Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ρένα Δούρου: Στοχοποιήθηκα χυδαία για τη φωτιά στο Μάτι

❱❱ Η περιφερειάρχης αττικής Ρένα Δούρου μιλά για το Μάτι και το πολιτικό μέλλον της
❱❱ Η σχέση μου με τον Τσίπρα είναι ειλικρινής! Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν «δαχτυλίδια» ΤΕΤ Α ΤΕΤ ME TH BIBIAN •  Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Για «σιωπές που μιλούν», για γάμους και σύμφωνα συμβίωσης, μητρότητα, για έρωτες και πολιτική, αλλά και για νυφικά που δεν κρύβουν πάντα ευτυχίες, για όλα αυτά τα σπουδαία της ζωής της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανοίγει την καρδιά της ολοκληρωτικά στην «Espresso».

Ηταν από τις πρώτες γυναίκες στη χώρα που επέλεξαν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης με τον επί χρόνια σύντροφό της, και μάλιστα πολύ πριν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Περιγράφοντας τον αγαπημένο της, μιλά για τη μοναδική ανοχή του στη δύσκολη καθημερινότητά της, καθώς και τις «σοφές σιωπές του», που η ίδια χαρακτηρίζει «την ύψιστη έκφραση οικειότητας» μεταξύ τους. Οταν η συζήτησή μας φτάνει στη μητρότητα, η περιφερειάρχης Αττικής θυμάται μια αποτυχημένη εγκυμοσύνη της που έβαλε φρένο σε αυτό το κομμάτι της ζωής της, αλλά έρχεται να προσθέσει ότι είναι ήδη θεία και, έμμεσα, γιαγιά!

Οσον αφορά τα πολιτικά σχέδιά της, επιμένει ότι θα ακολουθήσει τις επιταγές του κόμματός της όταν και ό,τι αποφασίσουν για αυτή τα αρμόδια όργανα, ενώ υποστηρίζει ότι με τον πρωθυπουργό έχουν ακριβώς την ίδια καλή, ζεστή σχέση που είχαν πάντα, ακόμη και μετά την τραγωδία στο Μάτι, για την οποία στοχοποιήθηκε πολλάκις. Η Ρένα Δούρου αποκαλύπτεται σε μια συνέντευξη που έγινε με φόντο το σπουδαίο έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας στον Φαληρικό Ορμο.

Η επικαιρότητα έρχεται πρώτη, οπότε θα σας ρωτήσω: Εχετε ευθύνη για ό,τι συνέβη στο Μάτι; Πού θεωρείτε ότι φταίξατε;

Ημουν η πρώτη που είπα ότι δεν μπορεί να έγιναν όλα καλά όταν θρηνούμε τόσους συμπολίτες μας. Και δυστυχώς έπρεπε να το έχουν πει και πολλοί άλλοι. Ανεξάρτητα από τον επιχειρησιακό ρόλο σου και τις αρμοδιότητες που έχεις, προσπαθείς ως πολιτικό πρόσωπο να σκεφτείς αν υπήρχε κάτι άλλο, κάτι παραπάνω από το εφικτό που θα μπορούσε να γίνει, όχι μόνο από σένα αλλά από όλους τους αρμόδιους φορείς. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βάσανο που πρέπει να μας αφορά όλους.

Να ξεκαθαρίσω όμως ότι Περιφέρεια και ΟΤΑ δεν σβήνουν τις φωτιές. Δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε την εμπειρία και, εκ του νόμου, ούτε την αρμοδιότητα να σβήνουν φωτιές. Αυτό το κάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν τη σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Σχετικά με το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, αυτή γίνεται μόνο με εισήγηση της Πυροσβεστικής και πρέπει να πληρούνται ειδικές προϋποθέσεις. Ομως τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Το αν μπορούσε να δοθεί και γιατί δεν δόθηκε διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός ή εντός του ΣΥΡΙΖΑ σας έριξαν ευθύνες για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης;

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Εγώ στοχοποιήθηκα και κατηγορήθηκα χυδαία από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από μια παρέα στα ΜΜΕ και τα social media. Ο ένας μετά τον άλλον έβγαιναν να πουν ότι στη θέση μου θα είχαν πιάσει τη μάνικα για να σβήσουν οι ίδιοι τη φωτιά ή την ντουντούκα για να διώξουν τον κόσμο.

Αν δεν υπήρχαν θύματα, θα ήταν απλώς γελοίες τοποθετήσεις. Οπως καταλαβαίνετε, δεν τίθεται ζήτημα προσωπικής στήριξης, γιατί δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επιχειρησιακή ευθύνη βάσει του θεσμικού πλαισίου.

vv dsc 9073

Υπήρξε κάποια στιγμή που νιώσατε πολύ στριμωγμένη ή σε αδιέξοδο, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας στην Περιφέρεια;

Το αξίωμα της περιφερειάρχη δεν είναι ταγιεράκι που αν σε στενεύει στα μανίκια ή στη μέση το πας για μεταποίηση ή παίρνεις ένα άλλο στα μέτρα σου. Η περιφερειάρχης είναι περιφερειάρχης όλων των κατοίκων της Αττικής, όχι μόνο εκείνων με τους οποίους συμφωνεί. Ακόμη και απέναντι στις πιο λυσσαλέες, ανυπόστατες επιθέσεις, τις βασισμένες είτε σε ασύγγνωστη άγνοια είτε σε στοχευμένη δολοφονία χαρακτήρα, απαντώ τεκμηριωμένα με στοιχεία και έργα, ως οφείλω εκ της θέσεώς μου.

Γιατί ως μεγάλο στέλεχος της παράταξής σας, όπως εσείς είχατε επιλέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως τώρα, να απέχετε από τα δημόσια πράγματα; Ηταν απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα έκανε στη Βουλή; ’Η κάτι άλλο;

Επέλεξα να είμαι περιφερειάρχης όλων των κατοίκων της Αττικής, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι προεκλογικά δεν υποδύθηκα την ακομμάτιστη και μετεκλογικά απουσίασα ελάχιστες φορές από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε περιπτώσεις που χρειαζόταν να εκπροσωπήσω την περιφέρεια στο εξωτερικό.

Πάντοτε όμως στα μεγάλα θέματα πήρα δημόσια θέση, δεν κρύφτηκα στο γραφείο μου ούτε περιορίστηκα σε «διαρροές». Η «παρεούλα» των λασπολόγων καλά θα κάνει να σκουπίσει τα γυαλιά που με κάνουν αόρατη.

Πώς βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον; Θα διεκδικήσετε εκ νέου την Περιφέρεια; Θα πάτε στη Βουλή ή θα κάνετε κάτι άλλο;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια έμαθα να σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις. Μακριά από μένα οι κλισέ απαντήσεις του τύπου «είμαι στρατιώτης». Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται την ώρα που πρέπει από τα όργανα του κόμματος από το οποίο κάποιοι επιχείρησαν να πουν ότι παίρνω αποστάσεις. Δεν αντιμετωπίζω την πολιτική με όρους καριέρας ή πόστων.

Το απέδειξα με την παραίτησή μου από βουλευτής το 2014, για να διεκδικήσω την Περιφέρεια Αττικής. Επέλεξα να μη δώσω τη μάχη της Περιφέρειας εκ του ασφαλούς.

Ποιο το έργο σας στην Περιφέρεια, με επικεφαλίδες;

Φοβάμαι πως ακόμη και με επικεφαλίδες θα χρειαζόμασταν ακόμη ένα έντυπο για να παραθέσουμε το πλήρες έργο της Περιφέρειας. Κάθε μέρα δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα. Για να πάνε 20.000 μαθητές με ασφάλεια και εγκαίρως στα σχολεία τους. Για να προχωρήσουν έργα υποδομής που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά, βλέπετε, δεν είχαν κορδέλες και εγκαίνια με κάμερες. Και μιλώ για αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλά και έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Εργα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, όπως η επιδότηση, μέσω του προγράμματος «Ρεύμα για όλους», 35.000 νοικοκυριών με 5.000.000 ευρώ. Μέσω του θεσμού των λαϊκών αγορών στηρίζουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με είδη των λαϊκών, αξίας 1.000.000 ευρώ. Με το κέντρο logistics, που πλέον είναι αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή καλή πρακτική, στηρίξαμε τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και τώρα στηρίζουμε κοινωνικές δομές. Χρηματοδοτήσαμε την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Και πολλά ακόμη.

Ποια η σχέση σας με τον πρωθυπουργό σήμερα;

Αυτή που ήταν πάντα. Αμεση και ειλικρινής. Ανήκουμε, μαζί με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες, στην ίδια γενιά, ιδρύσαμε τη νεολαία του Συνασπισμού. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Καμία σχέση με το αρχηγοκεντρικό μοντέλο των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν «δαχτυλίδια» ή συγγενικές σχέσεις, αλλά θέσεις και κοινοί αγώνες.

dsc 9252

Με τον Ψινάκη τι γίνεται; Ποια η γνώμη σας;

Οι δήμαρχοι κρίνονται με βάση το έργο τους, όχι από εμένα, αλλά από τους πολίτες. Μου δίνετε, όμως, με την ερώτησή σας την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω στους συμπολίτες μου μια παρεξήγηση που οδηγεί σε πολλά τηλεφωνήματα στο γραφείο μου για παράπονα αδράνειας και άλλα. Οι Περιφέρειες δεν ελέγχουν τους δήμους, οι δήμαρχοι δεν εντέλλονται από τους περιφερειάρχες.

Μια ωραία γυναίκα σε μια τέτοια θέση τι χάνει και τι κερδίζει;

Δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και δεν με μεγάλωσαν με τη λογική του όμορφου κοριτσιού, αλλά του κοριτσιού εκείνου που δεν παύει να αγωνίζεται. Οπότε χάνω και κερδίζω, αλλά κυρίως αγωνίζομαι μέχρι τελικής πτώσης.

Η μητρότητα υπάρχει στον ορίζοντά σας; Θέλετε να κάνετε οικογένεια;

Αναρωτιέμαι… Θα με ρωτούσατε, αν ήμουν άνδρας, αν θέλω να γίνω πατέρας; Θέλω να πω πως ακόμη και στην πιο απλή και καλοπροαίρετη ερώτηση φωλιάζουν στερεότυπα. Ακόμη και σήμερα παραμένει ταμπού το ότι κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και κάποιες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Αναρωτιόμαστε συχνά με τον σύντροφό μου και παλαιότερα πολύ περισσότερο, λόγω μιας αποτυχημένης εγκυμοσύνης που είχα, εάν θα μπορούσα να είχα κάνει τα ίδια πράγματα έχοντας παιδί. Η απάντηση στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι ίσως να μην μπορούσα, γιατί σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, με τόσες απαιτήσεις για τη γυναίκα, όσες το επιχειρούν πραγματικά κάνουν μεγάλο αγώνα.

Για την ώρα πάντως, χωρίς να έχω κάνει παιδιά, έχω τη χαρά να έχω εγγόνι από τον γιο του συντρόφου μου. Πρόσφατα απέκτησα και ανιψιό. «Να ο Θανάσης» μου είπε ο αδερφός μου στο μαιευτήριο. Από τότε μετράω αντίστροφα για τη στιγμή εκείνη που θα ακουστεί το όνομα του πατέρα μου, έπειτα από δεκαετίες, στα βαφτίσια του Θανασάκη μας.

Πίσω από «τη Ρένα το αντράκι» τι κρύβεται; Υπάρχει κομμάτι που λυγίζει και πότε;

Θεωρώ το «γυναίκα» αντίστοιχο τίτλο τιμής με το «αντράκι». Να ακόμη ένα στερεότυπο που πρέπει να αγωνιστούμε να σπάσουμε. Λυγίζω όταν πληγώνονται οι άνθρωποί μου. Τους κρατώ σαν γροθιά, τους προστατεύω και τους φροντίζω.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν το βράδυ κλείνει η πόρτα του σπιτιού πίσω σας;

Να βγάλω τη στολή εργασίας. Και ιδίως τα τακούνια.

Ποιο λαϊκό τραγούδι σάς αντιπροσωπεύει;

«Δε λες κουβέντα». Θυμάμαι τον πατέρα μου να το σφυρίζει.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ, ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΦΙΚΑ ΤΟΥΛΙΑ

Εχετε μιλήσει στο παρελθόν για την προσωπική σας ζωή, τον μεγαλύτερο σύντροφό σας και τις επιλογές σας στο κομμάτι αυτό. Τι λέει εκείνος;

Η σχέση αυτή υπάρχει γιατί ο σύντροφός μου επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ανοχή απέναντι στα εξοντωτικά ωράριά μου.

Και όταν επιστρέφω, συχνά αποκαμωμένη, είναι εκεί, έτοιμος να μοιραστεί μαζί μου τη σιωπή την οποία θεωρώ την ύψιστη έκφραση οικειότητας. Και γι’ αυτό τον ευχαριστώ. «Ασε με τώρα να σου μιλήσω κι εγώ με τη σιωπή τη δικιά σου, που είναι απέριττη σα δαχτυλίδι αρραβώνων και που λάμπει σαν αστραπή» λέει ο Νερούδα στο «Μ’ αρέσει άμα σωπαίνεις».

Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να έχεις μια «κανονική» προσωπική ζωή και συγχρόνως τις ευθύνες ενός αιρετού αξιώματος. Οχι μόνο σύντροφο, αλλά και φίλους που να μπορούν να σε ανεχτούν με αυτά τα ωράρια. Ερωτας, φιλίες, γυναικοπαρέα, αυτό που λέμε «νορμάλ ζωή», βρίσκονται στη σφαίρα του ονείρου.

Πώς διατηρείται ο έρωτας κατά τη γνώμη σας;

Ο Αλέν Μπαντιού γράφει στο «Εγκώμιο του έρωτα» πως ο έρωτας απειλείται από μια φιλελεύθερη λογική της εμπορευματοποίησης και του μηδενικού ρίσκου, καθώς κυριαρχεί μια λογική που θεωρεί κινητήρια δύναμη το ατομικό συμφέρον.

Ερωτας είναι λοιπόν όταν αυτό το ατομικό συμφέρον «σκύβει», «υποκλίνεται» μπροστά στο «μαζί». Λυσάρι, όμως, δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει δεν ξέρουμε ποιος το βάστα καλά κλειδωμένο.

Λένε ότι και οι πιο αρνητικές με τον γάμο γυναίκες στο βάθος ονειρεύονται νυφικά και προτάσεις γάμου. Εσείς σκέφτεστε έτσι;

Αν η ευτυχία κρυβόταν στα τούλια του νυφικού, θα τα φορούσαμε γυναίκες και άνδρες όλη μέρα, κάθε μέρα. Δεν κρύβεται όμως στα τούλια του νυφικού αλλά στην αγάπη, στην κατανόηση και στον σεβασμό.

Σας έχει γίνει πρόταση γάμου ή πρόταση συμφώνου συμβίωσης;

Είχαμε συναποφασίσει να συνυπογράψουμε σύμφωνο συμβίωσης. Το συνυπέγραψα και «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

{{-PCOUNT-}}53{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...