Ο Κουρτάκης στη Χώρα του Ποτέ μαζί με τον Κάπτεν Χουκ

❱❱ Στην Ιάσονος 2, εκδόσεις, σάιτ και εφημερίδες εμφανίζονται και εξαφανίζονται με τρόπο μαγικό 
❱❱ Το… βόλεμα στον πολύπαθο 9,84 και η σύμβαση-μνημείο με την Εθνική Τράπεζα λίγο πριν τα capital controls.

Οι εκδοτικές δραστηριότητες του Γιάννη Κουρτάκη, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρηματοδοτούνται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κι όμως, ο νεόκοπος εκδότης αποφασίζει να τις στεγάσει μόλις μερικά μέτρα μακριά από τα γραφεία του εφοπλιστή. Σου λέει, Ιάσονος 3, στον Πειραιά, είναι η Capital Ship Management Corporation του φίλου μου, δεν πάω κι εγώ Ιάσονος 2, να πίνουμε κι έναν καφέ στο διάλειμμα!

Η Ιάσονος 2 είναι ένας τόπος μαγικός. Μοιάζει να αντλεί την έμπνευσή του από τη Χώρα του Ποτέ, όπου κατοικούσε ο Πίτερ Παν, η μυθιστορηματική φιγούρα που έπλασε ο Σκοτσέζος συγγραφέας Τζέιμς Μπάρι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πρώτα απ’ όλα, γιατί πράγματα εμφανίζονται μαγικά και εξαφανίζονται μαγικά, λες κι είναι λουσμένα με νεραϊδόσκονη. Για παράδειγμα, εκδόσεις και σάιτ εμφανίζονται μαγικά και εξαφανίζονται μαγικά. Χρήματα εμφανίζονται μαγικά και εξαφανίζονται μαγικά.

Eπειτα, γιατί η λέξη «ποτέ» μοιάζει να είναι η πιο αγαπημένη των διοικούντων. «Εγώ ποτέ δεν…» το ένα κι «εγώ ποτέ δεν» το άλλο, ισχυρίζονται διαρκώς. Σύνδρομο, πιθανώς, μιας παρατεταμένης εφηβείας που είναι, φυσικά, καταστροφική. Κυρίως, όμως, γιατί ο μικρός Γιαννάκης, που ονειρευόταν να γίνει τζόκεϊ και δεν τα κατάφερε, που σπούδασε για να γίνει δημοσιογράφος και μόλις που τα κουτσοκατάφερε, έχει βρει, σχεδόν αναπάντεχα, έναν χώρο για να παίζει με επικίνδυνα παιχνίδια, κι ας είναι των άλλων.

Στη δική μας έκδοση του μυθιστορήματος, όμως, τη μαγική χώρα κυβερνούν εδώ και καιρό ο Κάπτεν Χουκ και το πλήρωμά του!

Κάθε θαύμα τρεις ημέρες

Τρεις μήνες μετά την έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά», τον Σεπτέμβριο του 2012, ο πρωτοεμφανιζόμενος στις εκδόσεις Γιάννης Κουρτάκης αποφασίζει πως έχει «ψηθεί» αρκετά στον χώρο και θέλει να επεκταθεί και στο ραδιόφωνο. «O ίδιος εξομολογείται πως από το νέο έτος θα αρχίσει να ψάχνει για ραδιόφωνο (όχι συσκευή), γιατί έχει αρχίσει να του λείπει» αναφέρει γνωστό δημοσιογραφικό σάιτ στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Από πότε του έλειπε; Από την εποχή που είχε βρει κι αυτός μια δουλίτσα στον πολύπαθο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84; Επρόκειτο για κανονικό βόλεμα του προστατευομένου της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη. Κι ήταν βόλεμα, αφού ο παρ’ ολίγον τζόκεϊ καμία επιτυχία δεν είχε να παρουσιάσει στο ραδιόφωνο. Του δόθηκε μάλιστα και παρέα έμπειρου δημοσιογράφου για να καλυφθούν οι αδυναμίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κρίνονται ακριβείς, βασικό σύμμαχο στα σχέδιά του ο ήρωάς μας έχει τη νεράιδα Τίνκερμπελ, η οποία θα κάνει τα μαγικά της. Εξάλλου, όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις.

Μαγικά λοιπόν, το 2013, το ΚΚΕ πουλά ως «πακέτο» την εταιρία Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., που κατέχει τηλεοπτική και ραδιοφωνική άδεια, δηλαδή τον 902, στην κυπριακή υπεράκτια εταιρία A ORIZON MEDIA LTD. Μαγικά πάντα, την ίδια περίοδο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» υπερασπίζεται με άρθρα την ηγεσία του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει αδέσμευτη δημοσιογραφία!


Ο εφοπλιστής σε αγώνα του Ολυμπιακού. Ένθετη: Από την επίσκεψή τους στο Αγιον Ορος

Σταθερά μαγικά, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μία εταιρία στην οποία μοναδικός εταίρος είναι ο Γιάννης Κουρτάκης -και στεγάζεται επίσης στη Χώρα του Ποτέ- αποκτά κινητικότητα. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 η ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ μετατρέπεται σε ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ενώ τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποιείται επέκταση του καταστατικού ώστε να συμπεριληφθεί και η «δημιουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση ραδιοφωνικού σταθμού».

Φαντασία να υπάρχει

Από την εν λόγω εταιρία εκδιδόταν εξάλλου και η εφημερίδα «Παραπολιτικά» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προτού, δηλαδή, μετακομίσει στην εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε., από όπου μετακόμισε για να πάει στην εταιρία Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική Α.Ε. τον Ιούνιο του 2018. Τη λες και εφημερίδα-νομάδα. Φανταζόμαστε όχι χωρίς λόγο.

Κι επειδή στη Χώρα του Ποτέ φαντασία να υπάρχει κι όλα γίνονται, η συγκεκριμένη εταιρία, που στον ισολογισμό του 2012 εμφάνιζε ζημιές ύψους 862.000 ευρώ και τραπεζικά δάνεια 150.000 ευρώ, αποφασίζει πως θα βρει κεφάλαιο για αγορά ραδιοφώνου από τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου τράπεζες, οι οποίες μεσούσης της κρίσης δεν έδιναν ούτε του αγγέλου τους νερό. Ενα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 960.000 ευρώ, προσγειώνεται στο κεφάλι του μοναδικού μετόχου. Ως ενέχυρο -προσφέρεται- το ποσό του 1.266.000 δολαρίων από μία άλλη εταιρία offshore, η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο φίλος, και κυρίως ο γείτονας/φίλος, στην ανάγκη θα σου σταθεί. Θα σου προσφέρει ζάχαρη, θα του προσφέρεις μέλι…

Φεβρουάριο του 2014 υπογράφεται η σύμβαση και στη διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ενας από τους στενούς συνεργάτες του Τουρκολιά, ο Πέτρος Χριστοδούλου, λίγους μήνες αργότερα αναλαμβάνει -πάντα μαγικά- τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και οικονομικού διευθυντή στην εισηγμένη στο Nasdaq Capital Product Partners L.P. (CPLP) του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Ιρλανδός νομπελίστας ποιητής Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς έλεγε «ό,τι μπορεί να εξηγηθεί δεν είναι ποίηση». Γι’ αυτό κι εμείς θα εκλάβουμε ως σατιρική ποίηση το ανεξήγητο που θα ακολουθήσει: λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η Εθνική Τράπεζα θα αποδεσμεύσει την εγγύηση που είχε δεχθεί ενώ στις 3 Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν από την κήρυξη των capital controls, η ίδια τράπεζα, με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη πλέον, θα υπογράψει «σύμβαση ενεχυρίασης απαίτησης» με την εταιρία του Γιάννη Κουρτάκη. Τι λέει η σύμβαση; Πως οι δόσεις του δανείου της εταιρίας ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ θα συμψηφίζονται με τα έσοδα από τις διαφημίσεις που θα καταβάλλει η ίδια η τράπεζα στον όμιλο! Εν ολίγοις, η τράπεζα της οποίας πραγματικός μέτοχος είναι ο Ελληνας φορολογούμενος αναλαμβάνει να πληρώνει η ίδια το δάνειο του κ. Κουρτάκη. Μεγαλόψυχο!

Το δάνειο, μάλιστα, θα δοθεί προτού καν αρχίσει να εκπέμπει ο σταθμός υπό τη νέα ιδιοκτησία, δηλαδή σε μία εταιρία χωρίς ραδιοφωνική δραστηριότητα ακόμη και βέβαια χωρίς καμία ραδιοφωνική εμπειρία. Α, ναι, ξεχάσαμε τις εκπομπές στον 9,84! Κι άλλη μαγεία!

—-

Ο πιο κακός ο μαθητής…

Τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιείται η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα ακυρωθεί λίγους μήνες αργότερα από το ΣτΕ. Στη διαδικασία, η οποία θα λάβει τεράστια δημοσιότητα, όχι μόνο θα πάρει μέρος ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρία του ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε., αλλά θα κερδίσει και μία από τις άδειες, αντί του ποσού των 73.900.000 ευρώ. Δίπλα στον Ελληνα εφοπλιστή σε όλη τη διάρκεια της δημοπρασίας θα βρεθεί και ο νεόκοπος εκδότης Γιάννης Κουρτάκης. Οχι βεβαίως γιατί έχει κάποια επαγγελματική σχέση μαζί του. Αλίμονο! Αλλά γιατί, όπως είπαμε, ο φίλος και ο γείτονας στην ανάγκη φαίνονται. Ηθελε ο Γιάννης να του κρατάει το χέρι…

Αυτό τουλάχιστον θα υποστηρίξει ο ίδιος μόλις μία εβδομάδα αργότερα, όταν βρεθεί στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων, «απολογούμενος» κατά κάποιον τρόπο, αφού τελικά κανείς από τους βουλευτές δεν είχε την… αγένεια να του ζητήσει να απολογηθεί για τις σκανδαλώδεις δανειακές συμβάσεις με την Εθνική Τράπεζα.

*Φωτό δεξιά: Ο νεόκοπος εκδότης δίπλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Εκεί, ο ένοικος στην Ιάσονος 2, θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως ποτέ δεν έγινε επιχειρηματίας με πλάτες άλλου, αλλά με εγγύηση την προσωπική του περιουσία, την οποία κι απέκτησε κάνοντας επτά δουλειές, πως ποτέ δεν είχε σχέση ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τα «Παραπολιτικά» αλλά και πως, δυστυχώς, δεν θα μπορέσει ποτέ να θυμηθεί ποιο ήταν το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας που ίδρυσε. Οι βουλευτές, από την άλλη, δεν θα θυμηθούν ποτέ να τον ρωτήσουν από πού προήλθε η αρχική εγγύηση, cash collateral, 1.260.000 ευρώ που δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα. Κι αυτό το κεφάλαιο του παραμυθιού θα λήξει…

Κάθειρξη 10 ετών

Εχει ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο έγινε γνωστό πως ο Γιάννης Κουρτάκης είχε προσγειώσει μαγικά ακόμη 1.039.462 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα ταμεία της Ιάσονος 2, εμφανίζοντας, μεταξύ άλλων, ακόμη και σάιτ, που κάποτε λειτουργούσαν στοιχειωδώς και κάποτε δεν λειτουργούσαν. Κι έχει ήδη ανακοινωθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στον Αιμίλιο Κοτσώνη για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1». Γιατί και ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ένοικος στη Χώρα του Ποτέ, ήταν και μέλος του πληρώματος του Κάπτεν Χουκ!

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 3ο)

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 4ο)

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Χειροπέδες στον Στέφανο Χίο! Ποιους ενόχλησε άραγε ο δημοσιογράφος;

Εφτά ολόκληρους μήνες μετά το καρτέρι θανάτου που στήθηκε σε βάρος...

Συγκέντρωση ανθρώπων της τέχνης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού κατά της Μενδώνη

«Μενδώνη, παραιτήσου». Με αυτό το σύνθημα δεκάδες καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν χθες έξω...

Αναβιώνει το θρίλερ με την εξαφάνιση της φοιτήτριας Αγγελικής Σταυρουλάκη

Επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης της Αγγελικής Σταυρουλάκη...

Βουτιά θανάτου για 23χρονο παλικάρι στην Κεφαλλονιά

Βουτιά θανάτου στη θάλασσα έκανε με το αυτοκίνητό του ένας νεαρός...

Σοκάρει η περιγραφή του 25χρονου που μήνυσε τον Λιγνάδη! «Έχωσε με βία στο στόμα μου το…»

Χρειάστηκαν δύο μηνύσεις, μαρτυρίες «φωτιά» και καταθέσεις «βόμβες» για τον βρόμικο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εβελίνα Παπούλια υπέρ Μαρκουλάκη: «Θα παρακαλούσα το ατόπημα του ΣΕΗ να διορθωθεί»

Στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη είναι η Εβελίνα Παπούλια μετά την ανοιχτή επιστολή του στο ΣΕΗ. Η αγαπημένη ηθοποιός με ανάρτηση της στον προσωπικό...

Σπύρος Μπιμπίλας: «Άνθρωποι σαν τον Μαρκουλάκη απείχαν και δεν πλήρωναν ούτε τις συνδρομές τους» (video)

O Σπύρος Μπιμπίλας πήγε καλεσμένος στην εκπομπή «T-Live». Ο ηθοποιός μίλησε για τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη και απάντησε για την ανοιχτή επιστολή...

Περικλής Κονδυλάτος: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από το «Survivor» (video)

Ο Περικλής Κονδυλάτος μίλησε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από το «Survivor» στην εκπομπή «Love it». Ο πρώην παίκτης του ριάλιτι επιβίωσης,...

Σοφία Παυλίδου: «Περιμένουμε να οριστεί η ημερομηνία της δίκης» (video)

Η Σοφία Παυλίδου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό». Η γνωστή ηθοποιός, μίλησε στην Φαίη Σκορδά και στον Γιώργο Λιάγκα για την πορεία που έχει...

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η συγκινητική ανάρτηση για τον Σάκη Μπουλά

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης φορτισμένος συναισθηματικά ανάρτησε ένα συγκινητικό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Σάκη Μπουλά για...

Λεωνίδας Κακούρης: «Δεν πρέπει να περπατάμε με σκυμμένο κεφάλι»

Ο Λεωνίδας Κακούρης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ειδικές Αποστολές». Ο γνωστός ηθοποιός, μίλησε «ανοιχτά» για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του θεάματος...