Αποκάλυψη newsbreak.gr για τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

❱❱ Δεν εκλάπησαν ούτε εστάλησαν παράνομα στο εξωτερικό τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα …

… υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του πολυτεχνείου Karadeniz, İsmail Köse, λίγα 24ωρα μετά τα προκλητικά δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας να μπαίνει στον χορό της διεκδίκησης των ιστορικών αντικειμένων.

Την αποκάλυψη έκανε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα newsbreak.gr σε ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρονται οι απόψεις του Τούρκου καθηγητή, που τολμά να τα βάλει με τους «ανιστόρητους» συμπατριώτες του.

Ο Ισμέτ Ινονού

Αναφερόμενος στα χαμένα κειμήλια, ο Köse επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 1931 η κυβέρνηση Ισμέτ Ινονού είχε δώσει άδεια στο αίτημα της Ελλάδας για την παραλαβή των κειμηλίων που είχαν θάψει οι μοναχοί στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, μετά την ολοκληρωτική εκκένωση του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά το 1923.

Το αποτέλεσμα είναι αυτά να μην μπορούν να διεκδικηθούν, καθώς έφυγαν νόμιμα με κρατική συναίνεση.

Τα τρία σπουδαία έργα για τα οποία γίνεται σήμερα λόγος είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που αποδίδεται στον άγιο Λουκά, το γραμμένο σε περγαμηνή Ευαγγέλιο του οσίου Χριστόφορου και ένας σταυρός από Τίμιο Ξύλο που είχε δωρίσει στη μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ΄ της δυναστείας των Κομνηνών.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ