Κυριακή 16|02|2020
ΑΡΧΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αποστολή της «Espresso» στην Σάμο που φλέγεται (Β’ Μέρος)

Αποστολή της «Espresso» στην Σάμο που φλέγεται (Β’ Μέρος)

Ένας μετανάστης αντιστοιχεί πλέον σε καθέναν από τους περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους στο Βαθύ της Σάμου!

Από τη Νάντια Αλεξίου

Μια ισορροπία που, αν υλοποιηθούν τα σχέδια για τη δημιουργία νέου hot spot, θα διαταραχθεί εις βάρος των Ελλήνων, οι οποίοι ήδη έχουν δει τους ρυθμούς της ζωής τους να αλλάζουν ριζικά και ζουν υπό το καθεστώς μόνιμου φόβου. Είχαν μάθει να αφήνουν το κλειδί πάνω στο μηχανάκι ή στο αυτοκίνητό τους.

Σήμερα το διπλοασφαλίζουν και παίρνουν το κλειδί μαζί τους, αλλά και πάλι δεν νιώθουν ασφαλείς, λόγω της μόνιμης παρουσίας χιλιάδων αλλοδαπών. Από τον ενεργό πληθυσμό περίπου 3.000 ατόμων δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αλλάξει τη ζωή τους, καθώς έχουν μετακομίσει στα χωριά τους, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Οι μετακινήσεις

Οι μαθητές όλων των ηλικιών δεν κινούνται στο Βαθύ χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους, λόγω της λειτουργίας του ΚΥΤ στο παλαιό πεδίο βολής μέσα στην πόλη, που έχει προκαλέσει δυσλειτουργία. Η δομή λειτουργεί ως ανοιχτή, αλλά κάτω από το ΚΥΤ λειτουργούν δύο νηπιαγωγεία και δύο σχολεία.

Ως το 2015 οι μεταναστευτικές ροές δεν απασχολούσαν τους Σαμιώτες, καθώς όσοι έφταναν στο νησί παρέμεναν για λίγο και στη συνέχεια έβγαζαν εισιτήρια για την ενδοχώρα. Όμως, ο αριθμός των μεταναστών έχει πλέον ξεπεράσει τους 8.100. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο έφτασαν στο νησί 934 μετανάστες σε 424 μεταφορές.

Και δεν είναι μόνο στη Σάμο το πρόβλημα, αφού οι καταγεγραμμένοι στα ΚΥΤ του βορειοανατολικού Αιγαίου μετανάστες έφταναν ως πριν από έναν μήνα τους 42.000, με έντονη αυξητική τάση! Για τις 22-23 Ιανουαρίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπου θα γίνουν και συλλαλητήρια.

Οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, θα κλείσουν, ενώ δεν αποκλείεται οι κάτοικοι να αποκλείσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Αντιπροσωπία θα βρεθεί στην Αθήνα για να επιδώσει ψήφισμα στη Βουλή.

«Το μέρος μου ναυάγησε» λέει Μικρασιάτης πρόσφυγας

«Παπακοσμάς Βασίλειος, του Λεωνίδα, εκ πατρός Μικρασιάτου, πρόσφυγας δηλαδή» συστήνεται ο πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών και κάτοικος Βαθέος, που πλησιάζει τα 80 του χρόνια. «Ήμουν αντίθετος από την αρχή με αυτή την αθρόα, αλόγιστη εισροή ανθρώπων, που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, από πού έρχονται, τι ποινικό μητρώο έχουν. Εμένα ο πατέρας μου ήρθε στη Σάμο γιατί ήταν Έλληνας ορθόδοξος, ήρθε στην πατρίδα, δεν πήγε στο Σουδάν, στη Νιγηρία ή τη Συρία. Ήρθε πρόσφυγας από ελληνική γη σε ελληνική γη. Εμένα με νοιάζει ο τόπος μου, η Σάμος, που έχει ναυαγήσει. Αυτοί που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, τέως και νυν, μας λένε ψέματα».

Ξέσπασμα

Ο Βασίλης Παπακοσμάς δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει η κατάσταση και θα επανέλθει ο τόπος στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, αν η κυβέρνηση δεν απομακρύνει από το νησί τους μετανάστες. Ωστόσο, απαντά σε όσους έχουν χαρακτηρίσει «ακραίους» τους κατοίκους της Σάμου: «Να έρθουν αυτοί να τους πάρουν στα σπίτια τους! Κι αν έχουν δουλειές, να τους πάρουν και στις δουλειές τους, αν είναι τόσο θετικοί! Και να μην τους βάλουν στους κήπους να κοιμηθούν, να τους βάλουν στα κρεβάτια τους! Από μακριά είμαι και εγώ φιλάνθρωπος!» λέει.

Ο 80χρονος Μικρασιάτης διαμαρτύρεται για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Σάμου, το οποίο, όπως λέει, υπήρξε ένα εξαιρετικό νοσηλευτικό ίδρυμα: «Σήμερα είναι το χειρότερο. Ζήτησα ραντεβού μετά από 42 χρόνια ασφάλιση, 10.870 ένσημα δουλεμένα, και με βάλανε μετά από δύο μήνες! Και επειδή δεν έχω να πάω σε ιδιώτη, θα περιμένω στη σειρά μου τον οφθαλμίατρο. Μας έχουν αφήσει και αντιμετωπίζουμε μόνοι μας την κατάσταση που οι πολιτικές τους δημιούργησαν στη Σάμο» καταλήγει.

Μαχαιρώματα σε μια πόλη «φάντασμα»

Ο οικονομολόγος Γιώργος Καλτάκης

Με σπουδές οικονομολόγου, ο Γιώργος Καλτάκης κινείται ανάμεσα σε Σάμο και Αθήνα, καθώς ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Mana-gement. Η πρώτη φορά που επέστρεψε στο Βαθύ ήταν για τον ίδιο αιφνιδιαστική απογοήτευσης.

«Καθημερινά μεταξύ τους υπάρχουν διενέξεις που αρκετές φορές οδηγούν σε αλληλομαχαιρώματα, αλλά και λεηλασίες σπιτιών, παρεμπόριο και γενικότερα καταστάσεις που οι κάτοικοι δεν είχαμε συνηθίσει στη μικρή μας πόλη. Κάθε φορά που θα επισκεφτώ το νησί η κατάσταση είναι χειρότερη» λέει.

Μια βόλτα στο Βαθύ σε βοηθάει να καταλάβεις πως πλέον δεν βρίσκεσαι σε εκείνη την πόλη με τους χαμογελαστούς κατοίκους, αλλά σε μια μικρή πόλη όπου οι ντόπιοι κατεβαίνουν μόνο για δουλειές το πρωί και οι μετανάστες κυκλοφορούν ολημερίς για να βρουν δωρεάν Wi-Fi και να σκοτώσουν την ώρα τους.

«Η μεταναστευτική κρίση έχει καταστρέψει την καθημερινότητα των πολιτών της πρωτεύουσας, μετατρέποντάς τη σε μια πόλη-φάντασμα… Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα απογεύματα πριν από την Πρωτοχρονιά σε μια στολισμένη πλατεία δεν έπαιζε κανένα παιδάκι, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά υπήρχαν μόνο παρέες μεταναστών να χορεύουν και να πίνουν μπίρες» περιγράφει ο Γιώργος Καλτάκης. Προφανώς η τοπική κοινωνία δεν έχει τη δύναμη να λύσει το γιγάντιο πρόβλημα.

«Οι ΜΚΟ κάνουν σκόπιμα επέλαση στο νησί… Βρήκαν πάτημα στην αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να παρέχει δουλειές, αξιοπρεπείς μισθούς και ποιότητα ζωής στους νησιώτες. Οι φόροι τρέχουν, οι μισθοί είναι στο ναδίρ και, από την άλλη, ο τουρισμός που συντηρούσε το νησί μας ολοένα και μειώνεται με την τεράστια δυσφήμηση των νησιών στο εξωτερικό» προσθέτει και συμπληρώνει: «Ο κόσμος δεν έχει διάθεση να κυκλοφορήσει, ίσως και να φοβάται. Οι εμπορικοί δρόμοι με τα μαγαζιά ερημώνουν, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Έτσι, λοιπόν, οι ΜΚΟ καιροφυλακτούν για να κατακτήσουν τις πόλεις με οικονομικό πόλεμο, εξυπηρετώντας μάλλον κάποια συμφέροντα. Ποιων, άραγε, τα συμφέροντα; Εγώ δεν γνωρίζω να σας πω…»

«Δεν είναι ρατσιστές»

Οι κάτοικοι της Σάμου, λέει ο Γιώργος Καλτάκης, δεν διαμαρτύρονται επειδή είναι ρατσιστές, αλλά γιατί δεν αντέχουν αυτόν τον υπερπληθυσμό από χιλιάδες μετανάστες που η συμπεριφορά τους, λόγω της διαφορετικής πολιτισμικής κουλτούρας τους, δημιουργεί προβλήματα: «Ακόμη και… Σκανδιναβοί να ήταν, το ίδιο θα συνέβαινε, αν είχαν την ίδια συμπεριφορά! Οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχώς, δεν σέβονται το μέρος που τους φιλοξενεί. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν, είναι μονόδρομος…»

Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως η τοπική κοινωνία πληρώνει το γεγονός ότι είναι ευκολόπιστη: «Είμαστε εξιλαστήρια θύματα των πολιτικών που κατ’ επανάληψη ψηφίζουμε. Οι πιέσεις πρέπει να ασκούνται στην κεντρική εξουσία. Πόσο αξιοθαύμαστοι θα ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών που πλήττονται από το Μεταναστευτικό, αν ανεξαρτητοποιούνταν και έκαναν μια κοινοβουλευτική ομάδα που να πιέζει μη ψηφίζοντας τα νομοσχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης! Τότε, ίσως τους υπολόγιζαν! Σε τέτοιους βουλευτές θα πιστεύαμε όλοι!»

Ο Γιώργος Καλτάκης καταλήγει λέγοντας ότι οι κάτοικοι και οι πολιτικοί πρέπει να συμπορευτούν: «Να αναλογιστούν πως χρωστούν στον τόπο μας… Και ο τόπος αυτός πρέπει πάση θυσία να ξαναγίνει δικός μας! Το οφείλουμε στην Ιστορία μας!» αναφέρει.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Ο… αινιγματικός Χάρης Βαρθακούρης παραδέχτηκε πως θα παρουσιάζει το νέο «Big Brother»!

...
image

Μαρία Μπεκατώρου: «Γιατί δεν θα παρουσίαζα ποτέ το Big Brother» – Πρεμιέρα απόψε για το YFSF

...
image

Έξω από τα δόντια τα είπε η Δήμητρα Αλεξανδράκη για το “My Style Rocks”: «Με μείωσαν, δεν έπρεπε να έχω πάει εξαρχής» (video)

...
image

Τελικά πόσο γνωρίζονται Ελένη Χατζίδου και Ετεοκλής Παύλου; (video)

...
image

Αξιαγάπητο μωρό σκάει στα γέλια κάθε φορά που η μητέρα του φτερνίζεται (video)

...
image

Δεν θα πεινάσει τελικά ο πρίγκιπας Χάρι! Πήρε για την «πρώτη του» στο Μαϊάμι 1.000.000$!

...
image

Η Τζένιφερ Άνιστον «μεγάλη απούσα» της βραδιάς των Όσκαρ! Όμως μας είπε γιατί…

...
image

Γυναίκα από τη Μόσχα μάζεψε στο σπίτι της 130 γάτες και έγινε viral (video)

...
image

Στον αέρα από αύριο το Mega – Αυτό είναι το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας

...
image

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

...

COVER STORY

Μπήκε ο δαίμονας μέσα μου…

❱❱ Εσπασαν τα ισόβια του «μαχαιροβγάλτη της Βοιωτίας», που έσφαξε τη νύφη του ❱❱ Οι δικαιολογίες για τα «μάγια» και η οργή των συγγενών...

Μήδεια ετών 27 γέννησε και πέταξε το μωράκι της μέσα στη θάλασσα

Φρίκη προκαλεί η υπόθεση του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην παραλία της Αγυιάς Πατρών, όπου το πέταξε η μητέρα του λίγες ώρες αφότου το...

Νο 1 ύποπτος ο πατέρας της Βαλεντίν

Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν, η οποία δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την προπαραμονή...

Απολογήθηκε η σύζυγος του Νίκου Μέντζου που κατηγορείται ότι τον σκότωσε!

Στην αθωότητά της επέμεινε στην απολογία της η χήρα του 46χρονου δασκάλου Νίκου Μέντζου, στη δίκη που συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου...

«Παζάρι» υιοθεσίας από ΜΚΟ

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η σκοτεινή υπόθεση εξαφάνισης της 7χρονης Βαλεντίν από το Παγκράτι, αφού ο πατέρας της έβαλε «στο κάδρο» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέλη...

«Ιός» του χάους από το «φεγγάρι του χιονιά»!

Η Ευρώπη σείεται, τα Βαλκάνια φλέγονται και η χώρα μας θα βρεθεί στη δίνη εχθρών εντός και εκτός των συνόρων μας! Ο πόλεμος για...

Διπλή ζωή για τον βασανιστή των ιερόδουλων

Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις για το ποινικό και... ψυχιατρικό παρελθόν των δύο Βούλγαρων σαδιστών που έγιναν δήμιοι ψυχών για τουλάχιστον τρεις ιερόδουλες από την...

Βασανιστές ιερόδουλων! Τις σακάτευαν στο ξύλο, τις βίαζαν και τις λήστευαν

Τα πλέον διεστραμμένα σενάρια αρρωστημένης βίας από την τηλεοπτική σειρά «Criminal Minds» θυμίζουν τα ραντεβού του τρόμου που έκλειναν δύο σεσημασμένοι Βούλγαροι σε «ιέρειες»...