Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Ατεκνα ζευγάρια «στα δίχτυα» εμπόρων βρεφών

❱❱ Η απίστευτη περιπέτεια εύπορων ομογενών που ήρθαν αντιμέτωποι με σπείρα αγοραπωλησίας μωρώνΟ πόθος για την απόκτηση ενός παιδιού και η απόγνωση οδήγησαν ένα άκληρο ζευγάρι εύπορων ομογενών από τις ΗΠΑ σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Τότε, δεν είχε περάσει ούτε σαν σκέψη από το μυαλό των ίδιων και της δικηγόρου τους ότι σύντομα θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία αδίστακτη σπείρα αγοραπωλησίας βρεφών με έδρα τη Βουλγαρία! 

Η ταλαιπωρία για το ζευγάρι άρχισε όταν συνειδητοποίησαν πως όσες προσπάθειες κι αν έκαναν, δεν θα κατάφερναν ποτέ να αποκτήσουν δικό τους παιδί. Ετσι, σκέφτηκαν να αποταθούν σε κάποιο κρατικό ίδρυμα, όμως μόλις πληροφορήθηκαν πόσο χρόνο θα χρειαζόταν να περιμένουν για να κρατήσουν στα χέρια τους ένα μωρό, άρχισαν να ρωτούν για άπορες οικογένειες που αναζητούν θετούς γονείς για τα παιδιά τους.

«Πριν από επτά μήνες ήρθαν στο γραφείο μου ένας 38χρονος με την 35χρονη σύζυγό του από τις ΗΠΑ. Καθώς είναι ομογενείς δεύτερης γενιάς και διατηρούν στενούς δεσμούς με τη χώρα μας, σκέφτηκαν να υιοθετήσουν Ελληνόπουλο. Επειδή, όμως, ήθελαν αμέσως το παιδί, διάλεξαν την ιδιωτική υιοθεσία» αναφέρει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, η οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη διαδικασία. «Μου είπαν πως είχαν βρει μέσω ενός γνωστού τους μια φτωχή οικογένεια και τους ζήτησα να μου προσκομίσουν διάφορα δικαιολογητικά. Τότε άρχισαν τα εμπόδια, καθώς οι βιολογικοί γονείς αρνούνταν να παραδώσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, με τη δικαιολογία ότι δεν τους τη δίνει το μαιευτήριο!

Στη συνέχεια ζήτησαν 1.000 ευρώ, δήθεν για να έρθουν στην Αθήνα και να την πάρουν» συμπληρώνει η κυρία Φραγκάκη, επισημαίνοντας πως από εκείνη τη στιγμή άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά, το απελπισμένο ζευγάρι έδωσε το ποσό για να προχωρήσει η υιοθεσία, όμως εξακολουθούσε να δέχεται εκβιασμούς. Οι γονείς του βρέφους συνέχισαν να ζητούν χρήματα, φέρνοντας πότε ως δικαιολογία ότι δεν τους έφτασαν τα 1.000 ευρώ και πότε ότι πρέπει να πάνε στη Βουλγαρία για να φέρουν το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ότι αρρώστησε το παιδί.

«Τους προειδοποίησα ότι μπορεί να έχουν μπλέξει με κάποιο κύκλωμα που εκμεταλλεύεται ιερόδουλες για να γεννούν παιδιά και να τα πουλάνε και τους ζήτησα να με φέρουν σε επαφή με τους φερόμενους γονείς» τονίζει η κυρία Φραγκάκη. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος αρνήθηκαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της και απαίτησαν να συνεννοούνται αποκλειστικά με τους υποψήφιους γονείς.

«Δεν είχαμε δει φωτογραφία. Ξέραμε μόνο πως το μωρό είναι κορίτσι και την ημερομηνία γέννησης. Αργότερα μάθαμε ότι υπήρχε μόνο μητέρα και ένας φερόμενος σύντροφος που κινούσε τα νήματα. Οταν οι πελάτες μου δεν έδωσαν τα χρήματα, οι “γονείς” εξαφανίστηκαν. Αυτό ήταν τεράστιο πλήγμα για το ζευγάρι. Η γυναίκα κατέρρευσε» τόνισε η δικηγόρος των ομογενών, που συμβουλεύει τους υποψήφιους θετούς γονείς να είναι προσεκτικοί. «Αν δεν θέλουν να πέσουν θύματα εκβιασμού ή να μπλέξουν με δικαστήρια, καθώς η δωροληψία συνιστά ποινικό αδίκημα, θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλεύονται δικηγόρο» λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα ζευγάρι, το οποίο πλήρωσε 10.000 ευρώ, αλλά δεν πήρε ποτέ μωρό!

Οπως καταλήγει η κυρία Φραγκάκη, ετησίως υιοθετούνται μόλις 250 παιδιά, ενώ περισσότερα από 2.000 παραμένουν στα αζήτητα σε ιδρύματα.
«Ο νόμος 4538/18 υποτίθεται ότι θα απλοποιούσε τη διαδικασία της κρατικής υιοθεσίας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αποτελέσματα. Θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, να υπάρχει πρόβλεψη στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας τοξικομανής ή κάποιος που έχει παρατήσει το παιδί του δεν δίνει τη συναίνεσή του και να οριστεί σαφές χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θα ολοκληρώνεται η διαδικασία» σχολιάζει από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκος Δημόπουλος.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...