Ελληνες επιστήμονες «χτύπησαν» με υπέρηχους τον καρκίνο εγκεφάλου

❱❱ Νέα πρωτοποριακή μέθοδος από τους επιστήμονες Βασίλη Ασκοξυλάκη και Κώστα Αρβανίτη για την εξολόθρευση όγκων στον εγκέφαλοΔύο σπουδαίοι Ελληνες επιστήμονες βρίσκονται πίσω από τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο κατά του καρκίνου στον εγκέφαλο, η οποία με τη χρήση εστιασμένων υπερήχων στοχεύει στην αυξημένη διείσδυση των αντικαρκινικών φαρμάκων στους κακοήθεις όγκους.

Η μέθοδος του εστιασμένου υπερήχου, που δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα και βρίσκεται στο πρώτο στάδιο των κλινικών μελετών, διαπερνά τις ασπίδες άμυνας του εγκεφάλου, οι οποίες εμποδίζουν πολλά φάρμακα να φτάσουν στα καρκινικά κύτταρα και να εξολοθρεύσουν έτσι τους όγκους.

Οι δύο Ελληνες επιστήμονες, κύριοι συγγραφείς της μελέτης, είναι ο Κώστας Αρβανίτης, επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, και ο Κρητικός Βασίλης Ασκοξυλάκης, από το γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης και την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «PNAS» («Proceedings of the National Academy of Sciences», USA) στις 27 Αυγούστου, ενώ μαζί με τους δυο Ελληνες συνεργάστηκαν με επιτυχία επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, το τεχνολογικό ινστιτούτο της Τζόρτζια και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με κοινό στόχο να καθορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη βελτιωμένη μεταφορά φαρμάκων στους όγκους του εγκεφάλου.

Η θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική, εστιάζοντας σε πολλαπλές δέσμες ενέργειας υπερήχων στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος. Μικροφυσαλίδες λιπιδίων, οι οποίες χορηγούνται ενδοφλεβίως στην κυκλοφορία του αίματος, δονούνται ανταποκρινόμενες στους υπερήχους, παραβιάζοντας έτσι προσωρινά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στην περιοχή στόχευσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα άνοιγμα στα αγγεία, το οποίο μπορούν να διαπεράσουν τα φάρμακα.

Θεραπείες

Στα εργαστηριακά πειράματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιτεύχθηκε σημαντικά βελτιωμένη χορήγηση και διείσδυση στις εγκεφαλικές μεταστάσεις δύο αντικαρκινικών θεραπειών του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου δοξορουμπικίνη και ενός προϊόντος σύζευξης αντισώματος – φαρμάκου (τραστουζουμάμπη-DM1, T-DM1).

Σε δηλώσεις του σχετικά με την μελέτη ο Βασίλης Ασκοξυλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εξηγώντας τους μηχανισμούς μεταφοράς των φαρμάκων και προσδιορίζοντας τη δυνατότητα των συνδυασμών του εστιασμένου υπερήχου με τα διαφορετικά αντικαρκινικά φάρμακα ελπίζουμε ότι τα ευρήματά της έρευνάς μας θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή κλινική χρήση της τεχνολογίας του εστιασμένου υπερήχου για τη θεραπεία των πρωτογενών και των μεταστατικών όγκων του εγκεφάλου».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ