«Εφυγε» ο παπάς που έθαψε τον Καζαντζάκη!

❱❱ Σε ηλικία 87 ετών «έσβησε» ο ιερέας ο οποίος το 1957 αψήφησε τις διαταγές της Εκκλησίας και τέλεσε την κηδεία του μεγάλου συγγραφέαΤην τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών, άφησε ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία επειδή αψήφησε τις διαταγές της Εκκλησίας και τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη πριν από 61 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1957. 

Ο 26χρονος -τότε- ιερέας, ο οποίος «πλήρωσε» την απόφασή του αυτή με στρατοδικείο και έξι μήνες φυλάκιση, «έφυγε» ήσυχα στο σπίτι του στον Αϊ-Γιάννη Κνωσού, στο Ηράκλειο.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 12 χθες το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του ομώνυμου προαστίου του Ηρακλείου, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία τον εμβληματικό ιερέα της Κρήτης.

Για 15 χρόνια δεν γνώριζε κανείς ποιος ήταν ο τολμηρός κληρικός που έθαψε στα κρυφά τον σπουδαίο Ελληνα συγγραφέα. Το 1972, ο ίδιος ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε δημοσιογράφο. «Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουν στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα τη θητεία μου στο Ηράκλειο. Μία ημέρα πριν από την κηδεία του Καζαντζάκη ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μη βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοεμβρίου. Οι Αρχές και ο Στρατός φοβούνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Οταν θα το έπαιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί, θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ, ως παπάς, ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδησή μου με πείραζε πολύ» είχε δηλώσει ο χαρισματικός ιερέας.

Εξι μήνες φυλακή

«Ημουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σε έναν βαφτισμένο χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό. Οσον αφορά τα βιβλία του, δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. Το «σκασα κρυφά από τον Στρατό την ημέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στο Μαρτινέγκο και τον έθαψα» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως στη συνέχεια πέρασε από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκε φυλακή για έξι μήνες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

«Άννα, έτσι δεν κάνουν ούτε τα 15χρονα»

«Άδειασε» την Αννα Βίσση η Χριστίνα Πολίτη στο πλατό...

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.

Πατέρας 19χρονης Μυρτώς: «Η σύζυγός μου είναι σε απελπιστικά άσχημη ψυχολογία, σαν φυτό»

Ο πατέρας της Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας της.