Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μάχη για εμβόλια

Η ηθοποιός Τζένι Μακ Κάρθι, που πολλοί την αποκαλούν η «anti-vaxx queen», κάνει λόγο για επιπλοκές στη χρήση τους.


Η κόντρα που ξέσπασε στο twitter ανάμεσα στην πρώην Playmate και ηθοποιό Τζένι Μακ Κάρθι και μια Αμερικανίδα που την κατηγορούσε για τον ακτιβισμό της κατά των εμβολίων ανέσυρε στη δημοσιότητα την πολεμική για τα εμβόλια, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ.


Η παρουσιάστρια της εκπομπής «View», της οποίας ο γιος διαγνώστηκε με αυτισμό το 2005, έχει πρωτοστατήσει σε μια καμπάνια που επιχειρεί να συνδέσει τα εμβόλια με την εκδήλωση αυτισμού. Αν και διευκρίνισε ότι τόσο αυτή όσο και η υπόλοιπη κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με τον αυτισμό δεν είναι κατά των εμβολίων αλλά κατά των τοξινών και του κακού προγράμματος εμβολίων, κατηγορείται ότι έπεισε πολλούς γονείς να μην υποβάλουν τα παιδιά τους στον απαραίτητο εμβολιασμό.


«Δεν είναι περίεργο ότι το 1983 υπήρχαν δέκα εμβόλια και τώρα υπάρχουν 36; Δεν είναι περίεργο ότι τα κρούσματα αυτισμού αυξήθηκαν, όταν αυξήθηκε και ο αριθμός των εμβολίων;» είχε αναρωτηθεί όλο νόημα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Λάρι Κινγκ.


Η Τζένι Μακ Κάρθι έχει χαρακτηριστεί από πολλά αμερικανικά μέσα «anti-vaxx queen», δηλαδή βασίλισσα του κινήματος κατά των εμβολίων. Αυτό το «κίνημα» ευθύνεται, σύμφωνα με πολλούς παιδιάτρους, για το γεγονός ότι αυτή την περίοδο στη Νέα Υόρκη παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς.


Η πολεμική για την επικινδυνότητα ή όχι του εμβολιασμού ξεκίνησε το 1998, οπότε δημοσιεύτηκε έρευνα που υποστήριζε ότι υπήρχαν αποδείξεις πως το τριπλούν εμβόλιο συνέβαλε σε αύξηση των κρουσμάτων από το 1988 έως το 1993. Η έρευνα «ανασκευάστηκε» εν μέρει το 2004, καθώς αυξάνονταν τα στοιχεία που ανέτρεπαν τους ισχυρισμούς της. Το 2010 τελικά η έρευνα αυτή αποσύρθηκε πλήρως, καθώς αποδείχθηκε ότι ο επικεφαλής της, ο δρ Αντριου Γουέκφιλντ, είχε παραβιάσει βασικούς κανονισμούς κατά τη διενέργειά της.


Στο μεταξύ, οι γονείς ανά τον κόσμο που είχαν ενημερωθεί για την έρευνα είτε ήταν επιφυλακτικοί είτε ήταν απολύτως αντίθετοι με τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μένουν χωρίς θωράκιση αντισωμάτων. Παρά τις νέες επιστημονικές αναφορές επί του θέματος, που δεν στηρίζουν αυτή τη θεωρία, το κίνημα κατά του εμβολιασμού εκτιμά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνωμοσία των εταιριών που παρασκευάζουν τα εμβόλια προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν κέρδη, παρά τον κίνδυνο για τα παιδιά. Βασίζονται σε μαρτυρίες γονιών που εκτιμούν ότι το παιδί τους εκδήλωσε αυτισμό επειδή ο οργανισμός του δεν άντεξε το μεγάλο φόρτο εμβολίων και αντιβιοτικών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι αναφορές δεν έχουν επιστημονική βάση.


Οι πρόσφατες εξάρσεις ασθενειών που μπορούν να προληφθούν δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτή η θεωρία στη δημόσια υγεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντ στη Βρετανία πραγματοποίησαν δύο έρευνες που έδειξαν τον κίνδυνο που προκύπτει όχι μόνο από την άρνηση εμβολιασμού αλλά και από την διασπορά της άποψης ότι τα εμβόλια είναι βλαβερά.


Η ιατρική κοινότητα επιμένει ότι τα θετικά των εμβολιασμών είναι πολύ πιο σημαντικά από τις σπάνιες παρενέργειες, όπως συμβαίνει εξάλλου και με κάθε φάρμακο. Σύμφωνα με το site της Mayo Clinic, το διακεκριμένο ερευνητικό κέντρο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, μια λοίμωξη που συμβαίνει με φυσικό τρόπο στον οργανισμό πράγματι προσφέρει πιο ολοκληρωμένη ανοσία από τα εμβόλια, ωστόσο με σοβαρό τίμημα. «Για παράδειγμα, μια λοίμωξη με ανεμοβλογιά μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, ενώ η εκδήλωση πολιομυελίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Ο εμβολιασμός δημιουργεί ανοσία χωρίς αυτές τις πιθανά σοβαρές επιπλοκές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Αναγκαιότητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων


Οι γιατροί επιμένουν ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων. Στις εξαιρέσεις ανήκουν όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ακολουθούν θεραπεία κατά του καρκίνου ή είναι σε ανοσοκαταστολή. «Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό. Παρά τη μεγάλη πολεμική που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα, οι ερευνητές δεν έχουν βρει σύνδεση ανάμεσα στον αυτισμό και στα εμβόλια που γίνονται στην παιδική ηλικία. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να εμφανιστούν στην ίδια περίοδο κατά την οποία τα παιδιά κάνουν εμβόλια είναι απλώς σύμπτωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της Mayo Clinic.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...