Διπλασιασμό των πλειστηριασμών το 2019 προαναγγέλλουν οι τράπεζες

❱❱ Το σχέδιο για τη μείωση «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 50 δισ. ευρώΠερίπου 32.000 πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνουν το 2019, έναντι 16.000 που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2018, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν γίνει περίπου 9.000.

Οπως επισημάνθηκε στο συνέδριο Prodexpo, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν ακόμα δύο όπλα για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων που συνδέονται με ακίνητα.

Οπως προκύπτει, ένας στους τρεις πλειστηριασμούς που εμφανίζονται ως άγονοι αφορά ρυθμίσεις που έσπευσε να κάνει ο οφειλέτης λίγο προτού βγει το ακίνητο στο σφυρί. Πέρυσι γίνονταν μόνο επτά στους 100 πλειστηριασμούς. Σήμερα το ποσοστό έχει ανέβει στο 45%, αλλά οι τράπεζες αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα, σε ποσοστό 80%-85%, ενώ σε ιδιώτες καταλήγει μόλις το 15%-20% των ακινήτων.

Πώς θα επιτευχθεί η μείωση «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά περίπου 50 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια; Ο γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης εκτίμησε πως το 45%-50% (δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ) θα γίνει μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, το 20%-25% μέσα από ρυθμίσεις σε συνεργασία με τον οφειλέτη, το 20% από πλειστηριασμούς και το 10% μέσω διαγραφών δανείων. Ο ανώτερος γενικός διευθυντής (Piraeus Legacy Unity) Γιώργος Γεωργακόπουλος υποστήριξε πως η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων Amoeba και η Eurobank με την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων πραγματοποίησαν τις δύο σημαντικότερες κινήσεις στην αγορά των NPEs για το 2018.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι τράπεζες θα πετύχουν μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα από τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας στην Εθνική Τράπεζα Γιώργος Φράγκου επισήμανε την περιορισμένη εμπορευσιμότητα μεγάλου αριθμού ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου. Στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Pepper Θωμάς Ζιώγας, τόνισαν πως χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στην αγορά με προβλήματα (πολεοδομικά, νομικά κ.λπ.) και άγνωστο χρονοδιάγραμμα τακτοποίησης.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ