Εφεύρεση «μπόμπα»!

❱❱ Χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Πατρών ψάχνει χρηματοδότη για το πρώτο τεστ στον κόσμο που βρίσκει νοθευμένα ποτάΕνας χημικός που κατέληξε δύο φορές στο νοσοκομείο έχοντας πιει ποτά «μπόμπες» επιστράτευσε τις γνώσεις του για να προστατέψει άλλους καταναλωτές. Δούλεψε σκληρά, εφηύρε το πρώτο, παγκοσμίως, τεστ νοθευμένων ποτών σε μέγεθος τσέπης και αναζητά χρηματοδότη για να το κυκλοφορήσει στην αγορά!

Ο 27χρονος Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Πατρών, κάνει αγώνα για να χρηματοδοτηθεί η εφεύρεσή του, που θα είναι η ασπίδα απέναντι στις «μπόμπες», με ελάχιστο κόστος.
Οπως εξήγησε, πρόκειται για τεστ που, με λίγες σταγόνες από το ποτό, θα μπορεί να απαντήσει αν το περιεχόμενο του ποτηριού θα μας φτιάξει το κέφι ή θα μας στείλει στο νοσοκομείο. Το πρόσφατο περιστατικό με τη νεαρή Αγγλίδα που τυφλώθηκε από «μπόμπες» στη Ζάκυνθο δείχνει ότι ένα τέτοιο τεστ είναι χρήσιμο σε όσους πίνουν αλκοόλ σε… ύποπτα στέκια.

Οπως περιγράφει, τα «σκληρά» ποτά έχουν μέχρι 0,4% μεθανόλη και το κρασί μόλις 0,0008%, έτσι με την πρώτη ανιχνεύσιμη μεθανόλη κρίνεται νοθευμένο. Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν αρκετά τεστ για κρασί και μόνο ένα για ποτά, που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, είναι αρκετά δύσχρηστο και ακριβό για μαζική παραγωγή, καθώς κοστίζει περίπου 250 ευρώ. Το τεστ του Ραφαήλ που ονομάζεται cleardrink και αποτελείται από δύο μικρούς αντιδραστήρες σε μέγεθος πακέτου τσιγάρων, θα κοστίζει λιγότερο από τρία ευρώ.

Η μεθανόλη

«Ο ανιχνευτής είναι ρυθμισμένος να αποχρωματίζεται μόνο όταν η μεθανόλη ξεπερνά το νόμιμο όριο του 0,4%. Εως σήμερα έχουν ληφθεί αποτελέσματα σε δείγματα που περιείχαν 1% μεθανόλη και πάνω. Τυπικές τιμές μεθανόλης σε ποτά «μπόμπες» είναι 2%, 4% και 9%, οπότε το τεστ σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνει πάντα αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία. Σε καθαρά ποτά, όμως, με τυπική περιεκτικότητα μεθανόλης 0,2%, το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό» λέει ο ίδιος.

Το παράπονό του είναι ότι συνεργάστηκε με μεγάλη φαρμακοβιομηχανία τον Νοέμβριο του 2017 με σκοπό την παραγωγή του τεστ, ωστόσο λόγω γραφειοκρατίας δεν κατάφερε να πάρει άδεια κυκλοφορίας από υπουργεία και φορείς, και η συνεργασία έληξε άδοξα. Εφτασε, μάλιστα, μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας λύση, αλλά τίποτα δεν ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες! Παρ’ όλα αυτά, ο χημικός επιμένει, θέλοντας να μην υπάρχει ξανά ανυποψίαστος πελάτης, όπως ο ίδιος, που ως πρωτοετής στην Πάτρα ήπιε ένα ποτό σε φοιτητικό στέκι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με προβλήματα όρασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο με δώδεκα κρούσματα σε μέλη του πληρώματος

Σε αγωνιώδη περιπέτεια εξελίσσεται μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αφού...

Δουλέμποροι με «βιτρίνα» τέσσερις ΜΚΟ! Τσάκωσαν 35 αλλοδαπούς και για κατασκοπεία!

Από τη Νάντια Αλεξίου Με προκάλυμμα την υποτιθέμενη αλληλεγγύη και με «ασπίδα»...

Ανανεώστε το σαλόνι σας με διαχρονικής ποιότητας και αντοχής έπιπλα!

Κάθε μέρα η παραμονή σας στο σαλόνι είναι πολύωρη, ειδικά αν...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξανά στην προεδρία του ΣΑΦΕΕ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποφάνθηκε τη συνέχιση των...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε., ...