Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Παραλείψεις και εγκληματικά λάθη έφεραν το «ολοκαύτωμα»

❱❱ Ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης «τυλίγει» σε υπόμνημα 80 σελίδων Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. για κακούς χειρισμούς, που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπουςΑπό την
Ντέμη Ντάβαρη

Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, καταλογίζει στους αρμόδιους φορείς στο πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ο αντιστράτηγος ε.ά. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ο τεχνικός σύμβουλος ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολήν δύο οικογενειών που θρήνησαν θύματα από τον πύρινο εφιάλτη, κατέθεσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο υπόμνημα 80 σελίδων, στο οποίο εξηγεί διεξοδικά τους λόγους που μετέτρεψαν το Μάτι σε φλεγόμενο τάφο.

«Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ως αρμόδιος μηχανισμός του κράτους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, δεν ήταν προετοιμασμένος για τη λήψη κατάλληλων μέτρων και ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων, αλλά πρωτίστως και το σημαντικότερο είχε άμεσες επιπτώσεις στις απώλειες εκ της συγκεκριμένης καταστροφής, που απολογιστικά μέχρι σήμερα αριθμούν 96 ανθρώπινα θύματα, 31 άλλους σοβαρά τραυματίες, καθώς και μεγάλης έκτασης ζημιές σε δομές, υποδομές και περιουσίες πολιτών και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ευθύνες

Ο έμπειρος πραγματογνώμονας εντοπίζει σειρά από λάθη, ενέργειες, παραλείψεις και ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στους δήμους και στις περιφέρειες, χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα εντοπίζεται κυρίως, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, στον συντονισμό, στην επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, η οποία «δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη (…) όταν οι περιστάσεις απαιτούν».

Ειδικότερα, στο πόρισμά του επισημαίνει σειρά σημείων που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα στο Μάτι, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι «δεν εκτιμήθηκε ορθά η απειλή», υπήρξε έλλειψη συντονισμού του κυκλοφοριακού, ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ το έκτακτο σχέδιο λόγω κατάστασης ανάγκης έμεινε στα… χαρτιά.

Συντονισμός από αέρος

Επισημαίνει ακόμα πως «μια τόσο πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή, υγεία και σωματική ακεραιότητα των κατοίκων πυρκαγιά, που απαιτούσε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και να δοθούν οι δέουσες εντολές στα αρμόδια όργανα, αφού ταυτόχρονα με την πυρόσβεση απαιτείτο και διάσωση των κατοίκων που κινδύνευαν, έπρεπε να συντονιστεί από αέρος όχι από οποιονδήποτε αξιωματικό του Π.Σ., αλλά από τη φυσική ηγεσία του».

Το επίμαχο πόρισμα του τεχνικού συμβούλου θα συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι εισαγγελείς αναμένουν και το πόρισμα του πραγματογνώμονα, πυραγού της Πυροσβεστικής, τον οποίο οι ίδιοι όρισαν από την πρώτη στιγμή που άρχισε η έρευνα.

ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΙΓΕ ΧΟΡΤΑ  ΞΕΣΠΑΣΕ Η ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

«Σε αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» αποδίδει ο αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης την καταστροφική πυρκαγιά, απορρίπτοντας τα σενάρια περί οργανωμένου εμπρηστικού σχεδίου.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο τεχνικός σύμβουλος σημειώνει πως το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε (ανοιχτό) οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου και σε απόσταση περίπου 50-70 μέτρων από τη συμβολή με την οδό Πλαστήρα, στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

Από τα ευρήματα της πολύωρης αυτοψίας που διενήργησε στην καμένη περιοχή ο κ. Γκουρμπάτσης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κάτοικος της περιοχής, αγνοώντας τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη επικινδυνότητας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά 4-5 ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς.

10 11 f2

«Το πιθανότερο, δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, τα υπολείμματα της καύσης και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές – μεταμεσημβρινές ώρες (…) ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων)» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ. 

Τα συμπεράσματα του τεχνικού συμβούλου φέρεται ότι συνάδουν με το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή» και το οποίο καταγράφει την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς από κάμερα ασφαλείας, σε ξέφωτο μεταξύ δύο οικοδομών.

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...