Τοξικό το «θάψιμο» συναισθημάτων

❱❱ Η «παγίδα» που οδηγεί σε μελαγχολία και βάζει σε κίνδυνο τις σχέσεις • 3+1 έξυπνες κινήσεις για να βγείτε έξω απο το τούνελΚάθε σχέση που δημιουργούμε είναι μια άμεση ή έμμεση έκφραση συναισθημάτων και συναισθηματικών αναγκών που καταπιέζουμε και συνήθως δεν γνωρίζουμε. Με τον καιρό υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε παγιδευμένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο, το οποίο μας οδηγεί σε συναισθηματικό αδιέξοδο.

Ο λόγος που πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιαπέραστο εμπόδιο είναι γιατί πιθανόν μας μοιάζει αδιανόητο να αποδεχτούμε ότι έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο και κριτήρια που επιλέγουμε ένα άτομο για σχέση μας. 

Η καταπίεση των συναισθημάτων μας έχει κυρίως δύο όψεις και μπορεί να μας ωθήσει σε μια τοξική σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Από τη μία, την άρνηση να αποδεχτεί αυτό που αισθάνεται και, από την άλλη, την απόκρυψη αυτών των συναισθημάτων μη τυχόν γίνουν αντιληπτά από τους άλλους. Σίγουρα πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη να αναγνωριστεί.

Η συμπεριφορά

Συνήθως είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε για τα ελαττώματα των άλλων ανθρώπων, όμως ίσως οι άλλοι άνθρωποι με τους οποίους σχετίζεστε να σας βλάπτουν επειδή το επιτρέπετε εσείς με τη συμπεριφορά σας.

Οι ψυχολόγοι λένε και οι έρευνες αναφέρουν ότι «το γεγονός πως έχουμε ένα συγκεκριμένο Μοτίβο Συναισθηματικής Εκφρασης για αποδοχή από τους άλλους μάς οδηγεί στην καταπίεση των συναισθημάτων μας». Λόγω κάποιων συμβάντων στη ζωή σας, μπορεί να έχετε βιώσει κάποιες δύσκολες σχέσεις από τις οποίες ζημιωθήκατε πολύ. Μπορεί να αναγκαστήκατε να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας για να προστατέψετε τη σχέση σας.

Ομως, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι πολύ πιο τοξικό από ό,τι φαντάζεστε. Αν αγνοείτε τα συναισθήματά σας, τα καταπιέζετε και τα θάβετε, κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια τα πιο αρνητικά από αυτά.

Πρέπει να μάθετε να τα εκφράζετε χωρίς φόβο, επειδή σε αυτή τη ζωή το δικαιούστε. Τα συναισθήματα είναι απλώς όπως τα όνειρά μας, οι ευχές και οι επιθυμίες, πρέπει να υπάρχουν για να εκφράζονται και για να νιώθουμε θετικά σε ό,τι πράττουμε. Αν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, αργά ή γρήγορα θα φθαρείτε και θα εξαντληθείτε. Θα γίνετε ένα θλιμμένο, μελαγχολικό άτομο που δεν μπορεί να αγαπήσει ή να αγαπηθεί. Δεν αξίζει αυτό σε κανέναν. Εκφράστε αυτά που αισθάνεστε με ήρεμο και σταθερό τρόπο. Πώς, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε αν κάποιος δυσκολεύεται στην έκφραση και τη διαχείριση των συναισθημάτων του; Αυτό μπορεί να συμβεί αν παρουσιάζετε τα εξής συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά:

1 Χρειάζεστε να δείχνετε ότι είστε το «καλό παιδί», που θέλει να κερδίσει θετικά σχόλια.

2 Επιδιώκετε να είστε σε όλα τέλειοι, επειδή φοβάστε την κριτική.

3 Κρύβετε τις ανάγκες σας και δεν τις προβάλλετε.

4 Καταπιέζετε την άποψή σας ακόμη και όταν έχετε άλλη άποψη ή επιθυμία.

5 Συγκεντρώνεστε μόνο στα θετικά χαρακτηριστικά που έχει η σχέση σας αγνοώντας και ξορκίζοντας τα αρνητικά που σας πληγώνουν.

6 Μειώνετε τις κοινωνικές συναναστροφές για να αποφύγεις εντάσεις συγκρούσεις και επικριτική αντιμετώπιση.

7 Η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση του συντρόφου σας έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς από τη δική σας και των άλλων.

8 Εχετε τη διάθεση και την τάση να επιλύετε τα προβλήματα των άλλων, ακόμη και όταν ξέρετε ότι δεν θα αλλάξουν.

9 Αν και έχετε υψηλές προσδοκίες για εσάς, δεν προσπαθείτε να τις εκπληρώσετε αφού συνήθως έχει κάποιος άλλος προτεραιότητα.

Το να σκέφτεστε τον εαυτό σας δεν σας κάνει εγωιστές, αλλά άτομο που αγαπά τον εαυτό του, τον φροντίζει και τον προστατεύει. Ετσι, γίνεστε ένα λιγότερο τοξικό άτομο για εσάς και για τους άλλους.

Μάθετε να επεξεργάζεστε και μη φοβηθείτε να ανακαλύψετε για τον εαυτό σας στοιχεία τα οποία ίσως να μη σας αρέσουν και πολύ. Ολοι κάνουμε μικρά λάθη, όμως από εμάς εξαρτάται αν θα τα διορθώσουμε και με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσουμε την κατάσταση, ώστε να νιώθουμε όμορφα, ελεύθερα και ισότιμα.

3+1 έξυπνες κινήσεις για να βγείτε έξω από το τούνελ

1. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους έχετε νιώσει θυμωμένος/η ως σήμερα και στο παρελθόν. Δεσμευτείτε σε εσάς ότι θα ξεκαθαρίσετε αυτές τις σχέσεις με το να εκφράσετε ολόκληρη την αλήθεια για τα συναισθήματά σας. Εξερευνήστε τον δικό σας ρόλο σε εκείνες τις συγκρούσεις και πείτε σε εσάς ολόκληρη την αλήθεια ώσπου να μη νιώθετε θύμα.

2. Αναλογιστείτε καταστάσεις που έμειναν στη μέση: συναισθήματα που κρατάτε μέσα σας και συζητήσεις που δεν κάνατε. Ολοκληρώστε αυτές τις διαδικασίες με το να πείτε ολόκληρη την αλήθεια με όλους όσοι εμπλέκονται και θέλετε στη ζωή σας.

3. Ρίξτε μια προσεκτική και ουσιαστική ματιά στην προσωπική σας σχέση. Αν η σχέση σας δεν έχει το πάθος, το ενδιαφέρον και την αγάπη που θα θέλατε να έχει, καθίστε μαζί με τον σύντροφό σας, συζητήστε, βάλτε όρους και προϋποθέσεις, βρείτε μαζί τρόπους να ενεργοποιήσετε και να ανανεώσετε τη σχέση σας, θέστε νέα σχέδια και ενδεχόμενα πλάνα διάσωσης όταν βλέπετε ότι απομακρύνεστε.

4. Απλώστε το «ψυχικό σας χέρι» στους ανθρώπους που αγαπάτε και θέλετε κοντά σας, προσπαθήστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βγείτε από το τούνελ της συναισθηματικής πτώσης και να φτάσετε μαζί με αυτούς που θέλετε στα υπέροχα συναισθήματα και στις ανεπανάληπτες εμπειρίες που σας περιμένουν στην απέναντι, θετική πλευρά της ζωής σας!

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αλβανός αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε μητέρα και στον ανήλικο γιο της

Σκηνές που προκαλούν οργή και αηδία αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι της...

4+2 Ρομά εμφανίζονταν στους ιδιοκτήτες και άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα

Από τη Νάντια Αλεξίου Στη δημοσιότητα δόθηκαν με εντολή του εισαγγελέα τα...

Αλυτοι γρίφοι ή «τέλειο» έγκλημα;

Θρίλερ με συνανθρώπους μας που άνοιξε η γη και τους κατάπιε!...

Ουκρανός και ο πατέρας του έβαλαν δύο ομοεθνείς τους να ληστέψουν φίλο τους εργοστασιάρχη μέσα στη βίλα του στη Βούλα

Επί πέντε ώρες υπέμενε μεσαιωνικά βασανιστήρια με ανελέητο ξυλοδαρμό και εικονικούς...

Η Τρίτη και 13 «χτύπησε» τον «πατέρα» της «Αμαλίας» Κωνσταντίνο Κουλουβάτο

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο Η τραγική είδηση του ξαφνικού θανάτου του 62χρονου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Espresso Girl: ΛΟΥΙΖΑ ΜΕΛΑΤΖΕ

ΒΛΕΜΜΑ ΟΛΟ ΠΑΘΟΣ! Έχει κατακτήσει τίτλους σε καλλιστεία και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη Η Λουίζα είναι μια γυναίκα που με το πέρασμά της τραβάει όλα...

Το «δόλωμα» με φωτογραφίες της Ίννας Ινάκι, το ραντεβού και οι περίεργες αναλήψεις

Μία γνωριμία μέσω μηνυμάτων στο facebook εξελίχθηκε σε ένα περίεργο «παιχνίδι» με δελεαστικές υποσχέσεις και σε μια μυστηριώδη εξαφάνιση που μετρά τρεισήμισι μήνες, με...

Ο Alpha υπέγραψε για 13 ακόμη επεισόδια μετά την επιτυχία του «Εφιάλτης στην κουζίνα»

Μπορεί οι εστιάτορες να του πετούν μέχρι και καλαμάρια στο πρόσωπο όταν αυτός τους προσβάλλει, αλλά στο τέλος όλοι τρίβουν τα χέρια τους από...

Η κόρη των Σεβαστών στις «Άγριες μέλισσες» ερωτεύεται τον εισαγγελέα που… έρχεται από το «Κόκκινο ποτάμι»

Ο έρωτας ήρθε από μακριά και έχει άρωμα από... Κόκκινο ποτάμι! Τη στιγμή που τα spoilers θέλουν τον Μελέτη (Γιώργο Γεροντιδάκη), έξι χρόνια μετά,...

Το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Sports παίζει και μπάσκετ στα καταστήματα ΟΠΑΠ

Μπασκετικοί αγώνες με εντυπωσιακά γραφικά και ρεαλιστικές φάσεις Οι εικονικοί αγώνες του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ κατέκτησαν και τα παρκέ και έφεραν στα καταστήματα ΟΠΑΠ το  Virtual...

Αλβανός αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε μητέρα και στον ανήλικο γιο της

Σκηνές που προκαλούν οργή και αηδία αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι της οδού Τριφυλίας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, όταν ένας 40χρονος άρχισε να αυνανίζεται σε δημόσια...

4+2 Ρομά εμφανίζονταν στους ιδιοκτήτες και άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα

Από τη Νάντια Αλεξίου Στη δημοσιότητα δόθηκαν με εντολή του εισαγγελέα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των έξι Ρομά που εντόπιζαν αγγελίες σπιτιών προς ενοικίαση...

Η Αλεξάνδρα Λοΐζου και ο κροίσος άντρας της απέκτησαν τον καρπό του έρωτά τους

Μανούλα δεύτερη φορά έγινε η Αλεξάνδρα Λοΐζου, με το πρώην μοντέλο και τον Κύπριο βασιλιά του real estate στη Βρετανία Ανδρέα Παναγιώτου να κρατούν...

Μαρία Μπεκατώρου: «Ο κόσμος παίζει στο «Still standing» για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ»

Aποκαλυπτική Μαρία Μπεκατώρου στο «Enjoy» της «κυριακάτικης δημοκρατίας για την... εμπλοκή της με τις «Άγριες Μέλισσες», το «Still standing» και τον πόλεμο με τον...

Νέα «πνοή» στο ανάκτορο του Ψυχικού θα δώσει ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου

Πέρασε από 40 κύματα και δικαστικές περιπέτειες, όμως όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και θα λάμψει ξανά το εμβληματικό...