Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Μαρία Απατζίδη: Έξαλλη έκλεισε το τηλέφωνο στον Γιώργο Λιάγκα

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη κλήθηκε να...

Εβελίνα Παπούλια: Η πρώτη αντίδραση on camera μετά την κατάθεση στη δίκη...

Λίγες μέρες μετά την κατάθεση της Εβελίνας Παπούλια για...

Υπόθεση Κιβωτού: Φωτό – ντοκουμέντο με παιδιά να δουλεύουν κάτω από τον...

Ρόλο... επιστάτη φέρεται ότι είχε αναθέσει ο πατέρας Αντώνιος...

Δύσκολες ώρες για την Αποστολία Ζώη: «Έφυγε το όμορφό μου πλάσμα, το...

Δύσκολες ώρες περνάει η Αποστολία Ζώη και έγραψε δυο...

Αναγκαία η αναβάθμιση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου

Τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας  καθώς και οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση και ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης του παράνομου τζόγου, τόσο του επίγειου όσο και του διαδικτυακού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων».Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων και συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Στάθης Κουτσοχήνας,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευάγγελος Καραγρηγορίου, καθώς και πολλοί ακόμη έγκριτοι νομικοί, αστυνομικοί, κ.ά. Στην εκδήλωση, παρευρέθη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. 

Ο Προεδρεύον των εργασιών, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έστειλε σαφές μήνυμα συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, καθώς όπως τόνισε, απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, με εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, ώστε να είναι εφικτή η άμεση παύση λειτουργίας των παρανόμων καταστημάτων τζόγου. 

Το ρυθμιστικό έργο της ΕΕΕΠ ανέλυσε ο Πρόεδρός της, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, τονίζοντας τις θετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης αρχής, αλλά και την ανάγκη αναμόρφωσης αρκετών σημείων της ελληνικής νομοθεσίας για τον παράνομο τζόγο. Σύμφωνα με τον κ. Καραγρηγορίου, πολλά έχουν επιτευχθεί αλλά απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες με στόχο την επιπλέον θωράκιση και προσφορότερη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ στάθηκε στην απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη δραστηριότητα, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία της ρυθμισμένης νόμιμης αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από την νόμιμη δραστηριότητα, ενώ καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας των VLT’s (παιγνιομηχανημάτων) του ΟΠΑΠ. Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ επισήμανε ακόμη ότι την περίοδο 2013-2016 εντοπίστηκαν μόλις 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ βρίσκονται 2.700 παράνομοι ιστότοποι.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Κιβωτός του Κόσμου»: Μητέρα 15χρονου – «Φοβάμαι για το τι μπορεί να του έχουν κάνει»

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Νούλης έκανε λόγο για κενά και αστοχίες που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του νόμου 4002/2011 και τον καθιστούν τελείως αναποτελεσματικό. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι από άποψη αναλογίας στην επιβολή ποινικών κυρώσεων, ο νομοθέτης αστόχησε υπέρμετρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ποινικές κυρώσεις να μένουν τελικά ανεφάρμοστες.

Σημείωσε πως θα πρέπει να επανεξεταστούν δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος,όπως η κατάσχεση του συνόλου του εξοπλισμού των παραβατών και η επιβολή σφράγισης στα παράνομα καταστήματα.

Η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Βιργινία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι υποθέσεις παρανόμου στοιχηματισμού και παρανόμων παιγνίων θα συνεχίσουν να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και για την πάταξη τους απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και χρήση τεχνογνωσίας από όλες τις πλευρές.

Η εισηγήτρια του ΔΣΘ, Γεωργία Ζώη τόνισε στην εισήγησή της ότι τελικά ο νόμος 4002/2011 επιχειρεί να προστατεύσει αφενός την δημόσια περιουσία, αφετέρου την υγεία των παικτών και να εξοστρακίσει φαινόμενα εξαπάτησής τους.

Την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα με παράνομα «φρουτάκια», μετέφερε ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Κώστας Λιανός. Από τη μεριά του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα παράνομα καταστήματα και την καθυστέρηση που επιτυγχάνεται στο χρόνο πρόσβασης των αστυνομικών στο σημείο διενέργειας των παιχνιδιών για τη βεβαίωση του αδικήματος.

Τέλος, ο επικεφαλής της Μονάδας Ασφαλείας και Εταιρικών Κινδύνων του ΟΠΑΠ, Λεωνίδας Φαρμάκης, ανέλυσε την σθεναρή προσήλωση της εταιρείας στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού και σημείωσε ότι η δραστηριότητα της παράνομης αγοράς, εξακολουθεί να αντιστρατεύεται δυναμικά την νόμιμη.

CEA6CEA9CEA4CE9F 1n 2

CEA6CEA9CEA4CE9F 1CE91 n 1

CEA6CEA9CEA4CE9F 2 n 1 scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 3 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 4 n scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 5 n scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 6 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 6CE92

CEA6CEA9CEA4CE9F 7n scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 8 n scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 8CE92 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 9 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 10 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 11 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 12 n

FKS 173628229 scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 14 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 15 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 16 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 17 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 18 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 19 n scaled

CEA6CEA9CEA4CE9F 20 n

CEA6CEA9CEA4CE9F 21n scaled

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημίγυμνος ο πάτερ Αντώνιος σε ερημική παραλία με τα παιδιά

Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τις πριβέ εξορμήσεις του πατρός Αντωνίου σε...

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με την κουνιάδα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με τον Θέμη Σοφό και...

Είναι γονείς Ελληνίδας πρωταγωνίστριας – Μοιάζει τρομερά με τη μαμά της

Το ζευγάρι της φωτογραφίας είναι γονείς γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού. Αν...

Την «τσακώσαμε» να ψωνίζει σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο Μαρούσι

Η γνωστή ηθοποιός ντυμένη με φόρμες και χωρίς ίχνος...

Αγνώριστη η κόρη των Βανδή – Νικολαΐδη: Έγινε ξανθιά

Η Μελίνα Νικολαΐδη είναι μια πολύ ωραία κοπέλα που...