Δευτέρα 17|02|2020
ΑΡΧΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Φαντάσματα» σε νεκρή πόλη

«Φαντάσματα» σε νεκρή πόλη

«Είμαστε μακριά από την Αθήνα για να νοιάζονται για εμάς»

Η Κλαίρη Βακρά, μητέρα μιας 16χρονης μαθήτριας, εργάζεται ως λογίστρια. Ανήκει στους τυχερούς, όπως εξηγεί, γιατί είχε εναλλακτική λύση για να φύγει από το Βαθύ.

«Άπλωνα ρούχα στο σπίτι και την επόμενη μέρα τα είχαν κλέψει! Μια, δυο, τρεις, πήραμε την απόφαση… Ήμασταν τυχεροί που έχουμε το χωριό. Τα μαζέψαμε και πήγαμε εκεί για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η κυρία Βακρά εκφράζει την πικρία της για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει το νησί της. «Μας λένε για σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό στη Σάμο… Δεν έχουν! Στο Βαθύ έχει σήμερα 8.000 μετανάστες και λένε ότι θα τους μεταφέρουν στο νέο, στο Ζερβό. Και το Βαθύ θα συνεχίσει να λειτουργεί, και το Ζερβό θα δημιουργήσουν, και θα λειτουργούν παράλληλα! Δυστυχώς, η Σάμος είναι πολύ μακριά από την Αθήνα για να νοιάζονται για μας, για τα παιδιά και το πώς ζούμε εμείς καθημερινά». Φίλη και συνάδελφός της λογίστρια είναι και η Μαριάννα Γαλιώτη. Στην ερώτηση κατά πόσο επηρέασε το Μεταναστευτικό την αγορά στο Βαθύ, είναι απόλυτη.

Σκυθρωπές και προβληματισμένες η Κλαίρη Βακρά και η Μαριάννα Γαλιώτη

«Έκλεισαν και κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις. Δεν βγαίνουν στα έξοδα και τα έσοδά τους έχουν μειωθεί, γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος, δεν αγοράζει, δεν κινείται η αγορά. Κάποιοι λίγοι έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους, αλλά το Βαθύ έχει υποβαθμιστεί από τη λειτουργία του ΚΥΤ που είναι μέσα στην πόλη» λέει και περιγράφει την εισβολή που δέχθηκε γείτονάς της: «Απέναντι, σε σπίτι που ήταν μέσα ο ιδιοκτήτης, μπήκε ένας, έβγαλε σφυρί και τον απείλησε! Ευτυχώς, δεν είχαμε τα χειρότερα…»

«Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάστασης είναι απόντες»

Από την κυβερνητική παράταξη προέρχεται ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με έδρα το Βαθύ και ο κάτοικος του νησιού Ελισσαίος Μαυρατζώτης.

Ωστόσο, παρακολουθεί με αγωνία και οργή τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και δεν διστάζει να κατηγορήσει αυτούς που μετέτρεψαν σε εστία φόβου και ανησυχίας την άλλοτε φιλήσυχη και ειρηνική κοινωνία.

«Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δύσκολης κατάστασης, δηλαδή οι κυβερνώντες, είναι απόντες από τα πάντα! Αρκούνται στις παλαιότερες αλλά και τις πρόσφατες υποσχέσεις, που δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο» καταγγέλλει και προσθέτει ότι φοβάται πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει: «Κατά μια άλλη άποψη, όλα αυτά γίνονται με σχέδιο ώστε να εξαναγκαστεί η κοινωνία να συναινέσει σε νέες δομές και σχέδια για μακροχρόνια παραμονή των μεταναστών».

Ο δημοτικός σύμβουλος καλεί τους συντοπίτες του να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο τους: «Ένα πρέπει να είναι το ζητούμενο από αυτούς που με τις αποφάσεις τους έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στον τόπο μας και που μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας με ανάλγητο τρόπο. Το μόνο που ζητάμε είναι εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας!» Από τη θέση του αιρετού, ο Ελισσαίος Μαυρατζώτης αναγνωρίζει τις ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Δημόσια υγεία

«Η Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, έχει μέγιστο καθήκον να παλέψει για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία, την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης, την προστασία της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού».

Όπως λέει, ο δήμος θα αγωνιστεί για να αποτραπεί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όπως κατήγγειλε σταθερά και σθεναρά την πολιτική του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στο ευαίσθητο εθνικά ακριτικό νησί.

«Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας είναι πρώτιστο καθήκον του ελληνικού κράτους, ώστε να αποδώσουν επιτέλους οι διαδικασίες αποσυμφόρησης χωρίς νέες εισροές. Απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ελέγξει αποτελεσματικά τον ρόλο των διάφορων ΜΚΟ και να αυστηροποιήσει τις ποινές καταδίκης των λαθροδιακινητών» καταλήγει.

«Η Σάμος έγινε ένα απέραντο hot spot δυστυχίας»

Η 25χρονη δικηγόρος Αθανασία Καλτάκη είναι δίδυμη αδελφή του οικονομολόγου Γιώργου Καλτάκη, με καταγωγή από το Βαθύ. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στη Σάμο και να εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο μαζί με τον πατέρα της.

Όπως όλοι οι συντοπίτες της στο νησί, βιώνει και αυτή τις συνέπειες του Μεταναστευτικού. «Όταν αποφοίτησα από τη Νομική πήρα την απόφαση να επιστρέψω στον τόπο μου, κάτι που αρκετοί συνομήλικοί μου διστάζουν να κάνουν. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια ζω και εργάζομαι στην πόλη της Σάμου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενα. Το Μεταναστευτικό αποτελεί πλέον το μείζον πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Το πρόβλημα αυτό εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε και μαστίζει ανελέητα το Βαθύ, σκορπίζοντας δικαιολογημένα φόβο στους κατοίκους».

Όπως υποστηρίζει η νεαρή δικηγόρος, η πολυπλοκότητα του Μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την αδιαφορία ορισμένων, την πολιτική εξαπάτηση και τα «χρηματικά οφέλη που χρυσώνουν το χάπι κλείνοντας στόματα» μετέτρεψαν το Βαθύ σε μια «νεκρή, σκοτεινή πόλη». «Νιώθω θλίψη που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα αυτό που κάποτε βιώσαμε εμείς ως παιδιά. Οι φωνές των πολιτών είναι αυτές που έχουν τη δύναμη στη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Ήρθε η στιγμή που πρέπει το συμφέρον του τόπου μας να μπει πάνω από προσωπικά οφέλη, κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις. Ήρθε η ώρα που πρέπει, με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας, να μετατρέψουμε το νησί μας από απέραντο hot spot δυστυχίας σε ένα νησί φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε, αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει» σημειώνει η Αθανασία Καλτάκη.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

O Λάμπης Λιβιεράτος εξηγεί γιατί δεν φοβήθηκε να τσαλακωθεί στο Your Face Sounds Familiar (video)

...
image

Ελένη Βιτάλη: «Δεν ζω για να τραγουδάω, κάνω κι άλλα πράγματα» (video)

...
image

Μάρω Κοντού: «Αισθάνομαι 45, έτσι περπατώ και φέρομαι» (video)

...
image

Οι… βρόμικες συνήθειες ανδρών και γυναικών στο μπάνιο

...
image

Για πολλά… Όσκαρ η νέα, άκρως αποκαλυπτική selfie της Τζένιφερ Λόπεζ!

...
image

Η Σοφιάνα Σπίνουλα μπαίνει στο «My Style Rocks» και το παιχνίδι… τώρα αρχίζει! (video)

...
image

Η Τάνια Μπρεάζου ως Ariana Grande νικήτρια του πρώτου Your Face Sounds Familiar (video)

...
image

Το πιο γρήγορο ασθενοφόρο! Αφού χτύπησε πεζό, τον μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο (video)

...
image

H Μαίρη Συνατσάκη έντυσε το κορμί της με τις αισχρές λέξεις όσων την έβρισαν

...
image

Η Μαρία Μπακοδήμου «δοκιμάζει» ζευγάρια για το «Power Couple»

...

COVER STORY

Μας κρύβουν την αλήθεια για τον κορονοϊό

Τρόμο και ανατριχίλα προκαλεί η αποκάλυψη ενός αυτοεξόριστου Κινέζου Κροίσου, που τα τελευταία πέντε χρόνια ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, ότι η κυβέρνηση της χώρας...

Ο φονιάς του Μέντζου κυκλοφορεί ελεύθερος

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου του άτυχου 46χρονου δασκάλου Νίκου Μέντζου στο Αγρίνιο ξεκινούν και πάλι...

Μπήκε ο δαίμονας μέσα μου…

❱❱ Εσπασαν τα ισόβια του «μαχαιροβγάλτη της Βοιωτίας», που έσφαξε τη νύφη του ❱❱ Οι δικαιολογίες για τα «μάγια» και η οργή των συγγενών...

Μήδεια ετών 27 γέννησε και πέταξε το μωράκι της μέσα στη θάλασσα

Φρίκη προκαλεί η υπόθεση του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην παραλία της Αγυιάς Πατρών, όπου το πέταξε η μητέρα του λίγες ώρες αφότου το...

Νο 1 ύποπτος ο πατέρας της Βαλεντίν

Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν, η οποία δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την προπαραμονή...

Απολογήθηκε η σύζυγος του Νίκου Μέντζου που κατηγορείται ότι τον σκότωσε!

Στην αθωότητά της επέμεινε στην απολογία της η χήρα του 46χρονου δασκάλου Νίκου Μέντζου, στη δίκη που συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου...

«Παζάρι» υιοθεσίας από ΜΚΟ

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η σκοτεινή υπόθεση εξαφάνισης της 7χρονης Βαλεντίν από το Παγκράτι, αφού ο πατέρας της έβαλε «στο κάδρο» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέλη...

«Ιός» του χάους από το «φεγγάρι του χιονιά»!

Η Ευρώπη σείεται, τα Βαλκάνια φλέγονται και η χώρα μας θα βρεθεί στη δίνη εχθρών εντός και εκτός των συνόρων μας! Ο πόλεμος για...