Νέα σελίδα στην «πράσινη ενέργεια»

❱❱ Παρουσία λαμπερών προσκεκλημένων θεμελιώθηκε στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας o σταθμός φυσικού αερίου της MYTILINEOSΣε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Ενεργειακό Κέντρο της MYTILINEOS, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, θεμελιώθηκε την Τετάρτη ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT). 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS Ευάγγελο Μυτιληναίο. Εκατοντάδες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την τελετή, μεταξύ αυτών μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, πρεσβευτές πολλών χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η MYTILINEOS, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες, τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τη MYTILINEOS και σχολίασε: «Με την πολύπλευρη παρουσία της στη βιομηχανία, η εταιρία εμπιστεύεται και πάλι τη χώρα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Ελληνες. Tο νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “πράσινης ενέργειας”».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μυτιληναίος έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ενέργειας της χώρας και από 20% που είναι σήμερα να φτάσει το 35% το 2030. Παράλληλα τόνισε ότι η MYTILINEOS συντάσσεται με αυτή την εθνική προσπάθεια και δεσμεύεται ότι στο μερίδιο που της αναλογεί η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή «πράσινη». Ως το τέλος του 2030 ο τομέας μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα.

Τεχνολογία αιχμής

Το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος είναι της τάξης των 300.000.000 ευρώ και η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE). Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας – Protergia της MYTILINEOS, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος».

Η MYTILINEOS υποστηρίζει την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ