Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

Ψυχανάλυσέ το: Comeback από τις διακοπές!

❱❱ Συμβουλές για την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά την καλοκαιρινή απόδρασηΟι διακοπές, όσο και αν διαρκούν, μας κάνουν καλό, μας ανανεώνουν σωματικά και ψυχολογικά, αλλά κάποια στιγμή τελειώνουν. Επιστρέφουμε πίσω στην πόλη, στη δουλειά, στις υποχρεώσεις, στην καθημερινότητα.

Η επαναφορά από τις παραλίες στην απαιτητική καθημερινότητα προκαλεί άγχος, κακή διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος και ανησυχία, κάποιες φορές δε οδηγεί σε περιστασιακή θλίψη και μελαγχολία. Το σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η κρίση έχει προσθέσει πάρα πολλή πίεση σε όλους τους τομείς και ζούμε σε εξοντωτικούς ρυθμούς.

Τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα για τα άτομα της πόλης, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το περνούν μακριά από τη φύση, την ύπαιθρο, την εξοχή, ζώντας σε γρήγορους ρυθμούς, με άγχος και αγωνία, εξαιτίας της πίεσης του χρόνου και των υποχρεώσεων. Μήπως είχαμε υπερεκτιμήσει τις καλοκαιρινές διακοπές και περιμέναμε όλο το έτος, έχοντας επενδύσει ότι θα συμβούν πολλά πράγματα κατά τη διάρκειά τους;

Η επιστροφή από τις διακοπές για κάποιους είναι μια μεταβατική περίοδος, ένα τεστ αντοχής και προσαρμογής για την καλή ψυχολογία τους και την ψυχική τους ανάταση.

Θετική μετάβαση

1 Επιστρέψτε στο κλεινόν άστυ λίγες ημέρες προτού τελειώσει η άδειά σας, για να προλάβετε να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση. Μπείτε ήπια στο πρόγραμμά σας, μην προσπαθήσετε να θέσετε πολλούς στόχους από τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή. Επιδιώξτε η πρώτη εβδομάδα να είναι πιο ομαλή, με λιγότερες υποχρεώσεις και πίεση χρόνου.

2
Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τη χαλαρότητα των διακοπών στο ντύσιμο, στη διατροφή και στις εξόδους σας. Η επανένταξή σας στο συνηθισμένο πρόγραμμα του χειμώνα είναι καλύτερο να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, για να μην αισθανθείτε τεράστια την αλλαγή. Κάντε μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα και προσπαθήστε στο διάστημα αυτό να κοιμάστε σωστά, να κάνετε σωστή διατροφή και να έχετε πραγματικά επιθυμητές και ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές.

3
Πάρτε τον χρόνο σας, οργανωθείτε σιγά σιγά. Αν πιεστείτε υπερβολικά και απότομα, θα νιώσετε να χάνεται και να ξεχνιέται η καλή διάθεση των διακοπών και όλες οι χαλαρές στιγμές. Οργανώστε το πρόγραμμά στη δουλειά και στο σπίτι, επιδιώκοντας την ισορροπία και την ευελιξία ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τις όμορφες στιγμές στον ελεύθερο χρόνο.

4
Διατηρήστε ζωντανές τις αναμνήσεις σας από τις φετινές διακοπές εκτυπώνοντας φωτογραφίες, συζητώντας για ό,τι νέο ή παλιό συναντήσατε, επικοινωνώντας με τα άτομα που γνωρίσατε το καλοκαίρι ή συσφίγγοντας τις σχέσεις με παλιές καλοκαιρινές παρέες, κανονίστε συναντήσεις στην πόλη, συζητήστε για ό,τι σας απασχολεί τη φθινοπωρινή σεζόν. Μπορείτε να κάνετε νέα πλάνα για κάτι ευχάριστο που θα σας τραβήξει την προσοχή από δυσάρεστες σκέψεις, απασχολώντας θετικά το μυαλό σας.

5
Θέστε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για τη σεζόν που ξεκινάει στην επαγγελματική, την εκπαιδευτική ή την προσωπική ζωή σας, αποφεύγοντας τα μεγάλα και άπιαστα σχέδια.

6
Αναθεωρήστε τον τρόπο σκέψης σας, δείτε τις ανάγκες σας και κάντε νέες επιλογές. Αν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι σας επηρεάζει αρνητικά, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στο συναίσθημά σας, και σας απομακρύνει από τις επιθυμίες σας, βρείτε εναλλακτικές.

7
Φέρτε την ατμόσφαιρα των καλοκαιρινών διακοπών στο σπίτι σας, στον χώρο σας, στην ψυχή σας! Τα συστατικά είναι λίγα και απλά, όλοι τα διαθέτουμε, και είναι η αισιόδοξη διάθεση, η καλή παρέα, οι ευχάριστες στιγμές, τα νέα μικρά πλάνα που τόσο καιρό θέλατε να πραγματοποιήσετε. Αλλωστε, δεν χρειάζονται εξωτικό τοπίο και εξωτικές παραλίες για να χαρείτε τη ζωή σας. Αρκεί να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας τις δυνατότητές του και να έχετε καλή πρόθεση!
Αν η πεσμένη διάθεση και η όποια έλλειψη ενεργοποίησης συνεχίζονται για τέσσερις εβδομάδες ή πιο πολύ μετά τις διακοπές, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει να επεξεργαστείτε μαζί πιθανούς άλλους λόγους και άλλες βαθύτερες αιτίες της ατονίας σας και της άσχημης διάθεσης.

Τα 14+1 πιο συνηθισμένα συμπτώματα κακής διάθεσης

Αίσθημα κόπωσης
Δυσκολία συγκέντρωσης στις δραστηριότητες
Θλίψη, απάθεια, έντονο αίσθημα νοσταλγίας και αναπόλησης
Δυσκολία να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και τις υποχρεώσεις
Δυσφορία
Ταχυκαρδίες
Ζαλάδες
Αϋπνία ή υπερυπνία
Τάση προς έμετο
Απώλεια ή αύξηση βάρους
Υπερβολικό άγχος και αγωνία
Δυσκολία προσαρμογής
Αρνητική διάθεση
Χαμηλή ενεργητικότητα και έλλειψη πρωτοβουλίας
Μελαγχολία και rt4w35twe5g 2έντονη θλίψη

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...