Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως στους Νεάντερταλ

❱❱ Αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μελέτη Ελλήνων ερευνητών στα οστά των χεριών των Νεάντερταλ, καθώς διαπιστώθηκε από τρισδιάστατη ανάλυση πως δεν διέθεταν μόνο κτηνώδη μυϊκή δύναμη, αλλά και επιδέξια άνω άκρα. Την ανακάλυψη έκανε μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν Κατερίνα Χαρβάτη.

Σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Sciences Advances» αναφέρεται ότι μελέτησαν τις θέσεις πρόσφυσης των μυών στα οστά (γνωστές ως ενθέσεις), από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί κάποιος τους μυς των χεριών κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αρχικά, οι ερευνητές κατάφεραν μέσω της υπολογιστικής μεθόδου να αναλύσουν τρισδιάστατα τα χέρια διάφορων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων χτίστες, ράφτες, υποδηματοποιοί και ζωγράφοι.

Στο μικρό δάχτυλο

Ετσι, διαπίστωσαν πως όσοι καταβάλλουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη με τα χέρια τους και χρειάζονται μικρότερη επιδεξιότητα έχουν πιο εξέχουσες ενθέσεις στον αντίχειρα και στο μικρό δάχτυλο, ενώ όσοι κάνουν πιο επιδέξιες κινήσεις έχουν μεγαλύτερες ενθέσεις στον αντίχειρα και στον δείκτη κάθε χεριού τους.

Ετσι, ύστερα από ανάλυση σε οστά άνω άκρων Νεάντερταλ και Homo Sapiens, βρέθηκε πως οι πρώτοι ήταν σε θέση να κρατήσουν με τα δάχτυλά τους ένα μικρό αντικείμενο, από εργαλείο μέχρι πινέλο ζωγραφικής, και αυτό γιατί η ανατομία τους διέφερε.

Από την άλλη, στους Homo Sapiens παρατηρήθηκε ένας καταμερισμός εργασιών, αφού μερικά χέρια ήταν ικανά για πιο δυνατό πιάσιμο και άλλα για μεγαλύτερη ακρίβεια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ