Έσωσαν τη Θεά Αφροδίτη

❱❱ Αγρότης στο Λουτράκι προσπαθούσε να πουλήσει το άγαλμα, που είχε κλαπεί από το Μουσείο της Σαντορίνης!Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Λίγο πριν καταλήξει στο ανήλιαγο υπόγειο «μουσείο» κάποιου αλλοδαπού συλλέκτη έσωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που είχε κλαπεί από τις αποθήκες του Μουσείου Σαντορίνης!

Αυτό που ερευνούν είναι αν είχαν σχέση με την κλοπή ο 46χρονος αγρότης από τη Νεμέα που το μετέφερε μέσα στο αυτοκίνητό του, με σκοπό να το πουλήσει αντί 350.000 ευρώ, ή δύο Ελληνες συνεργοί του που έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 46χρονο στο πάρκινγκ ενός καταστήματος στο Λουτράκι, όπου είχε δώσει ραντεβού με τον υποψήφιο αγοραστή, που του είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής γκαλερί και πλήρωνε άμεσα σε μετρητά για την αγορά ελληνικών αρχαιοτήτων.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του βρήκαν το αποτελούμενο από οκτώ συνανήκοντα τμήματα μαρμάρινο άγαλμα του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών, που απεικονίζει την Αφροδίτη με χιτώνα και ιμάτιο να ακουμπάει σε πεσσό. Η διευθύντρια του Μουσείου Σαντορίνης το αναγνώρισε αμέσως ως αυτό που είχε κλαπεί τον Μάιο του 2018 από τον νυχτοφύλακα του μουσείου, που επί τουλάχιστον έναν χρόνο αφαιρούσε αρχαιότητες από τις αποθήκες μαζί με έναν συνεργό του για να τις πουλήσουν. Τότε βρέθηκαν στην κατοχή του νυχτοφύλακα 15 πήλινα αγγεία του 17ου αι. π.Χ. καθώς και τρία ειδώλια, δύο λίθινα και ένα πήλινο, αλλά οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εκφράσει φόβους ότι είχαν κλαπεί κι άλλες αρχαιότητες.

Οι αστυνομικοί ερευνούν αν ο 46χρονος αγρότης συμμετείχε στην κλοπή ή αν λειτουργούσε ως μεσάζων στην πώληση του πολύτιμου αγάλματος. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν ακόμη ένα μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας της Ελληνιστικής Περιόδου, διαμέτρου 14 εκ. και ύψους 6 εκ., με διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 και ύψος 2 εκ., καθώς και ένας λίθος μήκους 25 και ύψους 14 εκ., λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Υδρα, της ύστερης περιόδου του 3ου αιώνα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ