«Νέοι» για πάντα

❱❱ Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να «φρενάρουν» τη γήρανση σε ποντίκιαΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Φρένο στη διαδικασία της γήρανσης σε ποντικούς κατάφεραν να βάλουν ερευνητές στις ΗΠΑ, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής τους κατά 36%, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 30 χρόνια ζωής στον άνθρωπο.

Η διαφορά ανάμεσα στους ποντικούς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με μείγμα αντιγηραντικών φαρμάκων και στους ποντικούς οι οποίοι δεν την έλαβαν ήταν τόσο εντυπωσιακή, που ήδη άρχισαν οι πρώτες κλινικές μελέτες σε εθελοντές.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του James Kirkland, διευθυντή στο Robert and Arlene Kogod Center on Aging, που έκανε τα πειράματά της στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, χορήγησε σε ποντικούς τις ουσίες δασατινίμπη και κουερσετίνη.

Η πρώτη χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, ενώ η δεύτερη είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα με αντιοξειδωτική δράση που περιέχεται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στα μήλα.

Παράλληλα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν μια δεύτερη ομάδα ποντικών, ίδιας ηλικίας με τους παραπάνω, στους οποίους δεν χορηγήθηκε το φαρμακευτικό μείγμα.

Δύο ουσίες

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας παρατηρήθηκε ότι οι δύο ουσίες καθυστέρησαν τη γήρανση, βοηθώντας τους ποντικούς να παραμείνουν νέοι. Ειδικότερα, οι ποντικοί που δεν έλαβαν το φαρμακευτικό μείγμα πήραν βάρος, το τρίχωμά τους αραίωσε και οι τρίχες τους απέκτησαν γκρίζο χρώμα.

Αντίθετα, οι ποντικοί που έλαβαν την αντιγηραντική θεραπεία παρέμειναν λεπτοί, το τρίχωμά τους ήταν πιο λαμπερό, διατηρώντας το καστανό χρώμα του, ενώ τα μάτια τους ήταν επίσης λαμπερά. Αυτοί οι ποντικοί έζησαν κατά 36% περισσότερο από τους πρώτους.

Την ίδια ώρα, ερευνητές του Tokyo Medical and Dental School στην Ιαπωνία ανακάλυψαν τον μηχανισμό γήρανσης του ανθρώπινου δέρματος και παρασκεύασαν δύο φάρμακα που μελλοντικά θα διατηρούν τη νεανική όψη του. Πρόκειται για τις ουσίες Y27632 και αποκυνίνη (apocynin), οι οποίες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Nature», αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης COL17A1. Η COL17A1 είναι πρωτεΐνη που αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, αποτρέποντας τη δημιουργία ρυτίδων και βοηθώντας το να διατηρηθεί νεανικό.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ