Διαβατήρια για «τέρατα»

❱❱ Κύκλωμα πλαστογραφούσε κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από περιοχές που κατείχε μέχρι πρότινος το Ισλαμικό Κράτος

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Συναγερμό έχει σημάνει στην ΕΥΠ η εξάρθρωση από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών μιας εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών που πλαστογραφούσαν επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια, πολλά εκ των οποίων ήταν κλεμμένα από περιοχές του Ιράκ που μέχρι πρότινος κατείχε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας είναι αναγκασμένες να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποια από τα έγγραφα να κατέληξαν στα χέρια πρώην μαχητών του ISIS, που μπορεί να διέφυγαν με αυτά στη δυτική Ευρώπη μετά την ήττα που υπέστησαν στα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ.

Αλλωστε, στην κατοχή των πλαστογράφων βρέθηκαν δεκάδες κενά διαβατήρια των Αρχών του Ιράκ, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή σε διεθνή διπλωματικά «κανάλια» και υπηρεσίες, ώστε να επισημανθεί αν τα έχουν προμηθευτεί μαχητές του ISIS πληρώνοντας όσο όσο.

Οσον αφορά την εξάρθρωση του κυκλώματος από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οι αστυνομικοί ερευνούσαν εδώ και έναν μήνα τη δράση του.

Με επιχειρήσεις σε Αγιο Παντελεήμονα και πλατεία Αττικής, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο Σύρους και έναν Ιρακινό, ενώ αναζητούν άλλο ένα από τα μέλη του, τα οποία ήταν σε θέση να εφοδιάζουν τους «πελάτες» τους όχι μόνο με ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και με πλαστές ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, κάρτες παραμονής και εργασίας, ακόμη και τραπεζικές κάρτες, ώστε να αποδεικνύεται με κάθε μέσο η υποτιθέμενη «νομιμότητά» τους.

Από 800 έως 1.200 ευρώ

Οι τιμές των πλαστών εγγράφων κυμαίνονταν από 800 έως 1.200 ευρώ για ένα διαβατήριο, 300 έως και 500 ευρώ για ταυτότητα, ενώ τα διπλώματα οδήγησης κοστολογούνταν μεταξύ 150 και 300 ευρώ. Στην κατοχή των συλληφθέντων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 204 διαβατήρια, 123 δελτία ταυτότητας, πέντε άδειες οδήγησης, 59 άδειες διαμονής, 49 προξενικές θεωρήσεις, 35 διαφάνειες ταξιδιωτικών εγγράφων, 2.000 έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, 62 σφραγίδες, 1.365 ευρώ και 36 δολάρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ