Μεγάλη απάτη για μια κληρονομιά

❱❱ Το κόλπο που πήγε να στήσει «δικηγόρος» με δόλωμα 16.672.229 ευρώ που άφησε πλούσιος ομογενής στην Αμερική

Με το στόμα ανοιχτό άφησε τον παραλήπτη στη Μαγνησία το μήνυμα που παρέλαβε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και τον ενημέρωνε ότι κληρονόμησε ένα ιλιγγιώδες ποσό, καθώς έδειχνε ότι προερχόταν από αξιόπιστο πρόσωπο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η κληρονομιά ενός ποσού που έφτανε τα 16.672.229 ευρώ δεν θα άφηνε κανέναν ασυγκίνητο. Το… «τυρί» ήταν τόσο μεγάλο που έκρυβε τη «φάκα», αφού ο αποστολέας του μηνύματος ζητούσε μόνο τα προσωπικά στοιχεία του δήθεν κληρονόμου για να προχωρήσει τη διαδικασία για την αποστολή του τεράστιου ποσού.

Όμως, ουσιαστικά, με τα σημαντικά προσωπικά στοιχεία στα χέρια του ο άγνωστος αποστολέας θα μπορούσε να στήσει οποιαδήποτε απάτη σε βάρος του «κληρονόμου» ή και να τον εκβιάσει.

Η υπόθεση, που είναι μια από τις πολλές της λεγόμενης «νιγηριανής απάτης» που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύφθηκε όταν ο ανυποψίαστος παραλήπτης δέχτηκε το επίμαχο μήνυμα με αποστολέα έναν άγνωστο, ο οποίος συστηνόταν ως δικηγόρος και ανέφερε ότι ένας πελάτης του πρώην διευθυντής πετρελαϊκών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που δήθεν ήταν συγγενής του υποψήφιου θύματος, σκοτώθηκε σε τροχαίο μαζί με την οικογένειά του στις 31 Ιανουαρίου 2015.

Στο μήνυμα ο «δικηγόρος» ανέφερε ότι έφτασε σε αδιέξοδο έπειτα από δύσκολη έρευνα που έκανε όλο αυτό το διάστημα για τον εντοπισμό συγγενών του «μεγιστάνα» μέσω πρεσβειών, προξενείων και του υπουργείου Εξωτερικών, και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει ο ίδιος πιθανούς συγγενείς μέσα από το διαδίκτυο, με βάση το επώνυμο του υποτιθέμενου… μακαρίτη πελάτη του.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, ο απατεώνας έκανε λόγο για «επαναπατρισμό της περιουσίας του πελάτη» ύψους 18.700.000 δολαρίων, που δήθεν βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζα των ΗΠΑ.

Όμως, τόνιζε ότι είχε προθεσμία μόλις 21 ημερών για να ενημερώσει ότι βρέθηκε ο συγγενής που θα κληρονομούσε το ιλιγγιώδες ποσό ώστε να μην κατασχεθεί.

Για αυτόν τον λόγο το υποψήφιο θύμα θα έπρεπε να στείλει τα προσωπικά στοιχεία του μέσα στην προθεσμία, ώστε ο «δικηγόρος» να κάνει τη διασταύρωση και να απελευθερωθεί το τεράστιο ποσό.

Δωρεά σε ορφανοτροφεία

Σύμφωνα με το email, το 45% από τα 16.672.229 θα λάμβανε ο ίδιος ο «δικηγόρος» ως αμοιβή, το 45% ο δήθεν συγγενής και ένα 10% θα δινόταν ως δωρεά σε ορφανοτροφεία!

Μάλιστα, για να βεβαιωθεί ότι το υποψήφιο θύμα θα τσιμπήσει το δόλωμα, ο αποστολέας του μηνύματος επικαλείτο διαδικασίες σύμφωνες με τον νόμο για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» και να προχωρήσει η απάτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του taxydromos.gr, τουλάχιστον δύο παρόμοιες περιπτώσεις καταγγέλλονται κάθε μήνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί τα προωθούν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι αρμόδια και συχνά κάνει συστάσεις μέσω ανακοινώσεων για να είναι προσεκτικοί οι πολίτες απέναντι σε τέτοια μηνύματα.

Διευκολύνσεις

Η απάτη είναι παρόμοια με την κλασική «νιγηριανή», κατά την οποία ο απατεώνας εμφανίζεται ως δήθεν υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στη Νιγηρία και ζητά διευκολύνσεις για να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους 20.000.000 έως και 30.000.000 δολαρίων, υποσχόμενος γενναία αμοιβή.

Οι απατεώνες επικαλούνται συνήθως ότι επέλεξαν το θύμα είτε μέσω επαγγελματικής ένωσης ή επιμελητηρίου, λόγω… αξιοπιστίας και φερεγγυότητας!

Μάλιστα, συχνά «σκανάρουν» έγγραφα που μοιάζουν με γνήσια τα οποία δήθεν πιστοποιούν την ιδιότητα του αποστολέα και την ύπαρξη του ποσού.

Όμως, στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκουν είναι να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία του θύματος ή να το πείσουν να τους αποστείλει ένα πόσο μερικών χιλιάδων ευρώ, δήθεν για να μεταφέρουν τραπεζικώς το σύνολο των χρημάτων.

Όταν το θύμα πέσει στην παγίδα, είτε έχει χάσει ένα σημαντικό ποσό ή έχει παραδώσει τα στοιχεία του με την απάτη να έχει ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»