Δορυφόροι «βλέπουν» την παχυσαρκία

❱❱ Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την υπηρεσία Google Maps και έβγαλαν συμπεράσματα για τις «παχουλές» γειτονιέςΕρευνητές που ύστερα από εορταστικό τσιμπούσι προφανώς σκέφτηκαν αυτό που έχουμε σκεφτεί όλοι κατά καιρούς, ότι δηλαδή η κοιλιά μας μπορεί να φαίνεται και από το Διάστημα, αποφάσισαν να το ντύσουν με επιστήμη! Ετσι, Αμερικανοί ειδικοί, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναλύουν δορυφορικές εικόνες των χαρτών της Google και εξάγουν συμπεράσματα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας. Πώς γίνεται αυτό;

Οι δορυφορικές εικόνες του Google Maps αποκαλύπτουν μια σειρά από στοιχεία, όπως η κατανομή των κτιρίων και των δέντρων στον χώρο, η έκταση των χώρων πρασίνου και των δρόμων, η αναλογία μεταξύ της δομημένης και της ελεύθερης για πάσης φύσης δράσεις έκτασης κ.ά.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να συσχετίσει αυτά τα στοιχεία με τα ποσοστά παχυσαρκίας σε μια γειτονιά, κάνοντας έτσι από αέρος συγκρίσεις ανάμεσα στις γειτονιές μιας πόλης. Οι ειδικοί κατέβασαν από το Google Maps περίπου 150.000 δορυφορικές εικόνες, που αφορούσαν διάφορες γειτονιές σε τέσσερις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Στη συνέχεια, τροφοδότησαν αυτές τις εικόνες σε ένα υπολογιστικό νευρωνικό δίκτυο, ικανό να «ξετρυπώνει» μοτίβα και πρότυπα σε μεγάλους όγκους δεδομένων.

Ο υπολογιστής βοήθησε τους επιστήμονες να βρουν ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στις δορυφορικές εικόνες, που είναι διαφωτιστικά στο θέμα της παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, οι μεγάλοι χώροι πρασίνου ευνοούν τη σωματική άσκηση, άρα μειώνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας.
Διαπιστώθηκε ότι η νέα μέθοδος είναι καλύτερη στις εκτιμήσεις της απ’ ό,τι αν η εκτίμηση βασιζόταν μόνο σε στατιστικά στοιχεία, όπως ο αριθμός των γυμναστηρίων και των εστιατορίων -κυρίως φαστ φουντ- σε μια περιοχή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Δημήτρης Παρίσης: Κυκλοφόρησε digital από την Heavenmusic το νέο του τραγούδι «Τέσσερα λεπτά»

Ένας νέος ανερχόμενος καλλιτέχνης με μια πολύ ζεστή φωνή έρχεται για...

Διατροφικές επιλογές για καλύτερες επιδόσεις την νέα σχολική χρονιά

Από την Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα...

Η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του Αιμίλιου Κοτσώνη για αυτουργία στην υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1»

Καταπέλτης για τον ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού...

Ανατριχίλα με παιδόφιλο νεκροθάφτη στη Ρόδο! Είχε ασελγήσει σε άψυχο κορμάκι 9χρονης

Οι ανατριχιαστικές, αρρωστημένες δραστηριότητες ενός Βρετανού παιδόφιλου και νεκρόφιλου, ο οποίος...