Μουσείο παραμένει η Αγια-Σοφιά!

❱❱ Στο κενό έπεσε για ακόμη μια φορά η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί, αφού χθες η τουρκική δικαιοσύνη άναψε «κόκκινο»! Με απόφασή του, το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή που ζητούσε τη μετατροπή της από μουσείο σε τέμενος για μουσουλμανική προσευχή.

Την επίμαχη προσφυγή είχε υποβάλει η Ενωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015 και ενώ είχε ήδη εισπράξει δέκα χρόνια νωρίτερα το αντίστοιχο «όχι» του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, η τουρκική ένωση είχε προσφύγει το 2004 στην πρωθυπουργία ζητώντας νέες ρυθμίσεις, ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Εναν χρόνο αργότερα, το 2005, τα μέλη της ένωσης προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όμως απέρριψε το αίτημα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μάλιστα, το άνοιγμα για τους προσκυνητές θα συνιστούσε παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο νόμος

Δέκα χρόνια αργότερα, εμμένοντας στο αίτημά τους, οι φανατικοί μουσουλμάνοι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά προσέκρουσαν και πάλι σε «τοίχο».

Και αυτό, γιατί οι δικαστές έκριναν πως το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να εξετάσει το επίμαχο ζήτημα, χωρίς να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως ο νόμος για τις προσφυγές που αφορούν παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Συνταγματικό Δικαστήριο προβλέπει ότι για να γίνει προσφυγή δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων (δηλαδή νομικών προσώπων) πρέπει η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ