Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Πώς η ηγεσία της σαϊεντολογίας είχε στα «όπα όπα» τον Τομ Κρουζ

Ένα ολόκληρο «τάγμα» είχε θέσει η σαϊεντολογία στην υπηρεσία...

Το «Κόκκινο ποτάμι» επιστρέφει και μας ταξιδεύει στη Μικρασιατική Καταστροφή

Τους παρέσυρε σ' ένα ρεσιτάλ μυθοπλασίας το «Κόκκινο ποτάμι»...

Μαίρη Σταυρακέλλη: «Ο μπαμπάς μου ήταν απών και δεν με ενδιέφερε η άποψή του»

Η Μαίρη Σταυρακέλλη παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης...

Ο Αντώνης Δημητριάδης βγήκε για ψώνια με την οικογένειά του

Ο Αντώνης Δημητριάδης είναι ένας μουσικός καλλιτέχνης με πολλές...

Ψυχανάλυσέ το: Εσωτερικός καταναγκασμός

❱❱ Η αίσθηση για προστασία, που οδηγεί υποχρεωτικά τα άτομα σε μια ιδιόρρυθμη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφοράΣτην καθημερινότητά μας όλοι γνωρίζουμε ορισμένες ήπιες μορφές καταναγκασμού. Πολλοί από μας κάνουμε πράγματα με την ίδια σειρά, με τον ίδιο τρόπο, προσέχουμε και προστατευόμαστε από σημάδια ενδεχόμενης κακοτυχίας (π.χ., Τρίτη και 13, μαύρες γάτες κ.ά.), ωστόσο κάποιοι δίνουν υπερβολική σημασία και τους απασχολούν έντονα. 

Πολλές φορές έρχονται σκέψεις οι οποίες φαίνονται παράλογες, εκτός πραγματικότητας, αλλά είναι δύσκολο να τις προσπεράσουμε και να απαλλαγούμε από αυτές. Κάποια άτομα μας φαίνονται πολύ διαφορετικά στη συμπεριφορά τους. Διακρίνονται για τη σοβαρότητα, την τυπικότητα, την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την επιδεξιότητά τους και τη σχολαστικότητά τους, όμως απουσιάζει ο αυθορμητισμός.

Η μεγάλη ανάγκη τους για προστασία τα οδηγεί υποχρεωτικά σε μια ιδιόρρυθμη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά σε συνδυασμό με πολλή συγκέντρωση, επανάληψη και επιτήδευση. Η προσωπικότητα αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα καταναγκαστική, δηλαδή, σύμφωνα με την επίσημη ορολογία της λέξης, είναι η εξωτερική δύναμη / ενέργεια που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα παρά τη θέλησή τους, καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας.

Οργάνωση

Η καθημερινότητά αυτών των ατόμων χαρακτηρίζεται από την επιμέλεια, την προσοχή και την ακρίβεια. Οι ενέργειές τους στηρίζονται στη δομή και την οργάνωση για τη διεκπεραίωση του πιο απλού ή και του πιο σύνθετου έργου. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν να είναι ανάμεσα σε δύο ζωές, σε αυτή που είναι σαν όλων μας και σε αυτή στην οποία ισχύουν μόνο για τους ίδιους οι δικοί τους κανόνες, με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Μπορεί να γνωρίζουν ότι οι φόβοι και οι φοβίες τους είναι περιττοί, χωρίς λογική, όμως αυτό δεν τους βοηθάει ούτε τους επιτρέπει να απελευθερωθούν από αυτούς.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής - Όλα στο... ημίφως και κλιματισμός με... μέτρο

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ, όπως ορίζεται επιστημονικά, περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων.

Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες, που αναφέρονται σε επίμονες και επαναλαμβανόμενες ιδέες, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες βιώνονται ως παρείσακτες ή και απρόσφορες και προκαλούν στον πάσχοντα έντονο άγχος ή δυσαρέσκεια. Επίσης, από ψυχαναγκασμούς, οι οποίοι αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, που στοχεύουν στην εξαφάνιση ή τη μείωση του άγχους παρά στην ευχαρίστηση ή την ικανοποίηση του ατόμου.

Επίσης, κάποιες φορές εμφανίζονται συμπτώματα και από τα δύο μαζί, με αποτέλεσμα ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν για το άτομο πηγή δυσφορίας και εγκλωβισμού, και απασχολούν σημαντικό μέρος από τον χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και συναισθηματική ζωή του. Οι περισσότεροι πάσχοντες αναγνωρίζουν τον παθολογικό χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών, καθώς και ότι είναι ανούσιοι και διογκωμένοι, ωστόσο αδυνατούν να τους περιορίσουν ή να τους σταματήσουν. Η κατάθλιψη, που προϋπάρχει ή ακολουθεί, συχνά εμφανίζεται και ταυτόχρονα με τη διαταραχή.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η διάγνωση της διαταραχής είναι ένα πρώτο βήμα για να μπορέσει ο ασθενής να συνεχίσει με την αντιμετώπισή της και συνήθως η λήψη εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής που συστήνει ο θεράπων γιατρός είναι υποχρεωτική.

Επίσης, προτείνονται και θεραπείες της συμπεριφοράς που είναι σχετικά εύκολα εφαρμόσιμες, βραδείας διάρκειας και με καλά αποτελέσματα. Σε αυτήν την προσέγγιση ο ασθενής έρχεται αντιμέτωπος εκούσια με το αντικείμενο ή την ιδέα που τον φοβίζει, είτε ρεαλιστικά είτε φαντασιωσικά, και ταυτόχρονα παροτρύνεται να αποφύγει την τελετουργία με την υποστήριξη, τη δομή και το θεραπευτικό πλαίσιο που του παρέχει ο θεραπευτής.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανείπωτη τραγωδία στην Καβάλα - Σκότωσε τη σύζυγο και το μωρό τους και αυτοκτόνησε

Πίσω από κάθε σύμπτωμα κρύβεται και μια ανάγκη, μια επιθυμία που δεν έχει εκφραστεί. Ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, όπως μια σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπάρχει λύση και δεν είναι άλλη από το να δοθεί στο άτομο το κατάλληλο πλαίσιο να εκφράσει και να συνειδητοποιήσει αυτό που του συμβαίνει, αυτό που το κυριεύει ως συναίσθημα και το οδηγεί στις αναγκαστικές επαναλήψεις.

Η εικόνα της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

Οι ιδεοληψίες είναι μία από τις κύριες εκδηλώσεις της διαταραχής. Πρόκειται για ιδέες, αναπαραστάσεις και παρορμήσεις που επιβάλλονται στη σκέψη του ατόμου παρότι αυτό προσπαθεί να τις διώξει.

Οι ιδεοληψίες μπορεί να είναι:

1. Φοβικές ιδεοληψίες: Η έλλειψη καθαριότητας, ο κίνδυνος μόλυνσης, η μικροβιοφοβία, οι ασθένειες, τα ατυχήματα, ο θάνατος.

2. Ιδεατές ιδεοληψίες: Ο ασθενής οδηγείται σε συνεχείς επαληθεύσεις για να περιορίσει τους φόβους του, κάτι το οποίο διαρκεί λίγο.
Για παράδειγμα, μπορεί να έχει αμφιβολίες αν κλείδωσε την πόρτα, αν έκλεισε την κουζίνα, τα φώτα, τις ηλεκτρικές συσκευές, αν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του, την εργασία του, ενώ ήδη τα έχει ελέγξει.

3. Ιδεοληπτικές παρορμήσεις: Πρόκειται για την αίσθηση του ατόμου ότι κινδυνεύει να κάνει πράξεις ή να πει λέξεις ή φράσεις ανήθικες, οι οποίες έρχονται κυρίως σε αντίθεση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και άθελά του προσβάλλει. Για παράδειγμα, να ξεστομίσει ιερόσυλες λέξεις και βωμολοχίες χωρίς να το επιθυμεί. Θα μπορούσαμε να πούμε απλοϊκά ότι αυτές οι «κακές λέξεις» εκφράζονται από το άτομο με μια μορφή τικ, αντανακλαστικά. Συχνά τα άτομα με ΙΨΔ πιστεύουν ότι η σκέψη μιας ιδεοληψίας μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και να τους συμβεί το αναπάντεχο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Αχιλλέας Λίτσιος «έσβησε» ακριβώς 18 χρόνια μετά τον χαμό της κορούλας του

4. Οι ψυχαναγκασμοί: Αποτελούν άλλο ένα βασικό σύμπτωμα της διαταραχής. Πρόκειται για επαναληπτικές συμπεριφορές που έχουν τη μορφή εξωτερικών ή εσωτερικών πράξεων, οι οποίες επιβάλλονται από το ίδιο το άτομο στον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσει.
Συχνά παίρνουν τη μορφή τελετουργίας, έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα, με σκοπό να μειωθεί το άγχοςrt4w35twe5g 2 που είχε προκληθεί και να ανακουφιστεί ο φόβος.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις της βουλευτού οδήγησαν τον σύζυγό της να καταθέσει αίτηση διαζυγίου

Η βουλευτής μπορεί να είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις ωστόσο έβρισκε...

Παντρεύτηκε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε γνωστός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης. Το...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής – Όλα στο… ημίφως και κλιματισμός με… μέτρο

Όσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

Πώς το love story του Γιώργου Μπακέλα και του συντρόφου του κατέληξε στον Πανάγιο Τάφο

Χόλιγουντ, ακριβά αμάξια, καμβάδες με χρώμα και διαμάντια, βραβεύσεις,...

Ο μεγάλος γιος της Μαρίας Μπακοδήμου έπιασε δουλειά στο «Love Island»

Μαμά και γιος στην ίδια επαγγελματική στέγη, με τον...

Ο Γιώργος Λιάγκας ψάχνει για συμπαρουσιάστρια – Δείτε με ποιες κυρίες συζητάει

Ο Γιώργος Λιάγκας μπορεί να αποχαιρέτησε τη Δούκισσα Νομικού...

Η Λόλα Νταϊφά παίρνει θέση για τις δηλώσεις του Πολίτη κατά των συνεργατών του στη «Λάμψη»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συνέντευξη του πάλαι ποτέ...

Έφυγε ο Σταμάτης Κόκοτας

Ο Σταμάτης Κόκοτας έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη...

Zάχος Χατζηφωτίου: Ο τελευταίος μπον βιβέρ της Αθήνας μας αποχαιρέτησε – Η ζωή και η καριέρα

Στην αγκαλιά της μονάκριβης κόρης του Μανίτας άφησε την...

Κωνσταντίνος Γαβαλάς – Ελευθερία Κοντογιώργη: Παντρεύτηκαν και βάπτισαν τον γιο τους

Παντρεύτηκαν ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς με την Ελευθερία Κοντογιώργη και...

Διόρθωση φύλου έκανε εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου – παρουσιάστριας

Η εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου και παρουσιάστριας έκανε διόρθωση...