Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Κλικ» στα διαστημικά κόκπιτ

Ο φακός απαθανάτισε τα πιλοτήρια ιστορικών διαστημοπλοίων που συμμετείχαν σε 135 αποστολές.

Αν το πιλοτήριο των μεγάλων αεροσκαφών είναι ένα αξιοθέατο που πολλοί θέλουν να επισκεφτούν, τότε εκείνο διαστημοπλοίων όπως το «Discovery» σίγουρα αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς fans του Διαστήματος. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό για πολύ κόσμο, ο φωτογράφος Μπεν Κούπερ ανέλαβε να προσφέρει μια λύση που αποτελεί την αμέσως καλύτερη επιλογή. Απαθανάτισε το εσωτερικό του χώρου ελέγχου των διαστημοπλοίων «Endeavour», «Discovery» και «Antlantis», παρέχοντας έτσι μια σπάνια δυνατότητα να δει κανείς από μέσα αυτά τα σύμβολα της τεχνολογίας που βοήθησαν τον άνθρωπο να κατακτήσει το Διάστημα.

Και τα τρία διαστημόπλοια ήταν ενταγμένα στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA που ξεκίνησε το 1981 και συμμετείχαν στις 135 αποστολές που -μεταξύ άλλων- συνέβαλαν στη δημιουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η «καριέρα» τους είναι εξίσου εντυπωσιακή με τον γεμάτο πολύπλοκα συστήματα χώρο ελέγχου τους.

Το «Discovery» ήταν από το πρώτο από τα τρία που αποσύρθηκε, τον Μάρτιο του 2011, σχεδόν είκοσι επτά χρόνια μετά την πρώτη του πτήση, τον Αύγουστο του 1984. Είχε τις περισσότερες αποστολές από κάθε άλλο διαστημόπλοιο, τριάντα εννέα πτήσεις σε είκοσι επτά χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι συμπλήρωσε στο Διάστημα ώρες πτήσεις που ισοδυναμούν με ένα χρόνο! Επίσης ήταν αυτό που μετέφερε το τηλεσκόπιο Hubble σε τροχιά. Τώρα κάθεται στις… δάφνες του, στο National Air and Space Museum, στις ΗΠΑ.

Οσο για το «Endeavour», αυτό έκανε την πρώτη του πτήση τον Μάιο του 1992 και αποσύρθηκε τον Μάιο του 2011. Κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το «Challenger» που καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του το 1986 προκαλώντας τον θάνατο του επταμελούς του πληρώματος. Πήρε το όνομά του από το πλοίο του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που έγινε σε σχολεία.

Το τελευταίο διαστημόπλοιο που αποσύρθηκε από τα τρία που έμειναν αλώβητα από τις αποστολές στο Διάστημα ήταν το «Atlantis», το οποίο έκανε την πρώτη του πτήση τον Οκτώβριο του 1985 και την τελευταία του τον Ιούλιο του 2011. Αυτό μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη 4.848 φορές και διένυσε απόσταση ίση με την επανάληψη του ταξιδιού Σελήνη – Γη 525 φορές!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...