Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Ψυχανάλυσέ το: Φόβος under control

❱❱ Από πού πηγάζει και πώς μπορούμε να τον απομακρύνουμεΟ φόβος είναι μια νοητική κατάσταση. Είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται όταν συνειδητοποιούμε κάποιον κίνδυνο ή απειλή. Από τη στιγμή που θα το καταλάβουμε αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε και να τον διώξουμε από τη ζωή μας, αποφεύγοντας να γίνει φοβία.

Ο κίνδυνος, η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μια εξωτερική παράμετρος από ένα ερέθισμα, ακόμα και ένα άτομο μπορεί να μας φοβίσει και να μας ασκήσει βία.

Oμως ο φόβος λειτουργεί ως εμπόδιο να απολαύσουμε την εμπειρία της ζωής. Το θέμα είναι πώς νιώθουμε μέσα σε όλο αυτό, τι σκέψεις κάνουμε.

Αρχικά βοηθά οι σκέψεις να είναι θετικές και απελευθερωμένες από φόβους και να καταλάβουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι. Oλοι έχουν φοβίες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν και να προσπεράσουν.

Σημαντικές οδηγίες:

1 Υπόσταση

Απόφυγε τα εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν φοβικές σκέψεις και εικόνες, μην καλλιεργείς στο μυαλό σου αυτό το φοβικό κλίμα. Μη δίνεις υπόσταση στον φόβο.

2 Αποδοχή

Πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις φοβικά συναισθήματα είναι η αναγνώριση και η αποδοχή. Μόνο αν αποδεχτείς ότι νιώθεις φόβο θα καταφέρεις να λάβεις τη δύναμη και να βρεις τον τρόπο να τον αντιμετωπίσεις. Κάθε φορά που βλέπεις τους φόβους να εμφανίζονται, αντί να αγχώνεσαι και να λες δικαιολογίες, πάρε ήρεμες αναπνοές, κλείσε τα μάτια, καλωσόρισέ τους, παραδέξου πως φοβάσαι και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσες να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με πρόσωπα που εμπιστεύεσαι. Μίλα στους γύρω σου και στην οικογένειά σου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, εξήγησε τους φόβους σου, ώστε να νιώσεις ότι αποκτάς συμμάχους για να έχεις στήριξη στη μάχη μαζί τους. Να σκέφτεσαι ότι, αν τολμήσεις κάτι που φοβάσαι μαζί με κάποιον άλλον, θα καταφέρετε να το αποδυναμώσετε.

Τόλμα το και μη φοβάσαι! Ακόμη κι αν έχεις προηγούμενη κακή, ανεπιτυχή εμπειρία, προσπάθησέ το, θα το καταφέρεις!

3 Η κρίση πανικού!

Οταν το συναίσθημα του φόβου και το αίσθημα πανικού σε καταβάλλει, τότε νιώθεις αδύναμος/η να κάνεις οτιδήποτε. Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως νιώσεις τη γη αυτομάτως να χάνεται κάτω από τα πόδια σου. Οπως είναι φυσικό, σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις ούτε να έχεις το θάρρος και τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι ένα διάλειμμα και να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις πνευματικά και σωματικά. Προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος κάνοντας θετικές σκέψεις.

Οταν αισθανθείς καλύτερα, θα είσαι σε θέση να σκεφτείς τι συνέβη πραγματικά και να αξιολογήσεις την κατάσταση, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις τον φόβο σου.

4 Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την αυτοσυγκέντρωση. Χρησιμοποίησε τη δύναμη του μυαλού σου για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τους πιο μεγάλους φόβους σου. Κάνε 15 λεπτά διαλογισμού ημερησίως. Μάθε την τεχνική των αναπνοών χαλάρωσης, κάνε γιόγκα ή διαλογισμό. Εχει αποδειχτεί επιστημονικά πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν στη διαχείριση του άγχους και του φόβου.

5 Νιώσε τη χαρά

Συχνά λένε ότι ο φόβος νικιέται από τα πιο δυνατά συναισθήματα, όπως η χαρά, η γαλήνη, ηρεμία, η σιγουριά και η ευγνωμοσύνη. Πάρε δύναμη, για να μπορέσεις να αποκρούσεις ό,τι σου προκαλεί φόβο. Ασε τα θετικά συναισθήματα να σε πλημμυρίσουν και να σε τροφοδοτήσουν με ενέργεια. Θα μπορούσες επίσης να κρατάς ημερολόγιο, όπου θα σημειώνεις όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής και χαρούμενος/η.

6 Η πραγματικότητα

Οι φοβίες κάνουν μια κατάσταση να μοιάζει περισσότερο τρομακτική απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η ψυχραιμία μπορεί να δώσει λύση, όπως και η αναζήτηση βοήθειας από κάποιο άλλο άτομο. Η υπερβολή δεν βοηθά, όπως και η διόγκωση των γεγονότων. Μη νιώθετε μόνο αδύναμοι!

7 Επιβράβευση

Οι φοβίες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά χρειάζεται δύναμη, υπομονή και επιμονή. Κάθε φορά που καταφέρνεις να κάνεις πρόοδο και να βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των φόβων σου, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Τα βραβεία αυτά θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για μια καλή προσπάθεια την επόμενη φορά.

8 Υποστήριξη

Αν δοκίμασες όλα τα παραπάνω, αλλά απέτυχες να κατακτήσεις τους φόβους σου, ίσως πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Η ψυχοθεραπεία rt4w35twe5g 2έχει αποδειχτεί ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του άγχους, των κρίσεων και των φόβων, ενώ μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσεις τις βαθύτερες αιτίες των φόβων σου και να τους θεραπεύσεις οριστικά.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...