Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Αθώοι οι ιερείς που κατηγορούνταν για διάδοση fake news για την πανδημία...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισαν ο ηγούμενος,...

«Power of Love» με Μπακοδήμου (;) παρουσιάστρια

Σας έλειψε... η δύναμη της αγάπης; Μην παραπονιέστε, επανέρχεται!...

Αποστολή της «Espresso» στην Σάμο που φλέγεται (Β’ Μέρος)

Ένας μετανάστης αντιστοιχεί πλέον σε καθέναν από τους περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους στο Βαθύ της Σάμου!

Από τη Νάντια Αλεξίου

Μια ισορροπία που, αν υλοποιηθούν τα σχέδια για τη δημιουργία νέου hot spot, θα διαταραχθεί εις βάρος των Ελλήνων, οι οποίοι ήδη έχουν δει τους ρυθμούς της ζωής τους να αλλάζουν ριζικά και ζουν υπό το καθεστώς μόνιμου φόβου. Είχαν μάθει να αφήνουν το κλειδί πάνω στο μηχανάκι ή στο αυτοκίνητό τους.

Σήμερα το διπλοασφαλίζουν και παίρνουν το κλειδί μαζί τους, αλλά και πάλι δεν νιώθουν ασφαλείς, λόγω της μόνιμης παρουσίας χιλιάδων αλλοδαπών. Από τον ενεργό πληθυσμό περίπου 3.000 ατόμων δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αλλάξει τη ζωή τους, καθώς έχουν μετακομίσει στα χωριά τους, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

ESR 1601 007 CMYK

Οι μετακινήσεις

Οι μαθητές όλων των ηλικιών δεν κινούνται στο Βαθύ χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους, λόγω της λειτουργίας του ΚΥΤ στο παλαιό πεδίο βολής μέσα στην πόλη, που έχει προκαλέσει δυσλειτουργία. Η δομή λειτουργεί ως ανοιχτή, αλλά κάτω από το ΚΥΤ λειτουργούν δύο νηπιαγωγεία και δύο σχολεία.

Ως το 2015 οι μεταναστευτικές ροές δεν απασχολούσαν τους Σαμιώτες, καθώς όσοι έφταναν στο νησί παρέμεναν για λίγο και στη συνέχεια έβγαζαν εισιτήρια για την ενδοχώρα. Όμως, ο αριθμός των μεταναστών έχει πλέον ξεπεράσει τους 8.100. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο έφτασαν στο νησί 934 μετανάστες σε 424 μεταφορές.

Και δεν είναι μόνο στη Σάμο το πρόβλημα, αφού οι καταγεγραμμένοι στα ΚΥΤ του βορειοανατολικού Αιγαίου μετανάστες έφταναν ως πριν από έναν μήνα τους 42.000, με έντονη αυξητική τάση! Για τις 22-23 Ιανουαρίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπου θα γίνουν και συλλαλητήρια.

Οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, θα κλείσουν, ενώ δεν αποκλείεται οι κάτοικοι να αποκλείσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Αντιπροσωπία θα βρεθεί στην Αθήνα για να επιδώσει ψήφισμα στη Βουλή.

«Το μέρος μου ναυάγησε» λέει Μικρασιάτης πρόσφυγας

«Παπακοσμάς Βασίλειος, του Λεωνίδα, εκ πατρός Μικρασιάτου, πρόσφυγας δηλαδή» συστήνεται ο πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών και κάτοικος Βαθέος, που πλησιάζει τα 80 του χρόνια. «Ήμουν αντίθετος από την αρχή με αυτή την αθρόα, αλόγιστη εισροή ανθρώπων, που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, από πού έρχονται, τι ποινικό μητρώο έχουν. Εμένα ο πατέρας μου ήρθε στη Σάμο γιατί ήταν Έλληνας ορθόδοξος, ήρθε στην πατρίδα, δεν πήγε στο Σουδάν, στη Νιγηρία ή τη Συρία. Ήρθε πρόσφυγας από ελληνική γη σε ελληνική γη. Εμένα με νοιάζει ο τόπος μου, η Σάμος, που έχει ναυαγήσει. Αυτοί που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, τέως και νυν, μας λένε ψέματα».

Ξέσπασμα

Ο Βασίλης Παπακοσμάς δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει η κατάσταση και θα επανέλθει ο τόπος στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, αν η κυβέρνηση δεν απομακρύνει από το νησί τους μετανάστες. Ωστόσο, απαντά σε όσους έχουν χαρακτηρίσει «ακραίους» τους κατοίκους της Σάμου: «Να έρθουν αυτοί να τους πάρουν στα σπίτια τους! Κι αν έχουν δουλειές, να τους πάρουν και στις δουλειές τους, αν είναι τόσο θετικοί! Και να μην τους βάλουν στους κήπους να κοιμηθούν, να τους βάλουν στα κρεβάτια τους! Από μακριά είμαι και εγώ φιλάνθρωπος!» λέει.

Ο 80χρονος Μικρασιάτης διαμαρτύρεται για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Σάμου, το οποίο, όπως λέει, υπήρξε ένα εξαιρετικό νοσηλευτικό ίδρυμα: «Σήμερα είναι το χειρότερο. Ζήτησα ραντεβού μετά από 42 χρόνια ασφάλιση, 10.870 ένσημα δουλεμένα, και με βάλανε μετά από δύο μήνες! Και επειδή δεν έχω να πάω σε ιδιώτη, θα περιμένω στη σειρά μου τον οφθαλμίατρο. Μας έχουν αφήσει και αντιμετωπίζουμε μόνοι μας την κατάσταση που οι πολιτικές τους δημιούργησαν στη Σάμο» καταλήγει.

Μαχαιρώματα σε μια πόλη «φάντασμα»

φ6 ξεγυρ
Ο οικονομολόγος Γιώργος Καλτάκης

Με σπουδές οικονομολόγου, ο Γιώργος Καλτάκης κινείται ανάμεσα σε Σάμο και Αθήνα, καθώς ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Mana-gement. Η πρώτη φορά που επέστρεψε στο Βαθύ ήταν για τον ίδιο αιφνιδιαστική απογοήτευσης.

«Καθημερινά μεταξύ τους υπάρχουν διενέξεις που αρκετές φορές οδηγούν σε αλληλομαχαιρώματα, αλλά και λεηλασίες σπιτιών, παρεμπόριο και γενικότερα καταστάσεις που οι κάτοικοι δεν είχαμε συνηθίσει στη μικρή μας πόλη. Κάθε φορά που θα επισκεφτώ το νησί η κατάσταση είναι χειρότερη» λέει.

Μια βόλτα στο Βαθύ σε βοηθάει να καταλάβεις πως πλέον δεν βρίσκεσαι σε εκείνη την πόλη με τους χαμογελαστούς κατοίκους, αλλά σε μια μικρή πόλη όπου οι ντόπιοι κατεβαίνουν μόνο για δουλειές το πρωί και οι μετανάστες κυκλοφορούν ολημερίς για να βρουν δωρεάν Wi-Fi και να σκοτώσουν την ώρα τους.

«Η μεταναστευτική κρίση έχει καταστρέψει την καθημερινότητα των πολιτών της πρωτεύουσας, μετατρέποντάς τη σε μια πόλη-φάντασμα… Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα απογεύματα πριν από την Πρωτοχρονιά σε μια στολισμένη πλατεία δεν έπαιζε κανένα παιδάκι, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά υπήρχαν μόνο παρέες μεταναστών να χορεύουν και να πίνουν μπίρες» περιγράφει ο Γιώργος Καλτάκης. Προφανώς η τοπική κοινωνία δεν έχει τη δύναμη να λύσει το γιγάντιο πρόβλημα.

«Οι ΜΚΟ κάνουν σκόπιμα επέλαση στο νησί… Βρήκαν πάτημα στην αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να παρέχει δουλειές, αξιοπρεπείς μισθούς και ποιότητα ζωής στους νησιώτες. Οι φόροι τρέχουν, οι μισθοί είναι στο ναδίρ και, από την άλλη, ο τουρισμός που συντηρούσε το νησί μας ολοένα και μειώνεται με την τεράστια δυσφήμηση των νησιών στο εξωτερικό» προσθέτει και συμπληρώνει: «Ο κόσμος δεν έχει διάθεση να κυκλοφορήσει, ίσως και να φοβάται. Οι εμπορικοί δρόμοι με τα μαγαζιά ερημώνουν, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Έτσι, λοιπόν, οι ΜΚΟ καιροφυλακτούν για να κατακτήσουν τις πόλεις με οικονομικό πόλεμο, εξυπηρετώντας μάλλον κάποια συμφέροντα. Ποιων, άραγε, τα συμφέροντα; Εγώ δεν γνωρίζω να σας πω…»

«Δεν είναι ρατσιστές»

Οι κάτοικοι της Σάμου, λέει ο Γιώργος Καλτάκης, δεν διαμαρτύρονται επειδή είναι ρατσιστές, αλλά γιατί δεν αντέχουν αυτόν τον υπερπληθυσμό από χιλιάδες μετανάστες που η συμπεριφορά τους, λόγω της διαφορετικής πολιτισμικής κουλτούρας τους, δημιουργεί προβλήματα: «Ακόμη και… Σκανδιναβοί να ήταν, το ίδιο θα συνέβαινε, αν είχαν την ίδια συμπεριφορά! Οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχώς, δεν σέβονται το μέρος που τους φιλοξενεί. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν, είναι μονόδρομος…»

Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως η τοπική κοινωνία πληρώνει το γεγονός ότι είναι ευκολόπιστη: «Είμαστε εξιλαστήρια θύματα των πολιτικών που κατ’ επανάληψη ψηφίζουμε. Οι πιέσεις πρέπει να ασκούνται στην κεντρική εξουσία. Πόσο αξιοθαύμαστοι θα ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών που πλήττονται από το Μεταναστευτικό, αν ανεξαρτητοποιούνταν και έκαναν μια κοινοβουλευτική ομάδα που να πιέζει μη ψηφίζοντας τα νομοσχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης! Τότε, ίσως τους υπολόγιζαν! Σε τέτοιους βουλευτές θα πιστεύαμε όλοι!»

Ο Γιώργος Καλτάκης καταλήγει λέγοντας ότι οι κάτοικοι και οι πολιτικοί πρέπει να συμπορευτούν: «Να αναλογιστούν πως χρωστούν στον τόπο μας… Και ο τόπος αυτός πρέπει πάση θυσία να ξαναγίνει δικός μας! Το οφείλουμε στην Ιστορία μας!» αναφέρει.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Δήμητρα Ζέρβα: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την ανακοίνωση του προέδρου...

Με χιούμορ απάντησε ο Κουτσόπουλος στις φήμες για χωρισμό από τη Μιχαλοπούλου

Ποιος χώρισε; Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος πάντως όχι. Παρά τις...

4amea: Γιορτή – υπόκλιση στην ηρωίδα μητέρα

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η 4amea της...

Ο Μουτσινάς Σκάι… μύτη ξανά στην τηλεόραση

Στο... παρά πέντε φλερτάρει με τον Σκάι ο Νίκος...