Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Πορνό, όπλα, τιμωρίες και δωροδοκίες ανωμαλίας στο σπίτι της απόλυτης φρίκης στα...

Οι ομαδικοί βιασμοί από τον πατέρα τους, τους κολλητούς...

Ηλιάνα Μαυρομάτη: Το νέο σουξέ της ΤV!

Από τις σπουδές φυσικής στην Αγγλία, στο θεατρικό σανίδι...

Φρέσκοι, «χρυσοί» έρωτες στα κοσμικά σαλόνια!

Τα τρία ερωτευμένα ζευγάρια που έκλεψαν την παράσταση στο...

Η παράδοση της Γαλλίας με την Πολωνία και το αήττητο της Αγγλίας...

Η Ολλανδία και η Αργεντινή είναι οι 2 πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν στα...

«Φαντάσματα» σε νεκρή πόλη

«Είμαστε μακριά από την Αθήνα για να νοιάζονται για εμάς»

Η Κλαίρη Βακρά, μητέρα μιας 16χρονης μαθήτριας, εργάζεται ως λογίστρια. Ανήκει στους τυχερούς, όπως εξηγεί, γιατί είχε εναλλακτική λύση για να φύγει από το Βαθύ.

«Άπλωνα ρούχα στο σπίτι και την επόμενη μέρα τα είχαν κλέψει! Μια, δυο, τρεις, πήραμε την απόφαση… Ήμασταν τυχεροί που έχουμε το χωριό. Τα μαζέψαμε και πήγαμε εκεί για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η κυρία Βακρά εκφράζει την πικρία της για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει το νησί της. «Μας λένε για σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό στη Σάμο… Δεν έχουν! Στο Βαθύ έχει σήμερα 8.000 μετανάστες και λένε ότι θα τους μεταφέρουν στο νέο, στο Ζερβό. Και το Βαθύ θα συνεχίσει να λειτουργεί, και το Ζερβό θα δημιουργήσουν, και θα λειτουργούν παράλληλα! Δυστυχώς, η Σάμος είναι πολύ μακριά από την Αθήνα για να νοιάζονται για μας, για τα παιδιά και το πώς ζούμε εμείς καθημερινά». Φίλη και συνάδελφός της λογίστρια είναι και η Μαριάννα Γαλιώτη. Στην ερώτηση κατά πόσο επηρέασε το Μεταναστευτικό την αγορά στο Βαθύ, είναι απόλυτη.

2 1
Σκυθρωπές και προβληματισμένες η Κλαίρη Βακρά και η Μαριάννα Γαλιώτη

«Έκλεισαν και κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις. Δεν βγαίνουν στα έξοδα και τα έσοδά τους έχουν μειωθεί, γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος, δεν αγοράζει, δεν κινείται η αγορά. Κάποιοι λίγοι έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους, αλλά το Βαθύ έχει υποβαθμιστεί από τη λειτουργία του ΚΥΤ που είναι μέσα στην πόλη» λέει και περιγράφει την εισβολή που δέχθηκε γείτονάς της: «Απέναντι, σε σπίτι που ήταν μέσα ο ιδιοκτήτης, μπήκε ένας, έβγαλε σφυρί και τον απείλησε! Ευτυχώς, δεν είχαμε τα χειρότερα…»

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τσάκωσαν Γεωργιανό που είχε χτυπήσει βρέφος στην Ιταλία για να κλέψει τη μητέρα του

«Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάστασης είναι απόντες»

3 4

Από την κυβερνητική παράταξη προέρχεται ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με έδρα το Βαθύ και ο κάτοικος του νησιού Ελισσαίος Μαυρατζώτης.

Ωστόσο, παρακολουθεί με αγωνία και οργή τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και δεν διστάζει να κατηγορήσει αυτούς που μετέτρεψαν σε εστία φόβου και ανησυχίας την άλλοτε φιλήσυχη και ειρηνική κοινωνία.

«Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δύσκολης κατάστασης, δηλαδή οι κυβερνώντες, είναι απόντες από τα πάντα! Αρκούνται στις παλαιότερες αλλά και τις πρόσφατες υποσχέσεις, που δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο» καταγγέλλει και προσθέτει ότι φοβάται πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει: «Κατά μια άλλη άποψη, όλα αυτά γίνονται με σχέδιο ώστε να εξαναγκαστεί η κοινωνία να συναινέσει σε νέες δομές και σχέδια για μακροχρόνια παραμονή των μεταναστών».

Ο δημοτικός σύμβουλος καλεί τους συντοπίτες του να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο τους: «Ένα πρέπει να είναι το ζητούμενο από αυτούς που με τις αποφάσεις τους έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στον τόπο μας και που μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας με ανάλγητο τρόπο. Το μόνο που ζητάμε είναι εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας!» Από τη θέση του αιρετού, ο Ελισσαίος Μαυρατζώτης αναγνωρίζει τις ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Δημόσια υγεία

«Η Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, έχει μέγιστο καθήκον να παλέψει για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία, την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης, την προστασία της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Υπόθεση Φιλιππίδη: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατέρρευσε... δεν μπορούσε να αναπνεύσει»

Όπως λέει, ο δήμος θα αγωνιστεί για να αποτραπεί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όπως κατήγγειλε σταθερά και σθεναρά την πολιτική του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στο ευαίσθητο εθνικά ακριτικό νησί.

«Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας είναι πρώτιστο καθήκον του ελληνικού κράτους, ώστε να αποδώσουν επιτέλους οι διαδικασίες αποσυμφόρησης χωρίς νέες εισροές. Απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ελέγξει αποτελεσματικά τον ρόλο των διάφορων ΜΚΟ και να αυστηροποιήσει τις ποινές καταδίκης των λαθροδιακινητών» καταλήγει.

«Η Σάμος έγινε ένα απέραντο hot spot δυστυχίας»

1 ξεγυρ

Η 25χρονη δικηγόρος Αθανασία Καλτάκη είναι δίδυμη αδελφή του οικονομολόγου Γιώργου Καλτάκη, με καταγωγή από το Βαθύ. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στη Σάμο και να εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο μαζί με τον πατέρα της.

Όπως όλοι οι συντοπίτες της στο νησί, βιώνει και αυτή τις συνέπειες του Μεταναστευτικού. «Όταν αποφοίτησα από τη Νομική πήρα την απόφαση να επιστρέψω στον τόπο μου, κάτι που αρκετοί συνομήλικοί μου διστάζουν να κάνουν. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια ζω και εργάζομαι στην πόλη της Σάμου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενα. Το Μεταναστευτικό αποτελεί πλέον το μείζον πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Το πρόβλημα αυτό εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε και μαστίζει ανελέητα το Βαθύ, σκορπίζοντας δικαιολογημένα φόβο στους κατοίκους».

Όπως υποστηρίζει η νεαρή δικηγόρος, η πολυπλοκότητα του Μεταναστευτικού σε συνδυασμό με την αδιαφορία ορισμένων, την πολιτική εξαπάτηση και τα «χρηματικά οφέλη που χρυσώνουν το χάπι κλείνοντας στόματα» μετέτρεψαν το Βαθύ σε μια «νεκρή, σκοτεινή πόλη». «Νιώθω θλίψη που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα αυτό που κάποτε βιώσαμε εμείς ως παιδιά. Οι φωνές των πολιτών είναι αυτές που έχουν τη δύναμη στη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Ήρθε η στιγμή που πρέπει το συμφέρον του τόπου μας να μπει πάνω από προσωπικά οφέλη, κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις. Ήρθε η ώρα που πρέπει, με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας, να μετατρέψουμε το νησί μας από απέραντο hot spot δυστυχίας σε ένα νησί φιλικό και ιδανικό για την επιστροφή της νεολαίας. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το πόσους μετανάστες θα φιλοξενήσουμε, αλλά πώς οι νέοι θα επιστρέψουν πάλι σπίτι τους. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει» σημειώνει η Αθανασία Καλτάκη.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόρα Κουτροκόη: Χώρισε από τον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...

Eλένη Μενεγάκη: Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης στο Mega

Στο δυναμικό κοινό χθες η τηλεθέαση της εκπομπής της...

Τον Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η Αστυνομία πίσω από τα πυρά από καλάσνικοφ σε περιπολικό

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Εξέγερση για τον «Μεσσία» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνούν για επικοινωνιακούς λόγους οι...

«My style rocks»: Η Κατερίνα Καραβάτου θα είναι η νέα παρουσιάστρια

«Πολύφερνη νύφη» η θέση της παρουσιάστριας του «My style...

Τα παιχνίδια της ζωής με τα όργανα της 21χρονης Έμμας

Ορισμένες φορές συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν δέος και ούτε...

16χρονη έφυγε απο την «Κιβωτό» και έζησε τον εφιάλτη σε ξενώνα εφήβων

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο για μια 16χρονη,...