Νηστικοί και «άοπλοι» στη μάχη της φωτιάς

❱❱ Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στ. Ελλάδος, με αφορμή την πυρκαγιά στα Ψαχνά, καταγγέλλει τις ελλείψεις και τα προβλήματα Τα τεράστια προβλήματα, που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα, με την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, έφερε στο προσκήνιο η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας, αποκαλύπτοντας ότι οι πυροσβέστες πέφτουν καθημερινά στη μάχη με το πύρινο στοιχείο με φθαρμένο εξοπλισμό, με οχήματα που βγάζουν συχνά βλάβες, αλλά και νηστικοί και εξουθενωμένοι από τις ατελείωτες εργατοώρες. 

Η μέριμνα για το προσωπικό ήταν ανεπαρκής, καθώς, για δύο συνεχόμενες ημέρες (την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη), το μεσημβρινό γεύμα, που αποτελούνταν από σάντουιτς και λίγες μερίδες μακαρόνια, δόθηκε στους εξαντλημένους πυροσβέστες στις 6 το απόγευμα! Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, μάλιστα, στην ομάδα του πεζοπόρου τμήματος δεν χορηγήθηκε καν κανονικό βραδινό, παρά μόνο «ψωμί και λουκάνικα, τα οποία, λόγω της κακής ποιότητας, η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν άγγιξε καν», ενώ το πρωινό ήταν λιτό και περιελάμβανε μία… τυρόπιτα!

Χωρίς σωλήνες

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα με σκαπανικά και φτυάρια, αλλά χωρίς τους απαραίτητους σωλήνες χαμηλής πίεσης, λόγω… έλλειψης, «με αποτέλεσμα να επέρχεται η καταπόνηση ακόμα γρηγορότερα, αλλά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς»!

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι τα «κουτσουρεμένα» κονδύλια για τη λειτουργία του Σώματος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Ετσι, οι πυροσβέστες αναγκάζονται να επιχειρούν στα μέτωπα με φθαρμένα και ακατάλληλα κράνη, άρβυλα και μάσκες, παίζοντας τη ζωή τους «κορόνα γράμματα».

«Οσοι είναι πιο τυχεροί και αντέχουν ακόμα οικονομικά προμηθεύονται με δικές τους δαπάνες εξοπλισμό και μεριμνούν τις περισσότερες φορές οι ίδιοι για την επιβίωσή τους, βάζοντας δικά τους χρήματα για εξοπλισμό και φαγητό» τονίζει η ένωση στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί στον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και σε άλλους φορείς.

Στο μέτωπο της δασοπροστασίας, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν την ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, «κάτι που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών και δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για εγκωμιαστικά σχόλια προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, που επιχειρούσε με μηχανήματα να κάνει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά και όχι από πριν».

Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι πολλά πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν παροπλισμένα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των βλαβών. Επίσης, καταγγέλλουν τραγικές συνθήκες εργασίας, με ωράρια «λάστιχο» και ατέλειωτες ώρες εργασίας.

«Είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας έχουν προ πολλού εξασθενήσει» καταλήγουν στην επιστολή τους και ζητούν από τους αρμοδίους να μεριμνήσουν «ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ