Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Ψυχανάλυσέ το: Η διαχείριση της απιστίας

❱❱ Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να συνεχίσει τη σχέση του μετά το παραστράτημαΗ απιστία προκαλεί πρόβλημα σε μια σχέση, όταν γίνει γνωστή, αφού είναι πιθανό να δημιουργήσει τύψεις και ενοχές στον σύντροφο που είχε την παράλληλη σχέση. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τόσο εύκολο να την κρίνουμε και να την αποκηρύξουμε, καθώς δεν είναι σπάνιο να φτάσουμε ένα βήμα πριν υποκύψουμε στον πειρασμό. Τι συμβαίνει και απιστούμε; Κατά πόσον μπορούμε να συνεχίσουμε ομαλά τη σχέση μας έπειτα από μια απιστία;

Πιθανά αίτια

Σε μια σχέση όταν ο ένας νιώθει ότι δεν έχει καθόλου έλεγχο, όταν δεν γίνεται αποδεκτή η προσωπικότητα του ενός από τον άλλον δημιουργούνται κενά στην επικοινωνία και συχνά μπορεί να τον οδηγήσει σε εξωσυζυγικό δεσμό, προκειμένου να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.
Συχνά εμφανίζεται σε ζευγάρια τα οποία είναι συναισθηματικά ανώριμα και δυσκολεύονται να τα καταφέρουν με τις ευθύνες που έχει η σχέση ή η οικογένεια που αρχίζουν να φτιάχνουν.

Η ανικανοποίητη και ελλειμματική σεξουαλική ζωή, καθώς και η σεξουαλική στέρηση και η αποχή μέσα στον γάμο οδηγούν πολύ συχνά σε ένα τρίτο πρόσωπο και στην κρυφή σχέση. Η έλλειψη της επιθυμίας, η απώλεια του ενδιαφέροντος για τον άλλον σημαίνει και το τέλος της σχέσης.
Η ρουτίνα του ζευγαριού, η αποκλειστική απασχόληση με τις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογένειας και της εργασίας, η απώλεια της χαράς, της ευχαρίστησης και της απόλαυσης δίνουν χρόνο και χώρο για τη γνωριμία τρίτου προσώπου.

Συμβαίνει κάποια άτομα να χρησιμοποιούν την απιστία ως μέσο για να δώσουν τέλος στον δεσμό τους, διότι δεν τολμούν να εκφράσουν ανοιχτά την απόφασή τους να χωρίσουν και να αναλάβουν ξεκάθαρα και ειλικρινά την ευθύνη της επιλογής τους.
Ορισμένοι μέσα από την απιστία επιδιώκουν την ένταση που θα τους αλλάξει την αρνητική διάθεση και πιστεύουν ότι έτσι θα δώσουν πνοή στην άχρωμη ζωή τους. Εχουν σύμμαχο την περιέργεια για το νέο άτομο και παρακινούνται από τη γοητεία της απαγορευμένης σχέσης.

Εγκατάλειψη

Εάν κάποιο άτομο νιώθει ανασφάλεια, αδυναμία και φόβο εγκατάλειψης από τον σύντροφό του, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα αισθήματα, δημιουργεί το ίδιο μία σχέση, πιστεύοντας ότι θα έχει από κάποιον άλλον στήριξη. Συνήθως, επιλέγει να κάνει παράλληλες σχέσεις με συντρόφους με τους οποίους νιώθει ότι υπερισχύει και είναι συναισθηματικά ανώτερο.

Η απιστία βρίσκει έδαφος σε μεταβατικές στιγμές της οικογένειας. Γεγονότα όπως μία γέννηση, ένας θάνατος, η φυγή των παιδιών από την οικογένεια όταν ενηλικιώνονται διαταράσσουν την υπάρχουσα ισορροπία και ο πιο επιπόλαιος χαρακτήρας συχνά αναζητά μια νέα συναισθηματική περιπέτεια.
Τα σοβαρά οικονομικά γεγονότα και τα προβλήματα που επιδρούν και καθορίζουν τη δυναμική του ζευγαριού συχνά μπορεί να οδηγήσουν κάποιο άτομο σε μια δεύτερη, παράλληλη σχέση ως μια κατάσταση απόδρασης από τις οικονομικές δυσκολίες.
Γιατί πολλοί άνθρωποι, αν και απατημένοι, συνεχίζουν τη σχέση τους;

Οι άνθρωποι φοβούνται τη μοναξιά. Πιστεύουν ότι θα μείνουν μόνοι παντοτινά, γι’ αυτό δεν θέλουν να διακόψουν μια σχέση, ακόμη και αν δεν τους εκφράζει, αλλά μένουν σε αυτή γιατί τους παρέχει ασφάλεια και σιγουριά, ενώ η κρυφή παράλληλη σχέση έχει τις περισσότερες φορές το αίσθημα της αβεβαιότητας. Οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να απιστήσουν έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση, νιώθουν μόνοι και ανασφαλείς. Ετσι προσπαθούν να τονώσουν τη διάθεσή τους ή και να λύσουν δικά τους θέματα μέσα από άλλα πρόσωπα. Αρνούνται να λύσουν τα προβλήματα της υπάρχουσας σχέσης τους και καταφεύγουν στη «βολική» λύση της απιστίας, καθώς δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον εαυτό τους με αρνητικές σκέψεις, με νέους τρόπους διαχείρισης, με ειλικρίνεια, με συμβιβασμούς, συμφωνίες και υποχωρήσεις που θα χρειαστούν, προκειμένου η σχέση τους να σωθεί και να ανθήσει και πάλι!

Αντιμετώπιση μέσα από την αληθινή επικοινωνία

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της απιστίας είναι η σταθερή και αληθινή επικοινωνία.
Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να συζητάει, να μπορεί να ακούσει τους λόγους για τους οποίους συνέβη η απιστία και κυρίως το πώς δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα μέσα στη σχέση, γιατί αποξενώθηκε, πώς και πότε χάθηκε η επαφή των δύο…
Για να μπορέσει να συνεχιστεί η κοινή ζωή του ζευγαριού με ισότιμους νέους όρους, θα πρέπει το ζήτημα της απιστίας να επιλυθεί ριζικά και τελεσίδικα.
Καθένας από τους δύο συντρόφους θα πρέπει να σκεφτεί και να βρει τους λόγους, τις αιτίες για τους οποίους συνέβη αυτό και οι δύο μαζί να φτιάξουν τα νέα δεδομένα της σχέσης τους.

Διάσπαση

Τότε η σχέση θα βελτιωθεί και η απιστία ίσως συγχωρεθεί, αφού γίνει αντιληπτό ότι πιθανόν οι λόγοι είναι πολύπλευροι και πολυδιάστατοι. Ισως, σε κάποιες περιπτώσεις, η απιστία να γίνει μια αφορμή για την οριστική διάσπαση του ζευγαριού, εξαιτίας άλλων, βαθύτερων επικοινωνιακών και ηθικών ελλείψεων.
Καθοριστικό βήμα σε αυτήν τη διαδικασία είναι να μπορέσει ο ένας σύντροφος με τη βοήθεια του άλλου να επεξεργαστεί το συμβάν, να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες αλλά και του συντρόφου, και έτσι να ξεπεράσει την ενδεχόμενη συναισθηματική προδοσία, ώστε να ξαναβρεί και να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο ταίρι του, πουrt4w35twe5g 2 είναι ο θεμελιώδης λίθος σε οποιαδήποτε σχέση.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...