν είναι...

«Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών η Έλλη Κυριακίδου

Έσβησε η «νόνα»  του Γεωργίου. Απέραντη θλίψη για τον Ανδρέα Γεωργίου και το team των «8 λέξεων». Η «μεγάλη κυρία» του κυπριακού θεάτρου Έλλη Κυριακίδου, η...

Ο καθηγητής και ο έρωτας για μαθήτρια

Στο σκαμνί ο σάτυρος καθηγητής. Στις 25 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη του 52χρονου εκπαιδευτικού που διατηρούσε ερωτική σχέση με 14χρονη μαθήτρια στη Ρόδο. Έναν χρόνο βασανίζει...

Χρυσή Αυγή: Νύχτα στη Γαδά με ταπεράκια και «Ιλιάδα»

Πώς πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης στη ΓΑΔΑ οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής Έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν οδηγηθεί στο μέγαρο της ΓΑΔΑ...

Νόμιζαν ότι πέθανε ο πατέρας τους, αλλά κήδεψαν άλλον μακαρίτη

Σοκ για δύο αδέρφια στη Ρόδο και προκαταρκτική έρευνα για απόδοση ευθυνών. Προκαταρκτική έρευνα για την κηδεία ενός ηλικιωμένου, ο οποίος βρέθηκε τελικά... ολοζώντανος να...

Λόγια αγάπης της Νομικού με αφορμή τα γενέθλια του αδελφού της Νικήτα

Πίσω στον χρόνο ταξίδεψε νοερά η Δούκισσα Νομικού, με αφορμή τα γενέθλια του αδελφού της Νικήτα, που υπεραγαπά. Η όμορφη παρουσιάστρια, η οποία διέψευσε πρόσφατα...

Ο Αριστομένης Γιαννόπουλος διέψευσε τις φήμες για την όμορφη μελαχρινή που φωτογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Όχι, ο Αριστομένης Γιαννόπουλος δεν έχει προχωρήσει σε καινούργια σχέση μετά την απομάκρυνση της Αλεξάνδρας Παναγιώταρου από τη συζυγική τους εστία. Ο γνωστός πλαστικός...

Γιος Έλληνα επιχειρηματία μαγεύει τα γήπεδα της Ευρώπης

Ο 19χρονος γκολκίπερ Γιάννης Σουρδής ανήκει στην Ουντινέζε και αγωνίζεται στην ΑΣ Ρίμινι 1912. Ο Γιάννης Σουρδής είναι ο νέος Έλληνας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που παίζει...

Η Λύτρα έπιασε πάλι μικρόφωνο (video)

Δυναμικό comeback με υπέροχα τραγούδια από τη Μάρω Λύτρα. Μπορεί η όμορφη Ελληνίδα με την υπέροχη φωνή, που έγινε γνωστή μέσω του «Fame Story»,...

Ζώδια: Προβλέψεις Σαββάτου 24 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Προσπαθήστε να ξεχάσετε και να αποβάλετε από πάνω σας καταστάσεις που σας πόνεσαν. Περάστε τη μέρα όσο πιο όμορφα γίνεται, χωρίς να αποφεύγετε...