Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Πρώην σύζυγος άτυχης 50χρονης: «Την κατασπάραξαν τα σκυλιά μπροστά στα παιδιά μας»

Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» μίλησε  ο πρώην...

Τρεις νέες δικογραφίες έσκασαν στα κεφάλια των υπευθύνων του κέντρου αισθητικής

Φρίκη προκαλούν οι περιγραφές θυμάτων τού υπό έρευνα ινστιτούτου...

Μαρία Ιωαννίδου: «Δεν έχω πρόβλημα με τα γκέι ζευγάρια αλλά δεν συμφωνώ...

Η Μαρία Ιωαννίδου ξέσπασε για μια ακόμα φορά για...

«Ο παράδεισος των κυριών»: Ο Φώτης έχει άλλα σχέδια για τον Αποστόλη

Η Στέλλα έχει επιστρέψει από την κλινική και ζητά...

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιδανικού συντρόφου

❱❱ Ολοι αναζητούμε και ονειρευόμαστε έναν ξεχωριστό και μοναδικό άνθρωπο να έχουμε ως σύντροφο στη ζωή μας. Ψυχανάλυσέ το: Από τη Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ο ιδανικός άνδρας και γυναίκα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά για να επιλέξουμε σωστά;

Κάποια πράγματα λειτουργούν ως βάση και αφετηρία για μια νέα γνωριμία. Οι αξίες, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, τα πρότυπά μας και, κυρίως, τα συναισθήματά μας οδηγούν στο μονοπάτι της επιλογής. Σημαντικό είναι να αισθανθούμε συναισθήματα και να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία εκείνα και τα χαρακτηριστικά τα οποία αρχικά θα μας γοητεύσουν και στη συνέχεια θα καθορίσουν τη συναναστροφή και τη δομή της σχέσης μας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ασφάλεια ως συναίσθημα και κατάσταση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο μάς ωθεί στο να επιλέξουμε το κατάλληλο ταίρι για μας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό το κριτήριο επιλογής δεν είναι συγκυριακό και δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι ίσχυε ανέκαθεν. Μπορεί να ζούμε στιγμές πάθους και έρωτα με άτομα τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν είναι συμβατά με μας και κατ’ επέκταση να αδιαφορήσουμε για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την επαγγελματική κατάσταση, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, τα χαρίσματα, τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες. Ομως όταν πρόκειται για δέσμευση και γάμο, φαίνεται ότι έχει προτεραιότητα αυτός/ή που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Τα «βήματα» είναι τα εξής:

1. Επικοινωνία

Οταν υπάρχει επικοινωνία στο ζευγάρι, αυτό μπορεί να το κάνει να μιλά ελεύθερα, χωρίς φόβο και δισταγμό ότι θα υποστεί αρνητική κριτική, και να νιώσει ότι υπάρχουν ανταπόκριση και διαθεσιμότητα. Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη και καθοριστική διότι επιτρέπει σε καθέναν να νιώθει αυθεντικός, ειλικρινής και ανεξάρτητος, στοιχεία που συμβάλλουν και εδραιώνουν μια σχέση να είναι λειτουργική και δυνατή. Υπάρχουν ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να μάθουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται με θάρρος και ουσιαστικά αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σχέση τους και την ερωτική ζωή τους.

2. Εμπιστοσύνη

Θεμελιώδες και κυρίαρχο στοιχείο μιας καλής και όμορφης σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Οταν υπάρχει εμπιστοσύνη, περιορίζονται οι ανασφάλειες, υπάρχει ελευθερία, οι φόβοι αποδυναμώνονται. Δημιουργείται ένα θετικό κλίμα και επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Στις περιπτώσεις στις οποίες κλονίζεται η εμπιστοσύνη καλλιεργούνται η ζήλια, οι δεύτερες σκέψεις, η αναξιοπιστία, η απόσυρση, η απαξίωση, η αδιαφορία. Ετσι προκύπτει μια κακή κατάσταση, όπου πρωταγωνιστούν η αμφιβολία, ο θυμός, ο εκνευρισμός, και αρχίζουν να εμφανίζονται εντάσεις και συγκρούσεις. Δημιουργείται αρνητικό κλίμα μέσα στη σχέση, με επιπτώσεις ισχυρού κλονισμού και αποδόμησης.

3. Αποδοχή

Η αποδοχή του άλλου δίνει τη δυναμική για να δημιουργηθεί και να εξελιχθεί η σχέση. Αποδέχομαι τον άλλο σημαίνει ότι γνωρίζω ποιος είναι, πώς είναι ο χαρακτήρας του, οι αντιδράσεις του, οι αδυναμίες του, τα πάθη του, ό,τι του δίνει χαρά ή αντίστοιχα ό,τι τον πιέζει. Οταν το άτομο αισθάνεται ότι ο άλλος το αποδέχεται γι’ αυτό που πραγματικά είναι, τότε επικρατεί στη σχέση κλίμα ασφάλειας, θαυμασμού, υποστήριξης και αλληλοεκτίμησης.

4. Εξέλιξη

Στη σχέση είναι σημαντικό η εξέλιξη να είναι επιθυμητή από κάθε σύντροφο, όπως και η θέληση για βελτίωση. Αυτό σημαίνει να μην παραμένει κάθε άτομο στάσιμο, αλλά να καλλιεργεί, να επιδιώκει να εξελίσσει τις δυνατότητές του με νέα ενδιαφέροντα. Απλά πράγματα, όπως οι μικρές εκπλήξεις, ο αυθορμητισμός, νέοι κοινοί στόχοι, πλάνα, ταξίδια, συζητήσεις, ακόμα και ατομικές δραστηριότητες μπορεί να αναζωογονήσουν την ερωτική διάθεση και απόλαυση.

Το sex παίζει ρόλο!

Στο ζευγάρι η ερωτική ζωή πρέπει να διατηρείται ενεργή και οι επιθυμίες να εκφράζονται. Επίσης, πολλά προβλήματα οργανικά με επιπτώσεις στην ερωτική ζωή πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η σχέση και τα άτομα χρειάζονται και τη συνεύρεση ως βιολογική και συναισθηματική ανάγκη.

Πολλές φορές οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπλοκάρουν την ερωτική ζωή και συμβάλλουν στην απομάκρυνση των συντρόφων. Ο άνδρας είναι πιο ευάλωτος όσον αφορά τη δραστηριότητά του και αρκετές φορές, αν έχει κάποιο πρόβλημα, δεν το συζητάει. Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, κινδυνεύει να παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας (π.χ., σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιολογικές παθήσεις κ.ά.). Συνήθως, μετά τα 50 έτη το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των μεσήλικων ανδρών. Στους νέους άνδρες η στυτική δυσλειτουργία αφορά ψυχολογικά αίτια, όπως είναι το στρες, τα οικονομικά προβλήματα, η ανασφάλεια και το άγχος απόδοσης.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας αφορούν κυρίως τη μειωμένη ερωτική επιθυμία και τη διαταραχή του οργασμού, συνήθως ορμονολογικής φύσης. Η γυναίκα μετά τα 40 γίνεται πιο ευάλωτη, με λιγότερη διάθεση, παρουσιάζει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και δυσλειτουργία που προκαλείται από οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι οργανικοί παράγοντες σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές (παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, εμμηνόπαυση κ.ά.) και ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, ψυχοσωματικά, άγχος, κακή εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.ά.).

rt4w35twe5g 2Ολα τα παραπάνω πρέπει να παρατηρούνται και να αξιολογούνται. Η ερωτική ζωή του ζευγαριού ενδυναμώνει και την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των ατόμων και ενισχύει την ψυχική ισορροπία.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δε θα συνεργαζόμουν ποτέ με την Καινούργιου, για τα λεφτά δεν θα δούλευα με κάποιον που δεν εκτιμώ»

Ο γνωστός δημοσιογράφος το βράδυ της Πέμπτης έκανε live στο Tik Tok και τον ρώτησαν διαδικτυακοί του φίλοι αν θα συνεργαζόταν με την Κατερίνα Καινούργιου

Δε πάει ο νους σας ποια κυρία του κινηματογράφου είναι η νεαρή

Η σπουδαία ηθοποιός που μέχρι σήμερα έχει ενέργεια και...

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε...

Ο Οζι Οσμπορν σε άσχημη κατάσταση μετά τα χειρουργεία

Ο «πρίγκιπας του σκότους», όπως είναι γνωστός ο τραγουδιστής...

«Χώρισα και είμαι σε πένθος, δεν είμαι σε φάση για νέο έρωτα»

Ο γνωστός κύριος της σόουμπιζ χώρισε και περνάει μια δύσκολη φάση, μια περίοδο πένθους όπως την ανέφερε ο ίδιος.

Λαοθάλασσα στα σινεμά για τη «Φόνισσα» Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

«Σαρώνει» η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως «Φόνισσα» στο εγχώριο box...

Ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης μαγνήτισε τα βλέμματα στον Χολαργό

Μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο Χολαργού έκανε πριν από...

Κίνημα υποστήριξης για τη Μιμή Ντενίση, που δεν το βάζει κάτω για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ξεσήκωσε θύελλα υποστήριξης, από επωνύμους και μη, Ελληνες και...