Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ψυχανάλυσέ το: Μαμά, δεν με παίζουν

❱❱ Πώς οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και να το οδηγήσουν μακριά από την ασφάλεια της οικογένειας Από τη 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων από τα παιδιά είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς. Η κοινωνικότητα του παιδιού θα καθορίσει την αυτοεκτίμησή του, τις φιλίες του, την προσαρμογή του και την εξέλιξή του στη σχολική ζωή. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού θα καθορίσουν την πρόοδό του και την ολοκλήρωσή του ως ενηλίκου. Μερικά παιδιά δεν αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες τόσο εύκολα όσο άλλα συνομήλικά τους. Αναζητούν ισότιμες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και, αν απογοητευτούν από τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους, αποσύρονται στην ασφάλεια της οικογένειάς τους.

Απόρριψη

Είναι δύσκολο για τον γονέα να αντιμετωπίσει την απόρριψη του παιδιού του από τον περίγυρο. Οι γονείς πρέπει να προβλέπουν και να αποτρέπουν τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί στην κοινωνική ζωή του, έχοντας σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισής τους. Υπάρχουν διέξοδοι που, αν ακολουθηθούν, μπορεί να βοηθήσουν και να δείξουν στα παιδιά πώς να έχουν το δικό τους κοινωνικό περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο γονιός να είναι παρών και πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο με τα παιδιά στις διάφορες δραστηριότητες. Ο γονιός και η οικογένεια είναι ο πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καθοριστική η επιρροή του στην κοινωνική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού. Μέσα από την ουσιαστική έκφραση αγάπης χτίζεται μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό και κατ’ επέκταση και με τους γύρω του. Το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται, να συζητά, να συνεργάζεται, να μοιράζεται και να επικοινωνεί. Αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική ανάπτυξή του. Αργότερα αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζεται και σε άλλα κοινωνικά πλαίσια, στις συναναστροφές με άλλα άτομα, και έτσι δομείται η κοινωνική ταυτότητα του παιδιού και αρχίζει η κοινωνικοποίησή του. Αρα, μέσω της παρότρυνσης, της ενθάρρυνσης για παιχνίδι, της συμμετοχής σε δραστηριότητες, της αναγνώρισης, της επιβράβευσης και της αποδοχής το παιδί μπορεί να κοινωνικοποιηθεί εύκολα και ομαλά. Η ανησυχία του γονέα που νιώθει ότι το παιδί του δεν έχει την κοινωνική ζωή που είχε ελπίσει και επιθυμήσει είναι απόλυτα φυσιολογική.

Χαρούμενο κλίμα

Κάθε δυσκολία στον δρόμο ενός παιδιού είναι βάρος για τον γονιό και τον προβληματίζει. Ωστόσο, δεν βιώνουν όλα τα παιδιά τη μοναχικότητα ως αποκλεισμό και μοναξιά. Κάποια δομούν σχέσεις σιγά σιγά και σταθερά.

Αν δείτε ότι το παιδί σας έχει ανάγκη από ώθηση για να κοινωνικοποιηθεί, τότε δώστε του διακριτικά τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζεται. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μεταδώσετε το άγχος στο παιδί, που ίσως να βασανίζεται ήδη από τη δική του αγωνία και ανασφάλεια. Κάντε μαζί μικρά βήματα, χωρίς πίεση και καταναγκασμό. Δείξτε αγάπη, δώστε ενθάρρυνση, έχετε υπομονή, οργανώστε μερικές συναντήσεις για παιχνίδι και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε οικείο και χαρούμενο κλίμα, εμπιστευτείτε το παιδί σας με τους φίλους του!

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Η κοινωνικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό που διαθέτουν όλοι. Αν το δικό σας παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κοινωνικοποιηθεί και συνηθίζει να παίζει μόνο του, απομονωμένο στην άκρη της παιδικής χαράς, βοηθήστε το να κάνει παρέα με τα άλλα παιδιά, ακολουθώντας τα παρακάτω:

Ενθαρρύνετε το παιδί να εμπλέκεται και να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες με παιδιά της ηλικίας του.

Επιβραβεύετε και ενισχύετε την προσπάθεια που κάνει το παιδί για κοινωνική συναναστροφή και επικοινωνία.

Καλλιεργήστε την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας πηγαίνοντας σε παιδότοπους και ειδικούς χώρους για ψυχαγωγία των παιδιών.

Συμμετέχετε ενεργά κι εσείς οι ίδιοι ως γονείς στις κοινωνικές δραστηριότητες των παιδιών και μη λειτουργείτε μόνο ως συνοδός που τα προσέχει μήπως συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Ενθαρρύνετε το παιδί να τολμά νέα πράγματα, ακόμα κι αν υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχει.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποδέχονται την ήττα στο παιχνίδι. Ολα γίνονται για τη δημιουργικότητα και την παρέα.

Να έχετε μια θετική στάση απέναντι στο παιχνίδι, να το θεωρείτε, δηλαδή, ως ποιοτική και δημιουργική απασχόληση και όχι ως χαμένο χρόνο από το διάβασμα.

rt4w35twe5g 2 Μην προτρέπετε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει ή για το οποίο δεν νιώθει άνετα να το καταφέρει, όπως οι φίλοι του, γιατί αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα. Κάθε παιδί χρειάζεται τον δικό του τρόπο και χρόνο για να νιώσει καλά.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...