Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Πίστεψα ότι δεν θα βγαίναμε ζωντανοί»

❱❱ Η πυρκαγιά στο γκαράζ με τα φορτηγά και οι δραματικές περιγραφές των επιβατώνΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Ολονύχτιο θρίλερ, ευτυχώς με αίσια κατάληξη, έζησαν οι 875 επιβάτες και τα 140 μέλη πληρώματος του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που έπιασε φωτιά χθες τα μεσάνυχτα, ενώ έπλεε οκτώ ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας Αγιος Γεώργιος.

Οι σκηνές τρόμου και πανικού που εκτυλίχθηκαν στο κατάστρωμα του οχηματαγωγού πλοίου παραπέμπουν στις πρώτες ώρες της τραγωδίας του «Τιτανικού»! Οι περιγραφές των διασωθέντων, οι οποίοι κατάφεραν έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία να επιστρέψουν στο λιμάνι του Πειραιά, συγκλονίζουν και προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι.

Μητέρες να κρατούν τρομοκρατημένες στην αγκαλιά τα παιδιά τους, βλέποντας τους πυκνούς, μαύρους καπνούς να τους περικυκλώνουν, επιβάτες να τρέχουν πανικόβλητοι προς τις σωσίβιες λέμβους φωνάζοντας «καιγόμαστε», μωρά να κλαίνε, σκυλιά να γαβγίζουν είναι μερικές από τις εικόνες που μετέφεραν και θα κουβαλούν για την υπόλοιπη ζωή τους! «Κοιμόμασταν και 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο, ίσως έγινε κάποια έκρηξη σε κάποιο αυτοκίνητο. Μετά μας είπαν να βγούμε όλοι στο κατάστρωμα. Στην καμπίνα βάλαμε τα σωσίβια, ήμουν με την οικογένειά μου» ανέφερε ένας επιβάτης, ο κ. Νίκος, ο οποίος πρόσθεσε: «Τα παιδιά φοβήθηκαν, ειδικά όταν έγιναν πολύ έντονοι οι καπνοί. Υπήρχε πανικός, ακούγονταν φωνές και κλάματα. Η ατμόσφαιρα κάποιες στιγμές ήταν αποπνικτική»!

f5 katastroma01 mesa

Δραματικές σκηνές στο κατάστρωμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιέγραψε και η κυρία Νατάσα, η οποία τόνισε συγκινημένη ότι κάποια στιγμή πίστεψε πως δεν θα έβγαινε ζωντανή από το πλοίο: «Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, γιατί η φωτιά δεν ήταν ελεγχόμενη. Το πλοίο μέσα είχε γεμίσει καπνούς, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Τρέχαμε πανικόβλητοι. Βλέπαμε τις λέμβους να κατεβαίνουν. Επικράτησε μεγάλος πανικός. Πέρασε από το μυαλό μου ότι δεν θα τα καταφέρω».

f3 pp04a

Ενας άλλος επιβάτης περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που έζησε όταν χτύπησε ο συναγερμός του πλοίου και τις σκηνές πανικού που ακολούθησαν: «Ο καπετάνιος είπε να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα, λέγοντάς μου ότι καίγεται το πλοίο. Ανεβήκαμε αμέσως, αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν “καιγόμαστε”».

Καπνός

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος δήλωσε: «Την ώρα της φωτιάς ήμουν στο κατάστρωμα. Ξαφνικά άρχισε να βγαίνει πολύ καπνός. Χαμός γινόταν… Δεν μπορούσες να ανασάνεις μέσα»!

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά και άρχισε η περιπέτεια για επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης έφτασε ειδοποίηση στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ 3 με τα φορτηγά ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Υδρας. Γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα τα 140 μέλη του πληρώματος μοίρασαν σωσίβια στους επιβάτες και άρχισαν προετοιμασία για εν πλω εκκένωση. Μία ώρα αργότερα, όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και στις 4 το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά.

f4 pp03

Ομως η οδύσσεια των 875 επιβατών είχε και συνέχεια, καθώς η φωτιά δεν είχε ακόμη κατασβεστεί και κρίθηκε αναγκαίο να ξεκινήσει η αποβίβαση από πλαϊνό τμήμα του πλοίου, με τη βοήθεια ειδικής κλίμακας.

Η αποβίβαση των επιβατών άρχισε 40 λεπτά αργότερα με τη βοήθεια κλιμακοφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και ανδρών της ΕΜΑΚ και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί.

Οσοι επιβάτες απεγκλωβίζονταν μεταφέρονταν με πούλμαν του ΟΛΠ στην πύλη Ε3 με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕΚ, ώστε να επιβιβαστούν σε άλλο πλοίο με προορισμό τα Χανιά. Ως το μεσημέρι η φωτιά είχε περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει πάρει μεγάλη κλίση εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει πέσει από την Πυροσβεστική και το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου.

f6 4535847

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...