Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Χριστόδουλος (μας) τα είχε πει!

❱❱ Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε προειδοποιήσει για τη «μακεδονοποίηση» των Σκοπίων.

Πέρασαν ακριβώς 11 χρόνια από εκείνο το θλιμμένο πρωινό της 28ης Ιανουαρίου 2008, τότε που «έσβησε» η πληθωρική προσωπικότητα του Χριστοδούλου. Ο δυναμικός ηγέτης με την επιβλητική παρουσία, που με τους πύρινους λόγους του επανακαθόρισε την παρουσία της Εκκλησίας, υπέκυψε έπειτα από γενναία αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το ρητορικό ερώτημα «αν ζούσε ο Χριστόδουλος…» ακούγεται πολλές φορές σε εκκλησιαστικά, εθνικά και κοινωνικά θέματα, και η σκιά του βαραίνει τα βήματα των διαδόχων του. Αν και είχε γεννηθεί στην Ξάνθη, η καρδιά του φλεγόταν για κάθε γωνιά του Ελληνισμού. Η τύχη ήθελε να κάνει την τελευταία περιοδεία του στη γη της Μακεδονίας, λίγες ημέρες προτού αρχίσει η περιπέτεια με την υγεία του.

Σε μία ιστορική ομιλία του, στις 3 Ιουνίου του 2007, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε πει: «Η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα. Με τέτοιες ιστορίες, αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Ελληνες να έρχονται από καιρού εις καιρόν στη Μακεδονία. Και να προσέχουν πού πατάνε. Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο».

Αξίες και αρχές

Στην επέτειο 100 χρόνων από τον θάνατο των αλησμόνητων Μακεδονομάχων Τέλλου Αγρα και Αντώνη Μίγγα ο Χριστόδουλος είχε πει:

«Δεν μπορώ, όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η θρησκεία μας, η οικογένειά μας, η παιδεία μας, το έθνος μας, όταν τα βλέπω αυτά να κινδυνεύουν, δεν μπορώ να σιωπήσω, έστω και αν το ότι ομιλώ μου κοστίζει πολύ ακριβά».

Το 2004 είχε γράψει μια μνημειώδη επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία περιέγραφε την εθνική επιχειρηματολογία για την άρνηση εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία»:

«Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” είναι κάτι περισσότερο από μια απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Και αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά».

Ο μακαριστός προειδοποιούσε πως «τυχόν καθιέρωση της ονοματοθεσίας “Μακεδονία” στο νεότευκτο κράτος της ΠΓΔΜ δεν ακυρώνει απλώς κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει τη διαδικασία “μακεδονοποίησης” από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων, που διεκπεραίωναν εντολές εξοσκοπιανών κέντρων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...