Φως στα μυστικά του Ελγιν

❱❱ Νέα στοιχεία από το ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ» που μετέφερε κλεμμένα τμήματα του ΠαρθενώναΕντυπωσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως κατά την πρόσφατη υποβρύχια ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 7 ως τις 23 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ», το οποίο βυθίστηκε στα Κύθηρα το 1802, ενώ μετέφερε τμήματα του Παρθενώνα που είχαν αφαιρεθεί από την ομάδα του Ελγιν. 

Οι δύτες ερευνητές, που επικεντρώθηκαν φέτος στον χώρο της πρύμνης του πλοίου, εντόπισαν έναν πλούσιο αριθμό αντικειμένων, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, ανήκαν στους επιβάτες. Μεταξύ αυτών ήταν γυάλινα φιαλίδια και κουμπιά ενδυμάτων, αλλά και μια χάλκινη λαβή ξύλινου συρταριού επίπλου, καθώς και τμήματα σχοινιών από τον εξοπλισμό του πλοίου και άλλα μικροαντικείμενα.

Από τη δεύτερη ανασκαφική τομή που διανοίχτηκε στην καρίνα του πλοίου, οι ερευνητές έλαβαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του. Μάλιστα, χάρη στην πολύτιμη συμβολή της δρος Αρχαιολογίας Marine Jaouen της DRASSM (Département des Recherches Archéologiques Subaquatiques et Sous-Marines) του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, η οποία ειδικεύεται στη ναυπηγική και τη ναυπήγηση των πλοίων αυτής της περιόδου, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον ρυθμό τοποθέτησης των νομέων (στραβόξυλα) του πλοίου, αλλά και των μεταξύ τους συνδέσεων. 
Μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, τα ύφαλα του πλοίου δεν ήταν καλυμμένα μόνο με φύλλα χαλκού, αλλά και με φύλλα μολύβδου. 

Εντούτοις, επειδή εκκρεμούν ακόμη πολλά ερωτήματα ως προς το κατασκευαστικό μέρος του πλοίου, απαιτούνται περαιτέρω έρευνα και συγκρίσεις για να απαντηθούν στις μελλοντικές ανασκαφικές περιόδους. Η έρευνα έγινε από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ