Ο Χριστόδουλος (μας) τα είχε πει!

❱❱ Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε προειδοποιήσει για τη «μακεδονοποίηση» των Σκοπίων.

Πέρασαν ακριβώς 11 χρόνια από εκείνο το θλιμμένο πρωινό της 28ης Ιανουαρίου 2008, τότε που «έσβησε» η πληθωρική προσωπικότητα του Χριστοδούλου. Ο δυναμικός ηγέτης με την επιβλητική παρουσία, που με τους πύρινους λόγους του επανακαθόρισε την παρουσία της Εκκλησίας, υπέκυψε έπειτα από γενναία αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το ρητορικό ερώτημα «αν ζούσε ο Χριστόδουλος…» ακούγεται πολλές φορές σε εκκλησιαστικά, εθνικά και κοινωνικά θέματα, και η σκιά του βαραίνει τα βήματα των διαδόχων του. Αν και είχε γεννηθεί στην Ξάνθη, η καρδιά του φλεγόταν για κάθε γωνιά του Ελληνισμού. Η τύχη ήθελε να κάνει την τελευταία περιοδεία του στη γη της Μακεδονίας, λίγες ημέρες προτού αρχίσει η περιπέτεια με την υγεία του.

Σε μία ιστορική ομιλία του, στις 3 Ιουνίου του 2007, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε πει: «Η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα. Με τέτοιες ιστορίες, αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Ελληνες να έρχονται από καιρού εις καιρόν στη Μακεδονία. Και να προσέχουν πού πατάνε. Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο».

Αξίες και αρχές

Στην επέτειο 100 χρόνων από τον θάνατο των αλησμόνητων Μακεδονομάχων Τέλλου Αγρα και Αντώνη Μίγγα ο Χριστόδουλος είχε πει:

«Δεν μπορώ, όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η θρησκεία μας, η οικογένειά μας, η παιδεία μας, το έθνος μας, όταν τα βλέπω αυτά να κινδυνεύουν, δεν μπορώ να σιωπήσω, έστω και αν το ότι ομιλώ μου κοστίζει πολύ ακριβά».

Το 2004 είχε γράψει μια μνημειώδη επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία περιέγραφε την εθνική επιχειρηματολογία για την άρνηση εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία»:

«Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” είναι κάτι περισσότερο από μια απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Και αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά».

Ο μακαριστός προειδοποιούσε πως «τυχόν καθιέρωση της ονοματοθεσίας “Μακεδονία” στο νεότευκτο κράτος της ΠΓΔΜ δεν ακυρώνει απλώς κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει τη διαδικασία “μακεδονοποίησης” από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων, που διεκπεραίωναν εντολές εξοσκοπιανών κέντρων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ